George Vraca (1896-1964) -cover

~ Amintirea zilei – Today’s Memory* ~

 

Marile transformări în artă corespund marilor transformări sociale și politice

George Vraca (1)George Vraca

25 noiembrie 1896, București – 17 aprilie 1964, București

 

George Vraca a fost un actor renumit, director de teatru, animator, conducător de colective artistice, unul dintre numele mari ale scenei românești.

S-a născut într-o familie de agricultori aromâni cu originile în Pindul Macedoniei. A urmat cursurile Facultății de Agronomie, după absolvire fiind funcționar în Ministerul Agriculturii, până în anul 1916 când a fost încorporat. În această perioadă a fost jucător al echipei naționale de rugby a României. „Războiul a fost pentru vlăstarul familiei Vraca un nou prilej de a-și ilustra numele. A luptat, căzând de mai multe ori rănit și decorat pentru frumoase acte de eroism ca tânăr ofițer în al 2-lea regimentul de grăniceri la Oituz, Cașin, Tg. Ocna etc.” [Ioan Massoff].

Mihai Eminescu – Venere și Madonă

Anii de război aveau să-i schimbe destinul – într-un spital de campanie din Iași i-a cunoscut pe George Enescu, Constantin Nottara și Maria Ventura, întâlnire care l-a determinat să devină actor după terminarea războiului. A absolvit în 1921 Conservatorul din București în clasa actorului Nicolae Soreanu.

Mihai Eminescu – Și dacă…

A debutat în 1919 în rolul Voievodul Nenoroc din Cocoșul Negru a poetului Victor Eftimiu, la Naționalul ieșean. La cinci ani de la debut, în 1927, a fost numit societar al Teatrului Naţional Iași, alături de marile glorii ale teatrului românesc: G. Calboreanu, Sonia Cluceru, Nicolae Bălţăţeanu, Aura Buzescu. A jucat apoi la Teatrul Maria Ventura și apoi la Naționalul bucureștean. În 1961, George Vraca a devenit directorul Teatrului „C.I. Nottara”.

Vocea lui George Vraca la Radio România Cultural

S-a remarcat în interpretarea unor roluri principale din repertoriul clasic și modern, universal și național: Hamlet,

George Vraca în Rolul Hamlet. Foto Ignat
George Vraca în rolul Hamlet

Visul unei nopți de vară, Cum vă place, Neguțătorul din Veneția, Macbeth, Richard al III-lea de Shakespeare, Din jale s-a întrupat Electra de Eugen O’Neil, Vlaicu-Vodă de Alexandru Davilla, Fântâna Blanduziei de Vasile Alecsandri etc.

George_vracaA jucat în peste 150 de piese, în tragedie, dramă și comedie. Interpretările sale au excelat prin adâncimea înțelegerii rolului, distincția și eleganța ținutei, gestica sobră și dicțiunea exemplară.

A jucat în filme: Datorie și sacrificiu, Visul unei nopți de iarnă, Nepoții gornistului, Răsare soarele, Tudor.

 

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/George_Vraca

și: Cătălin Oprișan – Povestea imensului actor George Vraca [Ferratum]

In English: https://en.wikipedia.org/wiki/George_Vraca

 

Tudor (1962)

 

#todaysmemory #todayspersonality #istoriaRomaniei #romanifrumosi #GeorgeVraca

----------

*Ediție revizuită și adăugită

4 comentarii la „George Vraca

  1. Pingback: Mihai Eminescu

  2. Pingback: Maria Tănase

  3. Pingback: Emanoil Petruț

  4. Pingback: Nicu Constantin

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: