Monica Lovinescu (1923-2008) -cover

~ Amintirea zilei – Today’s Memory* ~

 

Monica Lovinescu (1)21Monica Lovinescu

19 noiembrie 1923, București – 20 aprilie 2008, Paris


 

Monica Lovinescu a fost o intelectuală care și-a dedicat viața și opera luptei împotriva totalitarismului comunist. Unica fiică a criticului literar Eugen Lovinescu și a profesoarei Ecaterina Bălăcioiu, a fost la rândul ei critic literar, eseistă, scriitoare de nuvele, traducătoare și jurnalistă, o autoritate în materie de literatură română contemporană. La vârsta de opt ani (1931) i s-a publicat un basm în revista Dimineața copiilor, iar la vârsta 15 ani i-au apărut nuvele și schițe în revistele Vremea și Kalende. În 1943, a publicat sub propriul nume romanul În contratimp în Revista Fundațiilor Regale, iar după război a scris critică teatrală în ziarul Democrația al lui Anton Dumitriu.

În 1946 a obținut licența în Litere Universitatea din București și a lucrat asistentă a lui Camil Petrescu în cadrul seminarului de teatru condus de acesta.

Vocea speranței – Monica Lovinescu

După instaurarea regimului comunist în România, în septembrie 1947, a plecat în Franța ca bursieră a statului francez, iar în primele zile ale anului 1948 a cerut azil politic. Monica Lovinescu - La Apa Vavilonului (3)A colaborat la revistele publicate de diaspora românească, fiind una din cele mai cunoscute voci ale postului anticomunist Radio Europa Liberă, unde a realizat, printre altele, emisiunea Teze și antiteze la Paris, apoi, împreună cu soțul ei, Virgil Ierunca, a realizat emisiunea Actualitatea culturală românească. Pentru lumea literară din România emisiunile celor doi, care semnalau operele curajoase strecurate prin cleștele cenzurii, au reprezentat repere importante.

Angajamentul ferm anticomunist s-a soldat în 1977 cu un atentat asupra vieții sale și cu campanii de calomniere în presa românească și în publicațiile finanțate de către regimul comunist. A fost căsătorită cu poetul, publicistul și omul de radio Virgil Ierunca; prin publicitatea făcută disidenților români în presa internațională, Monica Lovinescu și Virgil Ierunca au contribuit la ameliorarea tratamentului acestora de către autoritățile de la București. O parte din articolele sale au fost reunite în seria Unde scurte, vol. I–VI

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Monica_Lovinescu

 

Monica Lovinescu și Virgil Ierunca – Vocile Libertății

 

***** [In English] *****

Monica Lovinescu (2)21Monica Lovinescu

19 November 1923, Bucharest – 20 April 2008, Paris

 

Monica Lovinescu was a Romanian essayist, short story writer, literary critic, translator, and journalist, noted for her activities as an opponent of the Romanian Communist regime.

The rapid steps undertaken towards the establishing of an overtly communist rule in Romania forced her to take refuge in France. She published extensively on the subject of communism in Romania, as well as works on Romanian literature. Her articles were frequently featured in prestigious magazines such as Kontinent, Les Cahiers de l’Est and L’Alternative. She contributed the Romanian chapter of the collection of essays titled Histoire des spectacles (published by Éditions Gallimard). From the 1960s onwards, she was a journalist for Radio Free Europe, creating two weekly pieces that were influential in generating an internal opposition to the Nicolae Ceaușescu regime.

Lovinescu also translated several Romanian literary works into French.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Monica_Lovinescu

*****

 

1 Decembrie 1989: Opozanți și proteste în eter [Radio Europa Liberă]

 

#todaysmemory #todayspersonality #istoriaRomaniei #romanifrumosi #MonicaLovinescu

----------

*Ediție revizuită și adăugită

2 comentarii la „Monica Lovinescu3 min read

  1. Pingback: 23 Noiembrie în istoria românilor

  2. Pingback: 21 Iunie în istoria românilor

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: