19 - Florin-Diaconescu-1942-2020

Florin Diaconescu

19 octombrie 1942, Bușteni, Prahova – 15 martie 2020

 

Florin Diaconescu a fost tenor, solist al Operei Naționale București.

Deși nu aveau prea multe posibilități materiale, tatăl său a reușit să-i ofere lecții particulare de vioară, pian și franceză.

Mai întâi a visat să ajungă violonist și să susțină concerte la Ateneul Român, după care, absolvind Institutul de Muzică, a început cariera de profesor. N-a continuat, deoarece spectacolul Evgheni Oneghin cu Valentin Teodorian, i-a declanșat în suflet microbul cântului vocal. A părăsit catedra și a devenit figurant la Teatrul Muzical din Galați.

Florin Diaconescu – Canțonete

A absolvit Conservatorul din București și a fost timp de cinci stagiuni solist al teatrelor muzicale din Galați și Constanța. Și-a făcut debutul la Opera Națională din București, în opereta Liliacul de Johann Strauss (martie 1970), fiind începutul unei cariere bogate, în care a putut fi admirat în 50 de roluri de operă și operetă, concerte vocal-simfonice și recitaluri unde a abordat lucrări din repertoriul universal, dar mai ales din creația compozitorilor români Mihail Jora, Paul Constantinescu, Pascal Bentoiu, Anatol Vieru, Dinu Lipatti, Felicia Donceanu și alții.

Povestirile lui Hoffman

A cântat în Boema, Madama Butterfly, Gianni Schicchi de Puccini, Lakme de Delibes, Manon de Massenet, Lucia di Lammermoor de Donizetti, Hamlet de Pascal Bentoiu, Motanul încălțat, Bălcescu de Cornel Trăilescu, Oedipe de George Enescu, Freischutz de Weber, Don Carlo de Verdi, etc.

A avut turnee în: Rusia, Iugoslavia, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Cehia, Austria, Germania, Grecia, Italia, Spania, Anglia, Turcia, Israel, Egipt, Tailanda.

Giacomo Puccini – La Bohème • Angela Nemeș & Florin Diaconescu (Teatro Verdi di Firenze, 1993)

Activitatea sa a fost răsplătită cu premii și distincții din partea Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, Diplomă de Excelență pentru întreaga activitate din partea Forumului Muzical Român, Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler (2004).

Giuseppe Verdi – La Traviata Brindisi • Victoria Bezetti & Florin Diaconescu

A fost distins cu titlurile: Cel mai bun solist liric al anului (1979), Cel mai bun interpret de operă, al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor; Premiul pentru Întreaga Carieră al Fundatiei Oedipe (1997); Meritul Cultural în grad de Cavaler (2004)

 

Florin Diaconescu – Arii din opere

 

***** [In English] *****

Florin Diaconescu

19 October 1942, Bușteni, Prahova

 

Florin Diaconescu was tenor, soloist of the Bucharest National Opera, with a career of 50 years and internationally renowned

*****

 

Franz Lehar – Die Lustige Witwe • Mugur Bogdan & Florin Diaconescu (Gran Guardia di Livorno, 1992)

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #FlorinDiaconescu

----------

*Ediție revizuită și adăugită

0 comentarii la „Florin Diaconescu

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: