2020 - Violeta-Dinescu-1953

~ Amintirea zilei – Today’s Memory* ~

 

Violeta Dinescu

n. 13 iulie 1953, București

 

Pianistă, compozitoare și profesoară, membră a Uniunii Compozitorilor (din 1980). A absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București în 1977, cu trei diplome: Compoziție, Pian și Pedagogie. A fost profesoară de muzicologie, estetică, contrapunct, armonie și pian la Școala de Muzică „George Enescu” din București. În 1980 a avut primele concerte publice, înregistrări la Radiodifuziune și premii pentru compoziție.

Compozitoarea se declară profund atașată de spațiul românesc. O mare parte din creația sa stă sub semnul folclorului, artista fiind încă din anii de studiu interesată de cercetarea etnomuzicologică. După cum consemnează și Valentina Sandu-Dediu: „Ea lua parte încă din anii `70, la grupa de etnologie și folclor coordonată la Conservatorul bucureștean de etnomuzicologa Emilia Comișel”.

Din 1982, cînd a emigrat în Germania, a fost profesoară la mai multe universități din SUA, docentă la Școala Superioară de Muzică Bisericească din Heidelberg, la Școala Superioară de Muzică din Frankfurt pe Main, la Academia de Specialitate pentru Muzică Bisericească din Bayreuth, iar din 1996, profesoară de Compoziție la Universitatea din Oldenburg, Germania.

Prima ei operă, Hunger und Durst după Eugen Ionescu a avut premiera în Freiburg în 1986.

Violeta Dinescu – Hunger und Durst fragment

Au urmat: Der 35 Mai, o operă pentru copii după Erich Kästner, compusă în 1986, Eréndira după o scurtă poveste de Gabriel García Márquez, în 1992, Schachnovelle (Jocul Regal) după Stefan Zweig, în 1994. A lucrat pentru teatrul austriac ARBOS în două proiecte de teatru muzical: Cântarea nebunilor despre Europa și Concertul păsărilor. Herzriss, o operă pentru voce și percuție după Homer, Ionesco și Márquez, a avut premiera în 2005.

Violeta Dinescu – Kristallspiele (Concerto for piano and strings) Performed by Students of the University of Music

Organizează anual un festival internațional de muzică românească in Germania, dedicat, pe rând, personalităților școlii componistice românești.

A fost distinsă cu Premiul Uniunii Compozitorilor și al Muzicologilor din România (1975, 1976, 1980, 1983), Premiul I la Concursul Internațional pentru Compozitori la Utah (1983), Premiul „Carl-Maria-von-Weber” pentru opera Hunger und Durst (Foame și sete, 1985).

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Violeta_Dinescu

 

Violeta Dinescu – Trio for flute, oboe & clarinet Performed by Carla Rees, Paul Goodey and Sarah Watts

 

***** [In English] *****

Violeta Dinescu

born 13 July 1953 in Bucharest

Violeta Dinescu is a Romanian composer, pianist and music teacher, living in Germany.

Graduated of the Conservatory Ciprian Porumbescu in Bucharest, she started teaching at the George Enescu Music School in Bucharest, conducting courses in Music history, Aesthetics, Counterpoint, Harmony and Piano. In 1982 she moved to West Germany.

Her first opera Hunger und Durst after Eugène Ionesco was premiered in Freiburg in 1986. Fallowed Der 35. Mai (The 35th of May, 1986), Eréndira (1992) and Schachnovelle (The Royal Game, 1994).

Violeta Dinescu – Gehen wir zu Grúschenka • Cello solo: Katharina Deserno

Since 1986 she has been teaching at German music academies in Heidelberg, Frankfurt, Bayreuth, and since 1996 as a professor of Applied Composition at the University of Oldenburg.

More on: https://en.wikipedia.org/wiki/Violeta_Dinescu

*****

Violeta Dinescu – Echos I for piano Violine: Marianne Boettcher, Piano:  Ursula Trede-Boettcher

 

#istoriaRomaniei #romanifrumosi #todaysmemory #todayspersonality #VioletaDinescu

----------

*Ediție revizuită și adăugită

0 comentarii la „Violeta Dinescu

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: