Dumitru Dan (1889-1979) -cover

~ Amintirea zilei – Today’s Memory* ~

 

Dumitru Dan (2)Dumitru Dan

14 iulie 1889, Buhuși, Bacău – 4 decembrie 1978, Buzău

 

Dumitru Dan a fost geograf și globe-trotter, remarcat prin faptul că a cucerit titlul mondial pentru înconjurul lumii pe jos.

A terminat școala primară la Buhuși, Liceul Comercial la Brăila și Facultatea de Geografie la Paris.

În perioada 1910–1916 a luat parte la concursul organizat de Touring-Club de France, întrerupt din cauza primului război mondial. În 1910, Dumitru Dan s-a înscris, împreună cu Paul Pârvu, Gheorghe Negreanu și Alexandru Pascu – toți fiind studenți la Universitatea Sorbona – la concursul organizat de Touring Club de France, care prevedea efectuarea înconjurului lumii pe jos și prin mijloace materiale proprii. Premiul oferit a fost de 100.000 de franci francezi. Cei Patru La Plecarea în CălătoriePentru a face cât mai mulți kilometri, concurenții români au venit cu ideea de a merge pe jos și între continente, pe vapor. Ei mărșăluiau timp 10–12 ore pe puntea vaporului, un du-te-vino continuu, într-o indiferență totală față de condițiile de mediu și față de curiozitatea celorlalți călători. Toți pașii erau înregistrați de pedometrul montat la picior, iar ulterior distanța parcursă astfel era certificată de către căpitanul de vas.

Până la final, trei din ei aveau să moară în condiţii dramatice: unul intoxicat cu opiu în India, al doilea, zdrobit în prăpăstiile din Munţii Chinei și al treilea, după lunga suferinţă a unei cangrene dobîndite de-a lungul miilor de kilometri parcurşi prin frigul siberian…

În timpul Primului Război Mondial, deși a fost respins la vizita medicală pentru mobilizarea în armată, având sănătatea afectată de călătorie, el s-a înrolat în război ca voluntar. A activat în Divizia a V-a Buzău, Regimentul 8, apoi s-a retras cu armata la Iași, fiind secretar-interpret asimilat ca ofițer pe lângă Marele Cartier General, la Biroul 2 Contrainformații. Pentru serviciile aduse, a primit medalia Crucea Comemorativă a Războiului 1916–1918.

A finalizat turul în iulie 1923 la Paris, când i s-au înmânat premiul și titlul de campion mondial. Călătoria l-a purtat pe 5 continente, peste 3 oceane, prin 74 de țări, 30 de colonii și prin peste 1.500 de orașe. A rupt 497 perechi de opinci și 28 de costume naționale. A fost singurul român care a terminat competiția. Ocolul PământuluiDin cauza întreruperii cauzate de război, Dumitru Dan a completat traseul abia în anul 1923 și a primit cei 100.000 de franci, care erau cu mult devalorizați reprezentând doar 8% din valoarea sumei de la începutul concursului. Performanța sa a rămas neegalată, fiind înscris în Cartea Recordurilor în anul 1985.

Dumitru Dan a făcut înconjurul lumii

După primirea premiului, în 1923, în capitala Franței, a revenit în țară, de-acum profesor de geografie, Dumitru Dan a devenit un neobosit conferențiar, obținând și în acest domeniu un record: prezența de peste 2.000 de ori în mijlocul ascultătorilor din diferite localități rurale sau urbane ale României, unde a vorbit despre călătoria sa și a prietenilor săiDumitru Dan Cu Soția

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Dumitru_Dan_(globe-trotter) și: https://www.gsp.ro/gsp-special/superreportaje/exclusiv-100-000-de-kilometri-pe-jos-prin-lume-aventura-uluitoare-a-4-romani-care-au-bifat-provocarea-secolului-253362.html

 

Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci

 

***** [In English] *****

Dumitru Dan. Foto Act IdentitateDumitru Dan

14 July 1889, Buhuși – 4 December 1979, Buzău

 

Dumitru (Demetre) Dan was a Romanian geographer, teacher of geography and globe-trotter. He took the world record for walking around the world.

In 1908, the Touring club de France announced a contest for walking around the world, with an offered prize of 100,000 francs. Dumitru Dan and his countrymen Paul Pârvu, George Negreanu and Alexandru Pascu, all students in Paris at the time, and they decided to take up the challenge, using their own money and resources.

The group returned to Romania to prepare, learning additional languages, studying cartography, and doing weight training and exercises for two hours a day. They also walked 45 km per day, travelling plains, hills and mountains in all seasons. They had learned Romanian folk songs and dances and also to play the flute and accordion so that they could support their endeavor along the way by performing their native folklore.

In 1910, wearing native garb and walking in sandals, the group set out on their voyage with a dog, Harap. Much of the route was covered between 1910 and 1916, but Dan’s companions did not survive to see the trip’s completion in 1923.În Presa Vremii

He crossed five continents over three oceans, through 76 countries and over 1,500 cities, wearing out 497 pairs of shoes.

In 1985, his record was entered into the Guinness Book together with the title of World Champion.

More on: http://www.themidlandhostel.com/the-challenge-of-the-century-in-1910-four-romanian-students-travel-around-the-world/

*****

 

Ocolul pământului în opinci

 

#istoriaRomaniei #romanifrumosi #todaysmemory #todayspersonality #DumitruDan

----------

*Ediție revizuită și adăugită

0 comentarii la „Dumitru Dan

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: