România frumoasă Today's Memory

Marcel Iureș3 min read

Marcel Iureș (1951)

~ Amintirea zilei – Today’s Memory* ~

 

Marcel Iureș (1)Marcel Iureș

Născut în 2 august 1951, Băilești, Dolj


 

Marcel Iureș este un celebru actor de compoziție în teatru și film. Absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din Bucuresti, promoția 1978, a debutat pe scena teatrului „Bulandra” în piesa Ferma. Între 1978–1981 a fost angajat al Teatrului Național Cluj, unde a jucat în piese precum Afară în fața ușii, Perșii, în paralel primind primul său rol de cinema, Franz Lizt, din filmul Vis de ianuarie.

Vis de Ianuarie (1979)

În anii ’80, a jucat atât la „Bulandra” cât și la Odeon iar dintre rolurile din această perioadă amintim trei dintre cei mai importanți eroi shakespearieni, Hamlet, Henric al IV-lea și Richard al III-lea.

Hamlet Teatrul Bulandra, 2000 • Regia Liviu Ciulei, cu: Marcel Iureș, Victor Rebengiuc, Valeria Seciu

În paralel, actorul și-a continuat cariera cinematografică cu roluri în filmele Artista, dolarii si ardelenii și Să mori rănit din dragoste de viață (regia Mircea Veroiu), Domnișoara Aurica și Cei care plătesc cu viața (regia Șerban Marinescu), Un bulgare de humă (regia Nicolae Mărgineanu), Balanța, O vară de neuitat (regia Lucian Pintilie).

Faimosul Paparazzo (1999)

Cariera sa internațională a început după turneul din 1994, susținut în Marea Britanie cu spectacolul Richard al III-lea, în regia lui Mihai Măniuțiu. După un mic rol în Interviu cu un vampir, alături de Tom Cruise și Brad Pitt, a urmat un rol episodic dar crucial pentru plotul filmului în Misiune imposibilă, tot cu Tom Cruise și trei roluri principale, în Pacificatorul, cu Geroge Clooney și Nicole Kidman, Războiul lui Tom Hart, cu Colin Farrell și Bruce Willis și Layer Cake cu Daniel Craig.

Hart’s War The Propaganda scene

Dintre filmele sale cele mai recente amintim Pirații din Caraibe: La capătul lumii, Tinerețe fără tinerețe, Călătoria lui Gruber, Octav.

Marcel Iureș La Hollywood
Marcel Iureș la Hollywood

Din 1995, Marcel Iureș este președinte al Fundației Cultural Artistice Teatrul ACT, punând bazele celei de-a doua scene independente de teatru din România, iar din 2004 este președintele Festivalului Internațional de Film Independent Anonimul.

A primit premiul UNITER pentru cel mai bun actor pentru rolurile din Richard al II-lea (1998) și, respectiv, Creatorul de teatru (2001) și în 2003 premiul UNITER de excelență pentru fondarea Teatrului Act – catalizator al mișcării teatrale independente; în 2009 a primit premiul Festivalului de Dramaturgie Contemporană pentru cel mai bun rol masculin din spectacolul Acasă la tata de Mimi Brănescu.

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Marcel_Iure%C8%99

 

Garantat 100% Marcel Iureș

 

***** [In English] *****

Marcel Iureș (2)Marcel Iureș

born August 2, 1951, Băilești, Dolj

 

Marcel Iureș is one of Romania’s most acclaimed stage and film actors. He made his stage debut at the Bulandra Theatre in Bucharest, acted at the National Theatre in Cluj and during the early 1980s, Iureș appeared at both the Bulandra and Odeon Theatres in Bucharest. Among his roles were the title roles in Shakespeare’s were Hamlet, Henry IV and Richard III.

Iureș-ul lui Richard al-II lea

He is the president of Teatrul ACT (the first independent theatre in Romania) of which he was one of the founders in 1995.

Most notable films of Iureș: Castelul din Carpati (Castle in the Carpathians, 1981), Balanța (The Scale, 1992), Somnul insulei (The Sleep of the Island, 1994), Mission: Impossible (1996), The Peacemaker (1997), Faimosul paparazzo (The famous paparazzo,1999), Hart’s War (2002), Pirates of the Caribbean: At World’s End (2007), Youth Without Youth (2007), In deriva (2012, HBO TV series), Crossing Lines (2013), Octav (2018).

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Marcel_Iure%C5%9F

*****

 

Octav Trailer

 

#todaysmemory #romanifrumosi #MarcelIures

----------

*Ediție revizuită și adăugită

0 comentarii la „Marcel Iureș3 min read

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: