Victor Babeș (1854-1926) -cover22

~ Amintirea zilei – Today’s Memory* ~

 

Victor Babeș (1)Victor Babeș

4 iulie 1854, Viena – 19 octombrie 1926, București


 

Victor Babeș a fost bacteriolog și morfopatolog, fondator al școlii românești de microbiologie, membru titular (din 1893) al Academiei Române. A fost fiul deputatului Vincențiu Babeș, originar din Banat, și al Sophiei Goldschneider, dintr-o influentă familie vieneză. A mai avut o soră, Alma, şi un frate, Aurel.

A început să studieze Arta Dramatică, la Budapesta. Moartea surorii sale, Alma, provocată de tuberculoză, la o vârstă tânără, l-a determinat să abandoneze studiile începute şi să se înscrie la Medicină; a studiat la Budapesta, apoi la Viena, unde și-a luat doctoratul (1878). În 1881 a primit o bursă şi a plecat la Paris şi la Berlin, unde a lucrat cu cei mai importanţi profesori ai vremii: Cornil, Pasteur, Virchow, Koch şi alţii.

Și-a început cariera științifică în Budapesta ca asistent în laboratorul de Anatomie Patologică. În urma descoperirilor lui Louis Pasteur, a fost atras de microbiologie și a plecat la Paris unde a lucrat un timp în laboratorul lui Pasteur, apoi cu Victor Cornil, împreună cu care a publicat primul tratat de bacteriologie, Les bactéries et leur rôle dans l’anatomie et l’histologie pathologiques des maladies infectieuses (Bacteriile și rolul lor în anatomia și histologia patologică a bolilor infecțioase, 1885), prin care a pus bazele moderne ale acestei științe.

Victor Babeș, 1854În 1881 a primit gradul de conferențiar (docent privat), iar în 1885 postul de profesor asociat de Histopatologie la Universitatea din Budapesta.

În 1887 a fost chemat la București, profesor la catedra de Anatomie Patologică și Bacteriologie. Tot în anul 1887, s-a înfiinţat, prin Legea nr. 1197, Institutul de Bacteriologie şi Patologie, condus de Victor Babeş şi care avea în viitor să îi poarte numele (Institutul „Victor Babeş”). În 1913 a preparat un vaccin antiholeric pentru a combate epidemia de holeră care izbucnise în rândurile Armatei Române, care se afla în campania din cel de-al Doilea Război Balcanic în Bulgaria.

Victor Babeș

Activitatea științifică a lui Victor Babeș a fost foarte vastă, în domenii ca tuberculoza, lepra, vaccinarea anti-rabică și seroterapia anti-difterică și a pus în evidență peste 40 de microorganisme patogene. Dacă Robert Koch descoperise în 1882 bacilul tuberculozei, Babeş a identificat apoi acest bacil în urină, deschizând astfel calea diagnosticării timpurii a tuberculozei rinichilor. În 1884 el a descoperit granulaţiile din citoplasmă (protoplasma situată în afara nucleului celulei vii) ale unor bacterii, denumite apoi granulaţiile Babeş-Ernst, esenţiale pentru diferenţierea unor germeni patogeni.

În 1892 a publicat împreună cu Gheorghe Marinescu și Paul Blocq un Atlas de Histologie patologică a Sistemului Nervos, a editat timp de mai mulți ani Analele Institutului de Patologie și Bacteriologie din București. Activitatea sa a influențat și dezvoltarea medicinei veterinare, imprimându-i orientări noi, strâns legate de obiectivele medicinei profilactice. Astfel, a introdus vaccinarea antirabică în România, ameliorând metoda prin asocierea, în cazurile grave, cu seroterapia. Prin cercetările sale valoroase asupra antagonismelor microbiene, s-a situat printre precursorii ideilor moderne asupra antibioticelor.

Rezultatele cercetărilor sale se regăsesc în numeroase lucrări, între care: Die Lepra (1901); Bolile ţăranului român (1901); Die Pellagra (1902); Traité de la rage (1912); Cercetări asupra serului antidifteric (1913); Studii asupra combaterii holerei (1914); Anatomia patologică specială (2 vol.), dar şi în articole apărute în revistele de specialitate fondate de el: Analele Institutului de Patologie şi Bacteriologie, România medicală şi Archives des Sciences Medicales.

Pe lângă activitatea științifică, Babeș a fost preocupat de îmbunătățirea stării sanitare a populației, în special în combaterea și prevenirea pelagrei. Studiind cauzele acestei boli, care (ca și tuberculoza) avea extindere în masă, a subliniat esența socială a acesteia și în 1907 a susținut: „Leacul pelagrei, al acestei boli a mizeriei, al acestei rușini naționale, vi-l dau eu: împroprietărirea țăranilor

A fost membru fondator al Societăţii Anatomice din Bucureşti, membru corespondent al Academiei de Medicină din Paris, membru al Comitetului internaţional pentru combaterea leprei din Paris. Triplu laureat al Academiei de Ştiinţe din Paris, a fost distins în Franţa cu premiile Montyon şi Bréant. În 1893 a devenit membru titular al Academiei Române, pe care a condus-o în calitate de vicepreşedinte între 1899–1900 şi 1918–1919 șipreşedinte al Secţiunii Ştiinţifice a Academiei Române (1922–1925).

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Victor_Babe%C8%99

 

Victor Babeș – unul dintre precursorii ideilor moderne asupra antibioticelor

 

***** [In English] *****

Victor Babeș (2)Victor Babeș

4 July 1854, Vienna – 19 October 1926, Bucharest

 

Victor Babeș was a Romanian physician, biologist, and one of the earliest bacteriologists. He made early and significant contributions to the study of rabies, leprosy, diphtheria, tuberculosis, and other infectious diseases.

Attracted by the discoveries of Louis Pasteur, he worked first in Pasteur’s laboratory, and then with Victor André Cornil. In 1885 he discovered a parasitic sporozoan of the ticks, named Babesia and which causes a rare and severe disease called babesiosis, and published the first treatise of bacteriology in the world, Bacteria and their role in the histopathology of infectious diseases, which he co-authored with Cornil.

Babeș’s scientific endeavours were wide-ranging. He was the first to demonstrate the presence of tuberculous bacilli in the urine of infected patients. He also discovered cellular inclusions in rabies-infected nerve cells. Of diagnostic value, they were to be named after him (Babeș-Negri bodies).

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Victor_Babe%C8%99

 

Victor Babes Subtitled in English

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #VictorBabeș

----------

*Ediție revizuită și adăugită

5 comentarii la „Victor Babeș5 min read

  1. Pingback: 18 August în istoria românilor

  2. Pingback: 21 Ianuarie în istoria românilor

  3. Pingback: 19 Octombrie în istoria românilor

  4. Pingback: 28 Februarie în istoria românilor

  5. Pingback: 19 Iulie în istoria românilor

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: