Anca Parghel (1957-2008)-21

~ Amintirea zilei – Today’s Memory* ~

 

Anca Parghel

16 septembrie 1957, Câmpulung Moldovenesc – 5 decembrie 2008, Timișoara

Anca Parghel (1)-21

Anca Parghel a fost interpretă de jazz (jazz, be-bop, samba, bel canto) care a excelat în scat, improvizație and percuție vocală și profesoară de jazz. A studiat la Conservatorul de Muzică din Iași, unde și-a dat licența cu lucrarea Charlie Parker, un geniu al improvizației. A fost căsătorită cu pictorul Virgiliu Parghel. A predat canto, pian și improvizație la Liceul de Muzică din Suceava, în București, la Conservatorul de Muzică, în Belgia, la Bruges și Namur (La Marlagne), la Hanovra, Ravensburg, la Conservatorul din Leipzig, München, Oldenburg, în Germania, la Silsoe și Cleolaine Workshops în Marea Britanie și la Chișinău.

Mocirita cu trifoi & Let it be

Din 1984, a interpretat în cadrul festivalurilor de jazz din țară (București, Brașov, Sibiu, Costinești, Iași) sau din străinătate (Nürnberg, Leipzig, Varșovia, Viena, Liège, Tübingen, München, Linz, Zagreb, Varna, Lomza și Bratislava), precum și în cluburile de jazz europene. Vocea sa a fost comparată adesea de critici cu cele ale Ymei Sumac, Maria Callas sau Ella Fitzgerald

Ciocârlia • Anca Parghel și George Pătrașcu

De-a lungul carierei, a înregistrat peste 15 albume, printre care Tinerii dansează (1986), Magic Bird (cu Mircea Tiberian, 1988), Indian Princess (1989), Beautiful Colours (1993), Carpathian Colours (1994), Noapte albă de Crăciun / White Christmas Night (1994), Zamorena (2007), Colind pentru România (2008).

Paloma Negra

A cântat alături de muzicieni nume mari ale jazzului, precum Johnny Răducanu, Mircea Tiberian, Garbis Dedeian, dar și cu celebrități din jazzul mondial (Billy Hart, Archie Shepp, Larry Coryell, Jean-Louis Rassinfosse, Phillipp Catherine, Marc Levine, Claudio Roditi, Thomas Stanko, Ricardo del Fra, Stephane Galland, Jon Hendricks Band și Klaus Ignatzek.

Iubirea noastră nu are apus

 „Anca Parghel a fost pentru jazz unul dintre cele mai mari talente pe care le-a dat țara noastră. În afară de voce, avea o capacitate de creație și o vitalitate ieșită din comun. Toate aceste calități au făcut-o o mare cântăreață” [Mircea Tiberian].

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Anca_Parghel

 

My baby just cares for me • Anca Parghel & Ștefan Bănică (Live în emisiunea „Dansez pentru tine”, 31 octombrie 2008)

 

***** [In English] *****

Anca Parghel (2)-21Anca Parghel

September 16, 1957, Câmpulung Moldovenesc– December 5, 2008

 

Anca Parghel was a Romanian jazz artist, singer (jazz, be-bop, samba, bel canto) who excelled in scat, improvisation and vocal percussion.

Born a poor family, she began singing at the age of three and performed onstage as a prodigy child. She also sang in her church choir. Anca left home at age 14 to study at the Music High School in Iași, later attending the Iași Conservatory.

Brasil • Tom Boxer feat. Anca Parghel & Fly Project (2008)

She was a Professor of vocal jazz at the Brussels Royal Conservatory and the Lemmens Conservatory in Leuven (1997–2002).

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Anca_Parghel

*****

 

Incant  • Anca Parghel & Mircea Tiberian

 

#istoriaRomaniei #romanifrumosi #todaysmemory #todayspersonality #AncaParghel

----------

*Ediție reeditată

1 comentariu la „Anca Parghel

  1. Pingback: 5 Decembrie în istoria românilor

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: