Radu Lupu (1945) -cover

~ Amintirea zilei – Today’s Memory* ~

 

Radu Lupu (1)21Radu Lupu

30 noiembrie 1945, Galați

 

Pianist și compozitor, considerat unul dintre cei mai talentaţi pianişti ai lumii.

Tatăl său a a fost avocat, iar mama profesoară. A studiat pianul de la vârsta de 6 ani, iar la 12 ani a debutat cu un program complet de muzică compusă de el însuși. După absolvirea liceului și a Școlii Populare de Artă din Brașov, și-a continuat studiile la Conservatorul din București, cu Florica Musicescu și Cella Delavrancea. La șaisprezece ani, în 1961, a primit o bursă de studiu la Conservatorul din Moscova, unde a studiat 2 ani cu Galina Eghiazarova, apoi cu Heinrich Neuhaus și, mai târziu, cu Stanislav Neuhaus.

Ludwig van Beethoven – Piano sonata No. 21 in C major, Op.53

În noiembrie 1969 a debutat pe scena londoneză, înregistrând un mare succes cu Sonata pentru pian No.3, Op.10 de Beethoven. „A adus pe scenă ceea ce părea o întreagă experiență de viață, cu alternanțele sale de dezolare și mândrie. Muzica nu ar putea fi niciodată mai apropiată de vorbire” [Joan Chissell în The Times].

Wolfgang Amadeus Mozart – Piano Concerto No 23, 2nd mov. • Vienna Philharmonic, Conductor Sándor Végh (1991)

Cariera sa muzicală a continuat alături de cele mai prestigioase orchestre și cei mai mari dirijori ai lumii: în 1972 a cântat în SUA, la New York, cu Orchestra din Cleveland, dirijată de Daniel Barenboim, și cu Orchestra Simfonică din Chicago, sub bagheta lui Carlo Maria Giulini.

A câștigat Concursul Internaţional de Pian ”Van Cliburn”, Concursul Internaţional de Pian „George Enescu” şi Concursul Internaţional de Pian Leeds, și a fost nominalizat la două premii Grammy, câştigând unul în 1996 pentru un album cu două sonate pentru pian de Franz Schubert.

Franz Schubert – Four Impromptus, D. 935 (2012)

Apoi a făcut un turneu de doi ani prin America, cu Orchestra Filarmonică din New York. Ulterior a întreprins cu regularitate turnee în Europa și Statele Unite, dar și în Asia (Israel, China).

A fost distins cu numeroase premii: Premiul I la Festivalul Internațional „George Enescu” 1967 (împreună cu Dan Grigore), Premiul Grammy 1995, pentru „Cea mai bună înregistrare instrumentală a anului”, cu Sonata în Si bemol major și Sonata în La major de Franz Schubert (la patru mâini, cu Daniel Barenboim), Premiul Edison 1995, pentru „Cea mai bună înregistrare instrumentală a anului”, cu sonate de Robert Schumann, Premiul Arturo Benedetti Michelangeli (2006); tot în 2016, a fost distins de regina Elizabeta a II-a a Marii Britanii cu titlul de Comandor al Imperiului Britanic.

Johannes Brahms – Piano Concerto No. 1 • Finnish Radio Symphony Orchestra, Conductor Jukka-Pekka Saraste (1996)

 „Fiecare spune diferit o poveste și acea poveste ar trebui să fie spusă convingător și spontan. Dacă nu este convingător și spontan spusă, nu are valoare” [Radu Lupu, într-un interviu din 1991].

Unul dintre criticii muzicali americani, Edward Rothstein, spunea despre pianistul român că  „nu pare să ştie cu adevărat dacă îl ascultă cineva; el cântă pentru sine însuşi, conferind muzicii o directeţe neobişnuită“.

Johann Sebastian Bach – Partita No. 1 in B-flat major, BWV 825 • Radu Lupu

La sfârșitul stagiunii 2018–2019, maestrul Radu Lupu și-a anunțat, prin intermediul managerului său, retragerea oficială din activitate. S-a stins din viață la reședința sa din Elveția, după ce s-a luptat cu o boală incurabilă.

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Radu_Lupu

 

Radu Lupu – Live in Bologna, 2017 Haydn, Schumann, Tchaikovsky, Schubert

 

Radu Lupu (3)

 

**** [In English] *****

Radu Lupu (2)21Radu Lupu

30 noiembrie 1945, Galați – 17 aprilie 2022, Lausanne, Elveția

 

Radu Lupu is a Romanian concert pianist.

He started piano lessons with Lia Busuioceanu at the age of 6. At the age of 12 he made his public debut with a complete programme of his own music. He continued his studies at the Bucharest Conservatory with Florica Muzicescu and Cella Delavrancea before winning a scholarship in 1961 to the Moscow P.I. Tchaikovsky State Conservatory where he studied with Galina Eghyazarova, Heinrich Neuhaus and later with Stanislav Neuhaus. He won first prize in three competitions: the 1966 Van Cliburn International Piano Competition, the 1967 Enescu International, and the 1969 Leeds International Pianoforte Competition.

Grieg – Piano Concerto in A minor, op. 16 (live in 1975)

Mr. Lupu has performed with all the great orchestras of the world, including the Berlin Philharmonic (with whom he made his Salzburg Festival debut in 1978 with Karajan), the Vienna Philharmonic (with whom he opened the 1986 Salzburg Festival with Muti), the Royal Concertgebouw, all the major London orchestras, and all the great American orchestras. In the USA his first significant appearances were in 1972 with the Cleveland Orchestra and Barenboim in New York, and with the Chicago Symphony and Giulini. He has played at most of the notable music festivals and has been a regular guest at the Salzburg and Lucerne Festivals.

Wolfgang Amadeus Mozart – Concerto for piano No. 19 in F major, K459 • Deutsche Kammerphilharmonie, Conductor David Zinman

In 1995 he won 2 awards in the category “Best Instrumental Record of the Year”: a Grammy for Schubert’s Sonatas in A major D664 and B flat major D960, and an Edison Award for Schumann’s Kinderszenen, Kreisleriana and Humoresque. He has also made two records with Murray Perahia (CBS), two albums of Schubert Lieder with Barbara Hendricks (EMI), and a disc of pieces for four hands by Schubert with Daniel Barenboim (Teldec).

In 2006 Mr. Lupu was presented with two awards: the Premio Internazionale Arturo Benedetti Michelangeli, and, for a second time, the Abbiati prize (conferred by the Italian Critics’ Association). He had previously won this in 1989.

At the end of the 2018–2019 season, Mr. Radu Lupu announced, through his manager, his official retirement.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Radu_Lupu

*****

 

Ludwig van Beethoven – Piano Concerto No. 1, 2, 3, 5 (2005)

 

#todaysmemory #todayspersonality #istoriaRomaniei #romanifrumosi #RaduLupu

----------

*Ediție revizuită și adăugită

2 comentarii la „Radu Lupu

  1. Pingback: 21 Mai în istoria românilor

  2. Pingback: Cella Delavrancea

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: