2020 - Itzhak-Perlman-b.-1945

~ Amintirea zilei – Today’s Memory* ~

 

2020 - Itzhak-Perlman-young-1965Itzhak Perlman

31 august 1945, Tel Aviv, Israel

 

Itzhak Perlman este un muzician – violonist, dirijor și pedagog israeliano-american, considerat unul din cei mai remarcabili violoniști ai secolului al XX-lea.

În anul 1949, la vârsta de 4 ani s-a îmbolnăvit de poliomielită si nu s-a putut ridica din pat vreme de multe luni de zile. A rămas cu o paralizie bilaterală a membrelor inferioare. Cu timpul a început să se deplaseze cu ajutorul unor cârje și în ultimele decenii să se ajute și de un scuter special. A fost nevoit, până astăzi, din cauza handicapului, să cânte la vioară și să dirijeze numai așezat pe scaun.

A învățat vioara de la 5 ani, vreme de opt ani cu profesoara Rivka Goldgart, la 9 ani a cântat în orchestră, iar la 10 ani a debutat ca solist cu orchestra Radiodifuziunii israeliene.

Pyotr Ilyich Tchaikovsky – Violin Concerto in D major / Concertul pentru vioară în Re major, Op. 35

A fost remarcat de renumitul virtuoz Isaac Stern care a recomandat familiei să-l trimită la studii muzicale în SUA. În 1958, familia a hotărât să rămână la New York, unde el a primit o bursă pentru a-și putea continua studiile la prestigioasa Școală Julliard, elevul renumitului profesor de vioară Ivan Galamian și al asistentei nu mai puțin faimoase a acestuia, Dorothy DeLay. În timpul studiilor nu beneficia de un nivel de trai prea ridicat și de aceea uneori a cântat prin hoteluri pentru a se întreține.

Itzhak Perlman – Popular Jewish Melodies

A urmat o lungă carieră de solist violonist, marcată de nenumărate turnee de concerte triumfale în SUA, Europa (debutând la Londra în 1967 și la Wiener Festwochen în 1968), Asia și Israel (din 1965), America Latină și Australia, circa o sută de concerte pe an…

Fiddler on the Roof • Los Angeles Philharmonic, conducted by Gustavo Dudamel

Perlman are și o voce bună de bas și a participat odată în 1981 în calitate de cântăreț la înregistrarea operei Tosca de Puccini, sub direcția lui James Levine, aceasta în rolul gardianului, alături de Placido Domingo și Renata Scotto care au cântat în rolurile principale.

Jules Massenet – Meditation from Thais for Violin and Piano

Din anii 1990 Perlman a consacrat tot mai mult loc artei dirijatului.

Referindu-se la parcursul carierei sale muzicale și la lupta sa îndelungată cu invaliditatea post-poliomielită, ziaristul și criticul muzical israelian Natan Dunevich menționa că „Perlman a ajuns în vârful piramidei sprijindu-se pe cârje, primul și singurul care a făcut așa ceva, în pofida unor ziduri de scepticism”.

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Itzhak_Perlman

 

Ludwig van Beethoven – Violin Concerto • Berliner Philharmoniker Ensemble, Conductor Daniel Barenboim (1992)

 

***** [In English] *****

2020 - Itzhak-Perlman-1984Itzhak Perlman

born August 31, 1945, Tel Aviv, Palestine/Tel Aviv–Yafo, Israel

 

Itzhak Perlman (Hebrew: יצחק פרלמן) is an Israeli-American violinist, conductor, and music teacher, known for his brilliant virtuoso technique. His refinement of detail led many to regard him as one of the finest performers of the major violin repertoire of his time.

Perlman contracted polio at age four, which left his legs paralyzed. His first public concert was in Tel Aviv when he was 10. In 1958 he went to the United States to study at the Juilliard School in New York City with the renowned teachers Ivan Galamian and Dorothy DeLay; in that same year he performed before a national television audience on the Ed Sullivan Show.

Felix Mendelssohn – Violin Concerto in E minor, Op. 64 Itzhak Perlman 13 years old

He made his Carnegie Hall debut in 1963 and won the prestigious Leventritt Prize a year later, which brought him immediate engagements with major American orchestras.

As well as performing virtually the entire classical concert repertoire, he occasionally played with klezmer (traditional Jewish dance music) and jazz groups.

George Gershwin – Summertime (1987)

He also played the solo violin passages in John Williams’s Oscar-winning score for the movie Schindler’s List (1993).

John Williams – Themes from „Schindler’s List” (1993) The Los Angeles Philharmonic, Conductor: Gustavo Dudamel, Violin: Itzhak Perlman

As a conductor, he worked with many of the great orchestras. He held the position of principal guest conductor with the Detroit Symphony (2001–2005) and was music adviser of the St. Louis Symphony 2002–2004). Over the course of his career, Perlman has performed worldwide, and throughout the United States, in venues that have included a State Dinner at the White House honoring Queen Elizabeth II, and at the Presidential Inauguration of President Obama.

Itzhak Perlman performs at the White House Dinner in honor of President Shimon Peres of Israel (2012)

Perlman was also a teacher, regularly giving violin master classes and cofounding in 1998 (with his wife, Toby) the Perlman Music Program to encourage gifted string players aged 12 to 18.

He received 15 Grammy Awards between 1977–1995, and in 2008 he was given a Grammy for lifetime achievement. Perlman was also a recipient of the U.S. Medal of Freedom (1986), the National Medal of Arts (2000), a Kennedy Center Honor (2003), and the Presidential Medal of Freedom (2015).

Itzhak (2017) is a documentary about his life and career.

More on: https://en.wikipedia.org/wiki/Itzhak_Perlman

*****

 

Itzhak Perlman Greatest Hits 2019

 

#todaysmemory #todayspersonality #ItzhakPerlman

----------

*Ediție revizuită și adăugită

4 comentarii la „Itzhak Perlman

  1. Pingback: Niccolò Paganini

  2. Pingback: 17 Aprilie în istoria românilor

  3. Pingback: Niccolò Paganini

  4. Pingback: Zubin Mehta

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: