Nadia Comăneci (1961) -cover

~ Amintirea zilei – Today’s Memory* ~

 

Nadia Comăneci (1) 21Nadia Comăneci

12 noiembrie 1961, Onești


 

Nadia Comăneci este cea mai celebră gimnastă a României, considerată de specialiști cea mai mare gimnastă a tuturor timpurilor.

A concurat pentru prima dată la nivel național în România, în 1970, ca membră a echipei orașului său. Curând, a început antrenamentele cu Márta și Béla Károlyi, la vârsta de 13 ani, primul său succes major fiind câștigarea a trei medalii de aur și una de argint la Campionatele Europene de la Skien, Norvegia 1975. În același an, agenția de știri Associated Press a numit-o Atleta Anului.

1975 Europeans – clips of Nadia Comaneci

La 14 ani, Nadia a devenit o stea a Jocurilor Olimpice de Vară din 1976 de la Montreal, Québec.

Nadia Comaneci – First Perfect Ten in History Montreal 1976 Olympics

Nu numai că a devenit prima gimnastă care a obținut scorul perfect de zece la olimpiadă (de șapte ori), dar a și câștigat trei medalii de aur (la individual compus, bârnă și paralele), o medalie de argint (echipă compus) și bronz (sol).

Nadia Comaneci – 1976 Gymnastics All Seven Perfect 10’s

Acasă, succesul său i-a adus distincția de Erou al Muncii Socialiste, fiind cea mai tânără româncă distinsă cu acest titlu.

Floor Exercise – 1976 American Cup

Este considerată a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX și una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii, din toate timpurile. A fost primul sportiv român inclus în memorialul International Gymnastics Hall of Fame.

Ea s-a retras din activitatea competițională după Jocurile Olimpice din 1980 de la Moscova. Între 1984–1989 a fost membră a Federației Române de Gimnastică și a ajutat la antrenarea gimnaștilor juniori români. În noaptea de 27/28 noiembrie 1989 a trecut ilegal granița româno-maghiară, în cele din urmă solicitând azil politic guvernului Statelor Unite.

5 minute de istorie: Fuga din România a Nadiei Comăneci

Nadia Comăneci este vicepreședinte al Consiliului Director al Special Olympics, Președinte Onorific al Federației Române de Gimnastică, Președinte Onorific al Comitetului Olimpic Român, Ambasadorul Sporturilor Românești, Vicepreședinte în Consiliul Director al Asociației Distrofiei Musculare, și membră a Fundației Federației Internaționale de Gimnastică. A fost distinsă de două ori cu Ordinul Olimpic, acordat de CIO.

În decembrie 2003, i s-a publicat prima sa carte, Scrisori către o tânără gimnastă (Letters to a Young Gymnast).

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Nadia_Com%C4%83neci

 

***** [In English] *****

Nadia Comăneci (2) 21Nadia Comăneci

born November 12, 1961, Onești, Bacău

 

Nadia Elena Comăneci is a Romanian gymnast, winner of three Olympic gold medals at the 1976 Summer Olympics in Montreal and the first female gymnast to be awarded a perfect score of 10 in an Olympic gymnastic event. She is also the winner of two gold medals at the 1980 Summer Olympics in Moscow. She is one of the best-known gymnasts in the world. In 2000 Comăneci was named as one of the athletes of the century by the Laureus World Sports Academy.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Nadia_Com%C4%83neci

*****

 

The Story of Nadia Comaneci, Gymnastics’ Perfect 10 Icon

 

#todaysmemory #todayspersonality #romanifrumosi #NadiaComăneci


*Ediție revizuită și adăugită

2 comentarii la „Nadia Comăneci3 min read

  1. Pingback: 17 Iulie în istoria românilor

  2. Pingback: 13 Septembrie în istoria românilor

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: