Coca Andronescu (1932-1998) -copertă22

~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Coca Andronescu (1)Coca Andronescu

3 iulie 1932, Pătârlagele, Buzău – 5 august 1998, București


 

Coca Andronescu a fost o îndrăgită actriță de teatru, film și televiziune care a jucat mare parte din carieră pe scena Teatrului Național din București.

A absolvit studii teatrale de actorie ale Institutului de Teatru din Cluj, promoția 1953. În anul absolvirii a jucat în multe spectacole din cadrul ATF Târgu Mureș și s-a căsătorit pentru o scurtă perioadă cu unul dintre colegii săi de promoție, Andrei Bursaci, viitor actor la Baia Mare, apoi la Oradea și la Teatrul „Nottara” din București. Au divorțat în 1956.

În film, a debutat în rolul episodic al unei eleve în Steaua fără nume de Mihail Sebastian, montare de referință a lui Sică Alexandrescu, în 1956. Un an mai târziu a interpretat rolul Pyrrhei din Ovidiu de Vasile Alecsandri. A jucat apoi în Minunata pantofăreasă de Federico Garcia Lorca, Hangița de Goldoni. În 1960 a jucat în varianta TV a piesei Bădăranii de Carlo Goldoni și în filmul Titanic vals (1964).

Titanic vals (1964)

Pe parcursul anilor ’70, a jucat într-un miniserial TV de mare succes la public și la critică, difuzat de Televiziunea Română, în care interpretează în duet cu Octavian Cotescu memorabilul cuplu de personaje Tanța și Costel.

Tanța și Costel – În gară la Medgidia (1966)

L-a reîntâlnit peste ani pe Andrei Bursaci, în 1967, pe platourile de filmare pentru comedia Balul de sâmbătă seara, a lui Geo Saizescu.

Balul de sâmbătă seara (1968)

A jucat în multe filme (dar nu destule, față de marele ei talent): Dragoste la zero grade, Șeful sectorului suflete, Comedie fantastică, Singurătatea florilor, Serenadă pentru etajul XII, Eu, tu și Ovidiu, Tufă de veneția, Expresul de Buftea, Alo, aterizează străbunica!…, În fiecare zi mi-e dor de tine, Cuibul de viespi, Moartea unui artist, etc.

A jucat în numeroase scenete comice la TV, care făceau deliciul publicului.

La iarbă albastră • Coca Andronescu și Ștefan Bănică

Coca Andronescu (3)Aurel Storin i-a făcut actriței un admirabil portret: „Sclipire de-o secundă, spirit neastâmpărat, această actriță spumoasă ca o șampanie traversa scena într-o fluturare de voie bună. Ea contamina atmosfera din jur, stârnea parcă o stare specială de veselie și de mișcare euforică a moleculelor de aer care-i înveleau cuvintele și mișcarea

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Coca_Andronescu

 

Cuibul de viespi (1987) • Regia Horea Popescu, Cu: Tamara Buciuceanu, Coca Andronescu, Ileana Stana Ionescu, Gheorghe Dinică, Tora Vasilescu, Constantin Diplan, Maria Ploae, Ovidiu Iuliu Moldovan, Viviana Alivizache, Mircea Albulescu, Alexandru Repan

 

***** [In English] *****

Coca Andronescu (2)Coca Andronescu

3 July 1932, Pătârlagele, Buzău – 5 August 1998, București

 

Coca Andronescu was a Romanian stage and film actress.

She graduated in 1953 from Cluj Theater Institute, where she worked as an actress for a while. Later moved to Bucharest where she was part of the team of actors at the National Theater. Althought theater was her first love, she also played notable roles in feature films/TV roles. She formed a famous duo alongside Octavian Cotescu playing the roles of Tanța și Costel, a very comical young couple in a TV series that ran on the national television network between 1962–1973.

Source: http://www.imdb.com/name/nm0029065/bio?ref_=nm_ov_bio_sm

*****

 

Minciuna • Coca Andronescu, Ion Marinescu, Florina Cercel

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #CocaAndronescu

----------

*Ediție revizuită și adăugită

0 comentarii la „Coca Andronescu3 min read

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: