România frumoasă Today's Memory Today's Personality

Primul 10 al Nadiei Comăneci

Primul 10 Al Nadiei Comăneci -cover21

~ Amintirea zilei – Today’s Memory* ~

 

Nadia Comăneci. Primul 10, 1976Primul 10 al Nadiei Comăneci

18 iulie 1976

 

Nadia Comăneci a făcut istorie la Jocurile Olimpice de la Montreal. O fetiță de 14 ani uimea lumea sportului cu o performanță greu de egalat: nota 10 absolut la Jocurile Olimpice de Vară de la Montreal.

În 1976, să primești un zece curat la o competiție de gimnastică era o realizare considerată de domeniul științifico-fantasticului. Atât de adânc era înrădăcinată această convingere, încât compania elvețiană Omega, care se ocupa de tabelele de marcaj ale Jocurilor Olimpice încă din 1932, când au pus organizatorilor Olimpiadei de Vară de la Montreal întrebarea dacă e nevoie ca afișajul să aibă trei sau patru căsuțe pentru note, li s-a răspuns că nota 10,00 este imposibil de obținut, așa că trei cifre vor fi de ajuns.

Primul 10 al Nadiei Comăneci

Reprezentanta echipei române de gimnastică, Nadia Comăneci, avea să le dovedească că se înșeală: în data de 18 iulie a luat nota 10 la paralele inegale! Și nu s-a oprit aici, a obținut în total cinci note de 10 la Montreal. A intrat în istorie drept prima sportivă cu un exercițiu perfect.

După cum mărturisea Nadia Comăneci într-un interviu:  „M-am întors să văd nota pentru că era prea mare gălăgie în sală! Nici nu m-am gândit la notă! Am zis că am făcut bine, iau 9,90! Am văzut 1.00 și am zis ce o fi, o fi, 1 n-are cum să fie. N-am știut de chestia asta cu 10 doar mult mai încolo, când am ajuns la una din colege și mi-a zis: Cred că e 10, dar e ceva în neregulă cu panoul”.

Nu doar că a devenit prima gimnastă care a obținut nota 10 la Olimpiadă, dar a și câștigat trei medalii de aur (la individual compus, bârnă și paralele), o medalie de argint (cu echipa, la compus) și una de bronz (la sol).

Acasă, succesul său i-a adus Nadiei Comăneci distincția de Erou al Muncii Socialiste din partea autorităților comuniste, fiind cea mai tânără româncă distinsă cu acest titlu.

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Nadia_Com%C4%83neci

 

A PERFECT 10 – Nadia Comăneci

 

***** [In English] *****

The first 10 of Nadia Comăneci

July 18, 1976

First Perfect 10 Of Nadia Comaneci

Nadia Comăneci made history at the Montreal Olympics. During the team compulsory portion of the competition, she was awarded the first perfect 10 in Olympic gymnastics for her routine on the uneven bars. However, Omega SA, the traditional Olympics scoreboard manufacturer, was led to believe that it was impossible to receive a perfect ten, thus the scoreboard was not programmed to display that score. Comăneci’s perfect 10 thus appeared as 1.00, the only means by which the judges could indicate that she had indeed received a 10.

Nadia Comaneci – 1976 Gymnastics All Seven Perfect 10’s

During the remainder of the Montreal Games, Comăneci earned six additional tens. She won gold medals for the individual all-around, the balance beam and uneven bars. She also won a bronze for the floor exercise and a silver as part of the team all-around.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Nadia_Com%C4%83neci

 

Nadia (1984) Directed by Alan Cooke, based on the life of gymnast Nadia Comaneci

 

#istoriaRomaniei #romanifrumosi #todaysmemory #todayspersonality #First10 #NadiaComăneci

----------

*Ediție revizuită și adăugită

0 comentarii la „Primul 10 al Nadiei Comăneci

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: