Today's Memory

Yves Montand

Yves Montand (1921-1991)_21

~ Amintirea zilei – Today’s Memory* ~

 

Yves Montand (1)_21Yves Montand

13 octombrie 1921, Monsummano Terme, Italy – 9 noiembrie 1991, Senlis, France

 

Yves Montand (născut Ivo Livi) a fost un cunoscut cântăreț și actor de film francez, de origine italiană, unul din interpreții de frunte ai genului muzical chanson réaliste francez târziu din a doua jumătate a secolului al XX-lea.

S-a născut într-o familie de muncitori italieni, adepţi ai marxismului care, în 1923, a emigrat în Franța pentru a scăpa de dictatura lui Mussolini. Au obţinut cetaţenie franceză, locuind într-un cartier modest din Marsilia. Ivo era atras de cinema, de comediile muzicale americane, încă din copilărie, iar modelul său era Fred Astaire.

Copilăria şi adolescenţa i-au fost grele: la vârsta de 11 ani lucra într-o fabrică, apoi a fost ucenic într-un salon de coafură, iar la 17 ani era șofer al unui cabaret din Marsilia – acesta fiind locul unde a putut să-și exprime talentul.

La Bicyclette

A debutat la 21 iunie 1929 pe scena cabaretului Alcazar din Marsilia, demonstrând un talent și un şarm remarcabil, care i-au asigurat un mare succes la public.

Ulterior a cântat pe scena renumitului Odéon, rampă de lansare a unor mari cântăreți, fiind solicitat să apară în săli de legendare: ABC, Bobino, Folies-Belleville și la celebrul Moulin Rouge unde a cunoscut-o pe marea Édith Piaf, care l-a inițiat în tainele artei spectacolului de music-hall.

Sous le Ciel de Paris • Edith Piaf & Yves Montand

A cunoscut personalităţi importante din lumea spectacolului (Joseph Kosma, Henri Crolla, Loulou Gasté, Jean Guigo, Henri Contet, Louiguy, Marguerite Monnot, Philippe-Gérard, Bob Castella, Francis Lemarque) și a debutat în film, Étoile sans lumière, alături de Édith Piaf, urmat de Les Portes de la nuit al lui Marcel Carné.

A luat parte, alături de Édith Piaf, la turnee de succes, dar în anul 1946 cei doi s-au despărţit.

Yves Montand – C’est si bon

Iubit de femei celebre (Edith Piaf, Marilyn Monroe), Montand este cunoscut și datorită căsniciei, întinse pe mai multe decenii, cu marea actriță franceză Simone Signoret. Întâlnirea celor doi a generat între ei o atracţie extraordinară, actrița părăsindu-și soțul, regizorul Yves Allégret, pentru a se muta cu fetița sa și cu Yves la Paris.

Yves Montand & Simone Signoret

A jucat în numeroase filme, cel mai cunoscute fiind: Le salaire de la peur (Salariul groazei, 1953), Uomini e lupi (Oameni și lupi, 1957), Aimez-vous Brahms? (Vă place Brahms?, 1961), Vivre pour vivre (A trăi pentru a trăi, 1967), Z (1969, Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în anul 1970), La folie des grandeurs (Mania grandorii, 1971), Le sauvage (Sălbaticul, 1975), I… comme Icare (I de la Icar, 1979) etc.

Goodbye Again / Aimez-vous Brahms? (1961) Trailer

A fost nominalizat la premiul César pentru „Cel mai bun actor” în 1980 pentru I comme Icare și din nou în 1984 pentru Garçon!

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Yves_Montand

 

Les Feuilles Mortes L´Olympia

 

***** [In English] *****

Yves Montand (2)_21Yves Montand

13 October 1921, Monsummano Terme, Italy – 9 November 1991, Senlis, France

 

Yves Montand, original name Ivo Livi, was an Italian-born French stage and film actor and popular cabaret singer.

Though considered by many to be the quintessence of worldly Gallic charm, Montand was actually born in Italy to peasants who fled to Marseille when he was two years of age to escape the Fascist regime of Benito Mussolini. At age 18 he was singing in music halls and supplementing his income by working as a longshoreman.

Bella ciao!

In Paris, as the protégé of chanteuse Edith Piaf, he appeared in the 1945 motion picture Étoile sans lumière (Star Without Light).

Etoile sans lumiere (1945)

He married actress Simone Signoret in 1951. His role in La Salaire de la peur (1953; Wages of Fear) brought him international fame.

La Salaire de la peur / Wages of Fear (1953)

His autobiography, Du Soleil plein la tête (Sunshine Fills My Mind), was published in 1955, before he gave his most-acclaimed performances, in La Guerre est finie (1966; The War Is Over) and in two films by director Costa-Gavras, Z (1968) and L’Aveu (1970; The Confession). His performances in Claude Berri’s film adaptations of two novels by Marcel Pagnol – Jean de Florette (1986) and its sequel, Manon des sources (1986; Manon of the Spring) – were also highly acclaimed.

La guerre est finie / The War is Over (1966)

He was nominated for a César Award for „Best Actor” in 1980 for I comme I care and again in 1984 for Garçon!

More on: https://en.wikipedia.org/wiki/Yves_Montand

*****

 

Yves Montand Concert International (1987)

 

#todaysmemory #YvesMontand

----------

*Ediție revizuită și adăugită

3 comentarii la „Yves Montand

  1. Pingback: Édith Piaf

  2. Pingback: Édith Piaf

  3. Pingback: Louis de Funès

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: