Ediție Aniversară Cap De Bour 2006 -cover

~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Au fost tipărite în Moldova primele mărci poștale, vestitul Cap de bour

15 iulie 1858


1 Timbrul De 27 De Parale

Din dorința de a-și afirma independența față de Imperiul Otoman, Principatul Moldovei a decis emiterea unor mărci poștale pe care era prezentată stema țării – capul de bour – a căror primă emisiune cuprindea patru timbre, cu valoarea nominală de 27, 54, 81 și 108 parale. Sunt considerate drept primele mărci poștale din teritoriul actual al României, cu cinci ani înaintea primului timbru emis de Imperiul Otoman.

Prima emisiune de mărci poștale din Moldova a fost tipărită la 15 iulie 1858 și a intrat în circulație la 22 iulie la biroul poștal din Iași și la 8 august 1858 la celelalte birouri poștale moldovene. Emisiunea a fost realizată la tipografia Atelia Timbrului din Iași, în timpul caimacamului Nicolae Vogoride care a numit un comitet poștal și a chemat oameni instruiți din Austria. S-a folosit un model austriac, iar tipărirea s-a produs prin intermediul unei matrițe de oțel, cu o presă manuală, bucată cu bucată. Marca poștală a Moldovei era rotundă și reprezentată de un cap de bour. Pe fața timbrului se vedea un semn heraldic de pe stema principatului, o goarnă, o stea în cinci colțuri, legenda „porto scrisori” (cu litere chirilice) și valoarea timbrului.

2 Timbrul De 54 De ParaleTirajul acestei emisiuni poștale a fost foarte mic, deoarece corespondența în Moldova era redusă: doar 24.000 de exemplare cu totul, dintre care 6.000 de exemplare la 27 de parale bucata, 10.000 de exemplare la 54 de parale, 2.000 de exemplare la 81 de parale și 6.000 de exemplare la 108 parale. Timbrul poștal Cap de Bour al Moldovei, emis pentru prima dată în anul 1858 este cel mai valoros timbru românesc. La punerea sa în circulație, pe 22 iulie, a ajuns pe 16 scrisori și 7 recomandate.

La 31 octombrie 1858 emisiunea a fost retrasă din circulație la insistențele otomanilor, care au considerat-o „un fapt jignitor”, amenințând cu represalii militare (răzgândindu-se doar la presiunile rusești și austrice), știut fiind că aceștia nu permiteau nici un fel de autonomie instituțională sau economică în teritoriile ocupate: monedă proprie, însemne pe drapel, nici alte însemne ale emancipării, cum puteau fi considerate propriile mărci poștale.

3 Timbrul De 81 De ParaleÎn prezent, în lume, sunt monitorizate 750 de exemplare de Cap de Bour din prima emisiune, dintre care 50 se află în România. Un timbru cu valoarea nominală de 27 de parale, emis la data de 15 iulie 1858, a fost vândut la o licitație din octombrie 2015 cu prețul de adjudecare de 26.000 de euro.

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Cap_de_bour

 

Secretele timbrului „Cap de bour“

 

***** [In English] *****

Printing of first stamps in Moldova, Moldavian Bull’s Heads

15 July 1858

4 Timbrul De 108 De Parale

The Moldavian Bull’s Heads (Romanian: Cap de bour) are the first Romanian postage stamps, sold by Moldavia from July to October 1858. Released in four values, these stamps are renowned for their rarity, today between the most valuable stamps in the world. The second and third Romanian issues also feature the head of the aurochs, symbol of Moldavia – the former on its own and the latter, printed after the Union of the Principalities, alongside a representation of Wallachia.

Aside from the economic advantage derived from simplifying communications, the stamps and the symbol they used were a political statement against the Ottoman Empire that still exercised suzerainty over the principality. The Ottomans themselves would not issue a stamp until 1863.

More on: https://en.wikipedia.org/wiki/Moldavian_Bull%27s_Heads

*****

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #istoriaRomaniei #Capdebour

0 comentarii la „Timbrul Cap de bour3 min read

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: