Brândușa Zaița Silvestru (1933-2019) -cover22

~ Amintirea zilei – Today’s Memory* ~

 

Brândușa Zaița Silvestru (1)Brândușa Zaița Silvestru

8 iulie 1933, Botoșani – 28 decembrie 2019

 

Brândușa Zaița Silvestru a fost o personalitate marcantă a teatrului românesc de păpuși și marionete, cu mâini de aur și creatoare a unor personaje memorabile de o mare diversitate, mereu uimitoare prin autenticitate, umor și poezie, supranumită Zâna păpușilor.

S-a jucat cu păpușile de la 15 ani, fiind membră fondatoare a trupei de la Țăndărică, unde a lucrat din 1950 până în 1997. A absolvit în 1960 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, secția Actorie.

Brândușa Zaița Silvestru (3)Ca artist păpuşar al Teatrului Ţăndărică, între anii 1950–1997 a realizat numeroase roluri memorabile în: Artiştii pădurii (1954, regia Ştefan Lenkisch), 2-0 pentru noi (1956, regia Renée G. Silviu), Micul Muck (1957, regia Miron Niculescu), Păţaniile unei păpuşi de lemn (1958), Păcală (1959, regia Ştefan Lenkisch), Cea mai frumoasă stea (1962, regia Miron Niculescu), Elefănţelul curios (1963, regia Ştefan Lenkisch, rolul principal), Eu şi materia moartă (1964, regia Margareta Niculescu şi Ştefan Lenkisch), Cele trei neveste ale lui Don Cristobal (1965 regia Margareta Niculescu), Ileana Sânziana (1967), Peter Pan (1971), Pisica de una singură (1976 regia Margareta Niculescu), Făt-Frumos din lacrimă (1982, regia Margareta Niculescu), Don Quichotte (regia Ştefan Lenkisch, rolul principal), Aventuri cu Scufiţa roşie (1986, regia Cristian Pepino, rolul principal), Cenuşăreasa (1990, regia Silviu Purcărete, rolul principal) pentru care a primit numeroase premii de interpretare la festivaluri naţionale şi internaţionale.

Merge rața pe potecă • Voce: Brândușa Zaița-Silvestru, Muzică: Gelu Solomonescu, Versuri: Paraschiva Țipordei

A scris piese și adaptări pentru teatrul de păpuși și a fost regizor artistic. A susținut spectacole, ca: Artiștii pădurii, Micul Muck, Păcală, Elefănțelul curios, Ileana Sânziana, Peter Pan, Făt-Frumos din lacrimă, Aventuri cu Scufița Roșie, Cenușăreasa etc.

Pe lângă cei 47 de ani de teatru pe scena de la Țăndărică, Brândușa Silvestru a devenit, după 1990, și unul dintre cei mai recunoscuți dascăli din România, activând ca profesor la UNATC, catedra Arta acorului mânuitor de păpuși și marionete. A descoperit și format talente, fiind extrem de inventivă și de o rigurozitate profesională proverbială.

Într-o zi… (Pisoiul Arpagic) • Voce: Brândușa Zaița-Silvestru, Muzică: Gelu Solomonescu, Versuri: Ana Blandiana

A dat naștere unor personaje memorabile, a realizat zeci de turnee în țară și străinătate, a participat la importante competiții interne și internaționale, a luat premii, a primit distincții, a făcut numeroase emisiuni de televiziune, rămânând în conștiința multor generații de copii. A jucat și în filme pentru copii, precum Uimitoarele aventuri ale muschetarilor, Cucoana Chirița, Bună seara, Irina!

Buna seara Irina! (1980) • Ștefan Iordache, Valeria Seciu, Emil Hossu, Sebastian Papaiani, Brândușa Zaița Silvestru, Dorel Vișan, Radu Panamarenco etc.

A fost prima deţinătoare a unui Premiu de Excelență în teatrul de marionete și păpuși UNITER (2002) și a fost decorată în același an cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler. Posesoarea unei voci cristaline, dar și a unui zâmbet inconfundabil, plină de inventivitate și fantezie, Brândușa Zaița Silvestru rămâne în amintirea noastră o mare Doamnă a teatrului de animație, căruia i s-a dedicat trup și suflet.

Păpușile de la Țăndărică
Păpuși de la Țăndărică

Mai mult: http://www.rador.ro/2016/07/09/portret-brandusa-zaita-silvestru-magica-papusareasa/

 

Interviu Brândușa Zaița Silvestru

 

***** [In English] *****

Brândușa Zaița Silvestru (2) Păpușăreasa MagicăBrândușa Zaița Silvestru

8 July 1933, Botosani – 28 December 2019, Bucharest

 

Brândușa Zaița Silvestru was a prominent personality of the Romanian puppet theater, with golden hands and creator of memorable characters of great diversity, always amazing in authenticity, humor and poetry, nicknamed the Fairy of Puppets.

Ioan Alexandru Brătescu Voinești – Puiul • Brândușa Zaița-Silvestru povestind copiilor

She played with dolls from the age of 15, being a founding member of Țăndărică Theater, where she worked from 1950 to 1997. In addition to the 47 years on the stage at the Țăndărică Theater, Brîndșa Silvestru became, after 1990, one of the most recognized teachers in Romania, working as a professor at UNATC, the Department of the Art of the Puppet Handler. He discovered and trained talents, being extremely inventive and haveing a proverbial professional rigor.

*****

 

Brândușa Zaița Silvestru (1983)

 

#istoriaRomaniei #romanianvisualart #romanifrumosi #todaysmemory #todayspersonality #BrandusaZaitaSilvestru

----------

*Ediție revizuită și adăugită

0 comentarii la „Brândușa Zaița Silvestru

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: