Mihail Jora (1891-1971)_21

~ Amintirea zilei – Today’s Memory* ~

 

Mihail Jora (1)Mihail Jora

2 august 1891, Roman, Neamț – 10 mai 1971, București


 

Mihail Jora a fost compozitor, dirijor, pianist, profesor universitar, membru titular (din 1955) al Academiei Române.

S-a născut într-o familie cu o deschidere culturală de seamă, având parte de o educație muzicală timpurie – a început să studieze pianul de la 5 ani, cu mama sa. A urmat Conservatorul din Iași (1909–1912), în paralel cu Facultatea de Drept, fiind licenţiat în Drept în 1912. A continuat studiile la Conservatorul lui Leipzig (1912–1914), unde i-a avut profesori pe Max Reger la compoziţie, pe Stephan Krehl la armonie şi pe Robert Teichmüller la pian. După război, la recomandarea lui George Enescu, și-a definitivat studiile la Paris, cu compozitorul Florent Schmitt.

 

Cântec din fluier Lied pe versuri de Tudor Arghezi • Soprano: Mirela Zafiri, Piano: Ana Maria Ciornei

A desfăşurat o bogată activitate ca pianist, dirijor de orchestră şi critic muzical. A fost profesor de Compoziție la Conservatorul din București. Spiritul muzicii germane a rămas o influență pregnantă în compozițiile sale, iar în predare a abordat metoda germană timp de patru decenii, printre studenții săi numărându-se Paul Constantinescu, Constantin Silvestri, Dinu Lipatti, Pascal Bentoiu, Nicolae Coman, Myriam Marbe și Octavian Nemescu.

Simfonie în do major • Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Române, Dirijor Iosif Conta

Este cunoscut drept creatorul baletului și liedului românesc și totodată un promotor al acestor genuri în viața artistică autohtonă. De remarcat faptul că și-a numit cele peste o sută de lieduri Cântece, tocmai pentru a sugera caracterul românesc și particularitățile specifice care despart aceste lucrări de tradiția liedului german, reprezentat în special de compozițiile lui Franz Schubert, Robert Schumann și Johannes Brahms. A compus, pe versuri ale marilor poeți români, numeroase lieduri, care se disting prin expresia lor originală.

Lumina Cântec pe versuri de Mariana Dumitrescu, op. 31 [Lieduri – Mihail Jora] • Soprană: Mirela Zafiri, Pian: Ana Maria Ciornei

Creația sa cuprinde balete: Curtea veche, Când strugurii se coc, Întoarcerea din adâncuri, suita simfonică Priveliști moldovenești, care are la bază motive melodice din folclor, poeme simfonice Poveste indică, Burlesca, pentru orchestră, Simfonia în do, Balada pentru bariton și orchestră, lucrări de muzică de cameră: Cvartetul de coarde, etc.

În paralel cu activitatea componistică, a dirijat, a scris cronici, a fost director de programe la Radiodifuziunea Română (1928–1933), considerând prioritară ridicarea nivelului cultural al maselor.

Priveliști moldovenești Partea I

În 1920 a devenit membru fondator al Societății Compozitorilor Români, ocupând poziția de vicepreşedinte al acestei instituții până în anul 1949, când societatea a devenit Uniunea Compozitorilor din RPR.

În ultima zi a anului 1947 muzicianul a făcut un gest de curaj impresionant. Cu prilejul depunerii jurământului de loialitate al corpului profesoral al Academiei de Muzică din Bucureşti faţă de nou proclamata Republică Populară Română, Jora a cerut păstrarea unui moment de reculegere în memoria Regelui Mihai I, care abdicase în ziua precedentă. Din cauza atitudinii sale radicale față de regimul comunist, până în anul 1953 i s-a respins orice drept de a avea acces la viața artistică sau pedagogică, fiind permanent urmărit de Securitate. Într-un final, a cedat presiunilor, acceptând comanda unui balet în spiritul realismului socialist, Când strugurii se coc, care îl readuce în viața muzicală, fiind recompensat cu Premiul de Stat (1954) și cu înapoierea postului de la catedra de compoziție a Conservatorului „Ciprian Porumbescu”. De asemenea, în următorii ani muzicianul are parte de o revenire impresionantă, atribuindu-se titluri de Maestru Emerit al Artei (1955), Profesor Emerit (1962) și Artist al Poporului (1964).

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Mihail_Jora; https://www.clasic.radio/articol/mihail-jora/3075891/5331/2

 

Procesiunea țiganilor Priveliști moldovenești • Orchestra Filarmonicii București dirijată de George Enescu

 

***** [In English] *****

Mihail Jora (2)Mihail Jora

2 August 1891, Roman, Neamț – 10 May 1971

 

Mihail Jora was a Romanian composer, pianist, and conductor.

He studied in Leipzig with Robert Teichmüller. Jora was a professor at the conservatoire of Bucharest (1929-1962) and worked as a director/conductor of the Broadcasting Orchestra in Bucharest (1928-1933). In 1944 he became vice-president of the society of Romanian composers.

Privelisti moldovenesti Moldavian Landscapes, Part 2

Mihail Jora composed four ballets, one symphony, two major orchestra works, chamber-musical works, and many pieces of piano, choir music, and vocal music.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Mihail_Jora

*****

 

Demoazela Măriuța Ballet in three tableaux Romanian Radio and Television Symphony Orchestra, Conductor: Emanuel Elenescu

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #MihailJora

----------

*Ediție revizuită și adăugită

15 comentarii la „Mihail Jora4 min read

 1. Pingback: Dan Grigore

 2. Pingback: Carmen Petra-Basacopol

 3. Pingback: George Georgescu

 4. Pingback: Alexandru Ciucurencu

 5. Pingback: 19 Octombrie în istoria românilor

 6. Pingback: 28 Decembrie în istoria românilor

 7. Pingback: Marin Constantin

 8. Pingback: Arta Florescu

 9. Pingback: 22 Aprilie în istoria românilor

 10. Pingback: Pascal Bentoiu

 11. Pingback: 10 Mai în istoria românilor

 12. Pingback: Paul Constantinescu

 13. Pingback: 3 Iulie în istoria românilor

 14. Pingback: 9 Iulie în istoria românilor

 15. Pingback: 14 Iulie în istoria românilor

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: