Cesária Évora (1941-2011) -cover22

~ Amintirea zilei – Today’s Memory* ~

 

Cesária Évora (1)22Cesária Évora

27 august 1941, Mindelo – 17 decembrie 2011, São Vicente

 

Cesária Évora a fost o cântăreață originară din Republica Capului Verde, recunoscută pentru vocea sa gravă, specifică contraltelor.

Când avea șapte ani, tatăl ei, Justino da Cruz Évora, care era muzician cu jumătate de normă, a murit, iar la vârsta de zece ani a fost plasată într-un orfelinat, deoarece mama ei, Dona Joana, nu a putut crește toți cei șase copii.

La 16 ani, a fost convinsă de un prieten să cânte într-o tavernă a marinarilor. Ea a crescut la casa din Mindelo, pe care alți cântăreți o foloseau în anii 1940–1970. Alți cântăreți din Capul Verde au venit în acel local – Djô d’Eloy, Bana, Eddy Moreno, Luis Morais și Manuel de Novas (cunoscut și sub numele de Manuel d’Novas), și acolo a primit Cesária educația muzicală.

Cesaria Evora – Petit pays

În anii ’60, ea a început să cânte pe vasele de croazieră portugheze care opreau la Mindelo și la radioul local. Abia în 1985, la invitația cântăreței din Capul Verde Bana, a plecat să cânte în Portugalia. La Lisabona a fost descoperită de producătorul José da Silva și invitată să înregistreze la Paris.

Cesaria Evora Live D’amor Concert Paris (2004)

Évora și-a făcut debutul discografic de-abia în anul 1988 prin intermediul discului La Diva Aux Pieds Nus (Diva desculță). Având o carieră care s-a întins pe parcursul a șase decenii, Évora era numită „Diva desculță” deoarece prefera să urce pe scenă fără a purta încălțăminte.

Cesaria Evora – Bia Lulucha [La Diva Aux Pieds Nus]

În 2006, Évora sa întâlnit cu Alberto Zeppieri, un compozitor italian, jurnalist și producător de discuri și a fost de acord să cânte în duet cu Gianni Morandi, Gigi D’Alessio și Ron. Proiectul, aflat acum la al cincilea volum, i-a dat vizibilitate și a strâns fonduri pentru Programul Alimentar Mondial al ONU, pentru care Évora a fost ambasador din 2003.

Cesaria Evora & Gianni Morandi – Crepuscolare solitudine

Mai târziu, în 2006, a lansat următorul album Rogamar. A fost un succes și a fost înregistrat în șase țări europene, inclusiv Franța, Polonia și Țările de Jos. În turneul ei în Australia, în 2008, a suferit un accident vascular cerebral. În 2009, ea și-a lansat ultimul album Nha Sentimento, care a fost înregistrat la Mindelo și Paris de José da Silva.

Cesaria Evora – Sentimento

În 2009, a fost numită Cavaler al Legiunii de Onoare Franceză, prima capverdiană care a primit această distincție. Ultimul ei premiu l-a primit la Kora All African Music Awards 2010, premiul Meritul juriului pentru a doua oară.

Materialele sale discografice au fost comercializate în peste cinci milioane de exemplare pe plan internațional, iar Évora este considerată una dintre cele mai de succes cântărețe care au provenit din Republica Capului Verde.

Cesária Evora – Angola

Cesaria Evora a vizitat România de câteva ori, pentru scurte perioade de timp, susținând aici mai multe concerte, ultimele două în octombrie 2010 și anume la 15 octombrie 2010 la Sala Sporturilor din Brașov și apoi la 18 octombrie 2010, la Sala Palatului din București.

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Ces%C3%A1ria_%C3%89vora

Cesaria Evora – Nancy Jazz Pulsation (2006)

 

***** [In English] *****

Cesária Évora (2)Cesária Évora

27 August 1941, Mindelo – 17 December 2011, São Vicente

 

Cesária Évora was a Cape Verdean popular singer. Nicknamed the „Barefoot Diva” for performing without shoes, she was also known as the „Queen of Morna„.

When she was seven years old her father, Justino da Cruz Évora, who was a part-time musician, died, and at the age of ten she was placed in an orphanage, as her mother Dona Joana could not raise all six children. At the age of 16, she was persuaded by a friend to sing in a sailors’ tavern. She grew up at the house in Mindelo which other singers used from the 1940s–1970s. Other Cape Verdean singers came to the house, including Djô d’Eloy, Bana, Eddy Moreno, Luis Morais and Manuel de Novas (also known as Manuel d’Novas), and it was there she received her musical education.

 

Cesaria Evora – Mãe Carinhosa

In the 1960s, she started singing on Portuguese cruise ships stopping at Mindelo and on the local radio. It was only in 1985 when at the invitation of Cape Verdean singer Bana she went to perform in Portugal. In Lisbon she was discovered by the producer José da Silva and invited to record in Paris.

Évora’s international success came only in 1988 with the release of her first album La Diva Aux Pieds Nus, recorded in France. Her 1992 album Miss Perfumado sold over 300,000 copies worldwide, and included one of her most celebrated songs, Sodade.

Sodade

In 2006, Évora met with Alberto Zeppieri, an Italian songwriter, journalist and record producer and agreed to duet with Gianni Morandi, Gigi D’Alessio and Ron. The project, now in its fifth volume, gives visibility and raises funds for the UN World Food Programme, for which Évora was the ambassador from 2003. Later in 2006, she released her next album Rogamar. It was a success and charted in six European countries including France, Poland and the Netherlands. On her tour in Australia in 2008, she suffered a stroke. In 2009, she released her final album Nha Sentimento which was recorded in Mindelo and Paris by José da Silva.

Cesaria Evora – Fatalidade [Nha Sentimento]

In 2009, she was made a knightess of the French Legion of Honour by the French Minister of Culture and Communications, Christine Albanel, the first Cape Verdean to become one. She received her last award at the 2010 Kora All African Music Awards, the „Merit of the Jury” award for the second time.

More on: https://en.wikipedia.org/wiki/Ces%C3%A1ria_%C3%89vora

*****

 

Cesaria Evora – Live in Paris 2001

 

#todaysmemory #todayspersonality #CesáriaÉvora

----------

*Ediție revizuită și adăugită

0 comentarii la „Cesária Évora

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: