Nicu Constantin (1939-2009)_21

~ Amintirea zilei – Today’s Memory* ~

 

Nicu Constantin (1)Nicu Constantin

31 iulie 1939, Eforie Sud, Constanța – 15 septembrie 2009, București


 

Nicu Constantin a fost unul din cei mai apreciați actori români de comedie în teatru, televiziune și film.

Tatăl său, Tudor Constantin, provenea dintr-o familie originară din localitatea albaneză Korcea, ajunsă în România în anul 1910, iar mama sa, Ecaterina, dintr-o familie de origine greacă, stabilită la Constanța în anul 1913.

A urmat şcoala primară la Constanţa, însă, pentru a-şi ajuta numeroasa familie, a practicat, încă din copilărie, tot soiul de meserii: ajutor la bostănăria turcului Cadri, vânzător de răcoritoare pe plajă, de lapte, de creveți la cornet, de ziare, sacagiu, bagajist la gară, etc., banii astfel cîștigați devenind o sursă serioasă pentru întreținerea familiei sale și, deseori, pentru ajutorarea familiilor mai nevoiașe din orășel. A urmat Școala Medie Tehnică de Marină din Constanța – profil navigație și motoare.

Pentru Nicu Constantin primele înclinații spre lumea artei au început să apară la adolescență, cînd avea ocazia, odată cu concediile de vară, să vadă la Eforie o serie de mari artiști: George Vraca, Gică Petrescu, Sergiu Malagamba, Ștefănescu-Goangă, Nicolae Bassu Tasian, Arta Florescu, Nae Roman, Bimbo Mărculescu, etc. Și-a arătat de mic talentul, învățând lungi poeme pe care le recita fără cusur la serbările organizate în Eforie de Ziua Eroilor și a debutat într-un spectacol de la Școala de Marină din Constanța, cu un moment satiric, Mâine vom fi pe mare, cu grupul Trio Scaramuța, în care lua peste picior conducerea școlii. Succesul fiind total, a oferit apoi publicului o altă compoziție a sa, Melodia constănțeană.

Răbdarea • Nicu Constantin și Ștefan Mihăilescu

În 1954 a mers la Bucureşti, urmând Liceul „Matei Basarab”, dar s-a angajat și electrician la Întreprinderea Electromontaj, unde a format, alături de fostul lui profesor de la Marină Andrei Müller, o brigadă artistică în întreprindere, numită Scurtcircuit. Cu acest program încărcat, seara găsea timp să meargă şi la Școala Populară de Artă, la clasa profesorului Frunzetti, unde lua lecții de istoria teatrului, de literatură și dicție.

În anul 1959, a debutat în televiziune, împreună cu Margareta Pâslaru și Marina Voica, într-o emisiune dedicată mișcării artistice de amatori, cu un cuplet semnat de George Mihalache, Holteiul.

Cimilituri – Nicu Constantin. Prezentare de Anda Caropol

A evoluat timp de 40 de ani pe scena Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, ocupând unul din cele două locuri din 250 de candidaţi (1960–2000) și unde a susținut peste 9.000 de reprezentații, dintre care: Revista dragostei, La Grădina Cărăbuș, Costică, ne vede lumea!, Lasă supărarea-n hol, Nimic despre elefanți, Mi se pare că mă-nsor! și al Teatrului de Operetă „Ion Dacian” (1979–1982).

Cu nevasta nu-i de glumit • Ileana Stana Ionescu, Nicu Constantin, Alexandru Lulescu

În anul 1966, a debutat în film, în Împuşcături pe portativ, în palmaresul înregistrărilor sale fiind peste 30 de filme de scurt și lung metraj: Vin cicliştii, Septembrie, Alo aterizează străbunica, Întoarcere la dragostea dintâi, Totul pentru fotbal, Secretul lui Bachus, Harababura, Ministerul comediei, The Prophecy: Forsaken, etc.

Împușcături pe portativ (1968)

A apărut în 600 de emisiuni de radio și peste 300 de televiziune, unde a încântat cu scenetele sale umoristice savuroase. Remarcabilă a fost colaborarea sa cu radioul, el fiind practic una dintre „emblemele” emisiunii Unda veselă, colaborare mijlocită de maestrul Ion Vova, de care avea să îl lege o lungă şi trainică prietenie.

A compus și texte pentru scenă, dar și texte pentru cântece, a lansat şi câteva albume în care i-a fost apreciate calităţile sale muzicale remarcabile: Nicu… vede tot, Uite-l pe nea Nicu… şi Nicu Constantin… o viață de artist.

Nicu Constantin și Gică Petrescu

În 2005, în cadrul Galei UNITER, a primit premiul special pentru teatru de revistă, iar un an mai târziu, premiul UNITER pentru întreaga activitate.

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Nicu_Constantin

 

Profesioniștii cu Nicu Constantin (de Eugenia Vodă)

 

***** [In English] *****

 

Nicu Constantin (2)Nicu Constantin

31 July 1939, Carmen Sylva/Eforie Sud, Constanța – 15 September 2009, București

 

Nicu Constantin was one of the most popular Romanian comedy actors in theater, television and film.

He attended primary school in Constanţa, but, in order to help his large family, he practiced, since childhood, all kinds of trades: helping at the Turkish Cadri’s vegetable shop, selling soft drinks on the beach, selling milk, cornet shrimp, newspapers, bagger, porter at the railway station, etc., the money thus earned becoming a serious source for the maintenance of his family and, often, for helping the needier families in the town. He attended the Marine Technical Secondary School in Constanța – navigation and engines profile.

In 1954 he went to Bucharest, attending the „Matei Basarab” High School, but he also got a job as an electrician at the Electromontaj Enterprise, where he formed, together with his former teacher from the Navy Andrei Müller, an artistic brigade in the enterprise, called Scurtcircuit. With this busy schedule, in the evening he found time to go to the Popular Art School, to Professor Frunzetti’s class, where he took lessons in theater history, literature and diction.

Băţul de chibrit de Lucian Belcea • Ştefan Mihăilescu-Brăila, Ştefan Tapalagă şi Nicu Constantin

In 1959, he debuted on television, together with Margareta Pâslaru and Marina Voica.

He performed for 40 years on the stage of the „Constantin Tănase” Magazine Theater, where he performed over 9,000 performances.

In 1966, he made his film debut, in Împuşcături pe portativ, with more than 30 short and feature films in his record. He appeared on 600 radio shows and over 300 television shows, where he delighted with his savory humorous skits. A compus și texte pentru scenă, dar și texte pentru cântece, a lansat şi câteva albume în care i-a fost apreciate calităţile sale muzicale remarcabile.

In 2005, at the UNITER Gala, he received the special prize for magazine theater, and a year later, the UNITER prize for his entire activity.

*****

 

De florile mărului • Nicu Constantin și Costel Constantinescu

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #NicuConstantin

----------

*Ediție revizuită și adăugită

1 comentariu la „Nicu Constantin6 min read

  1. Pingback: 30 Septembrie în istoria românilor

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: