Victor Ion Popa (1895-1946) -cover

~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Victor Ion Popa (1)Victor Ion Popa

29 iulie 1895, Bârlad – 30 martie 1946, București


Dramaturg, prozator, publicist și eseist, om de teatru și literat polivalent care a adus, prin opera sa dramatică, regizorală și pedagogică, o contribuție însemnată la evoluția teatrului românesc dintre cele două războaie mondiale.

A urmat școala primară la Călmățui (Galați), unde tatăl său era învățător, studii medii la Iași, la Liceul internat „Costache Negruzzi” și la Liceul „Național”, apoi Facultatea de Drept a Universității din Iași, urmând în paralel și Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică, pentru scurtă vreme și Școala de Belle Arte.

Elev fiind, a scris prima sa încercare dramatică, Tragedie cumplită, strict actuală (1907). În 1912 a debutat literar cu poezia Liniste, ca desenator, în revista ieșeană Versuri și proză și ca actor.

Ciuta Teatru TV

În primul război mondial, a luat parte la luptele de la Marăști și Oituz.

A participat la ședințele cenaclului literar Academia Bârlădeană.

A fost actor al Teatrului Național din Iași (1918), pictor, scenograf, secretar literar la Teatrul Național din București (1923), redactor la Revista copiilor și a tinerimii din București. A colaborat la revistele Gândirea, Hiena, Ora, Revista vremii, Sburătorul.

Cuiul lui Pepelea

A fost secretar al Societății Autorilor Dramatici, director de scenă la Teatrul Popular București (1924), montând piese și la Teatrele Naționale din Craiova și Cernăuți, Director general al Teatrului Național din Cernăuți între 1927–1929, perioadă în care a montat 41 de premiere, a creat primul teatru românesc de păpuși și marionete și a deschis un ciclu de audiții muzicale și conferințe. A fost apoi regizor la Teatrul „Regina Maria”, director al Teatrului Muncitoresc Muncă și Voie Bună, al Teatrului din Sărindar, director al Oficiului Național Cinematografic.

In perioada 1933–1938 s-a dedicat în special creației literare. Opera sa cuprinde cuprinde domenii ca dramaturgia: Ciuta, Păpușa cu piciorul rupt, Mușcata din fereastră, Acord familiar, Cuiul lui Pepelea, Take, Ianke și Cadâr, etc.; nuvele și povestiri: Povestiri cu prunci și moșnegi, Ghicește-mi în cafeaBătaia și romane: Velerim și Veler Doamne, Sfârlează cu fofează, Maistorașul Aurel, ucenicul lui Dumnezeu. Cronica vremii și vieții lui Vlaicu.

Velerim și Veler Doamne

Creația sa lirică a fost adunata postum, în volumul Cântecele mele (1946).

În 1937 a participat la Paris cu machete de decoruri de teatru, ceea ce i-a adus conferirea Legiunii de onoare din partea guvernului francez.

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Victor_Ion_Popa; https://www.artline.ro/Victor-Ion-Popa-30331-1-n.html

 

Victor Ion Popa – Take, Ianke si Cadîr

 

***** [In English] *****

Victor Ion Popa (2)Victor Ion Popa

July 29, 1895, Călmățui, Galați County – March 30, 1946, Bucharest

 

Victor Ion Popa was a Romanian dramatist.

He enrolled in the Iași Conservatory and for a time in the Law faculty.

One of his most famous plays is Take, Ianke și Cadâr (1933), about a Romanian, a Jew and a Turk, respectively.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Victor_Ion_Popa

*****

 

Mușcata din fereastră

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #VictorIonPopa

0 comentarii la „Victor Ion Popa3 min read

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: