Nicolae Kirculescu (1903-1985) -cover

~ Amintirea zilei – Today’s Memory* ~

 

Nicolae Kirculescu (1)21Nicolae Kirculescu

28 decembrie 1903, Corabia, Olt – 31 decembrie 1985, Recaș, Timiș

 

Nicolae Kirculescu a fost compozitor, pianist, jurist, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din 1941. A studiat muzica de la trei ani, luând lecții de pian cu Lucreția Popovici Pretorian. Din 1922, a urmat Facultatea de Drept și Conservatorul din Viena, și a susținut Doctoratul în Drept la Paris.

Întors în țară, și-a format propria orchestră, Los Occhios, cu care cânta la diferite manifestări ocazionale și la clubul Libertatea. A debutat în 1940 în muzica ușoară, printr-o melodie devenită instantaneu șlagăr, La căsuța cu zorele, în comedia muzicală Suflet candriu de papugiu.

Suflet candriu de papugiuGică Petrescu 

Și-a pus semnătura pe 35 de spectacole de teatru prezentate între 1940–1963 la Teatrele „Ion Vasilescu”, Alhambra, Sărindar, Lipscani, Colorado, Gioconda, de Estradă, al Marinei, Barașeum, la Constanța, Brașov, Deva, printre care: Bing Bang Melody, Un băiat iubea o fată, Secretara tatii, Bonsoir Colorado, Sfinxul din Hollywood, Două ore în cosmos, Tarzan, Așa începe dragostea… 

Așa începe dragostea… • Lucky Marinescu

A compus peste 200 de melodii de muzică ușoară: Anticarul, Coșarul, Nu te pot uita, Prima poezie, Pleacă-n zori un tren spre zarea-albastră, Cărăruie care urci în vârf de munte, Ești dragostea mea, Să nu-ți spui dorul nimănui.

Pașii noștri • Dorina Drăghici

A compus, de asemenea, romanțe de neuitat: Ploua în seara acea, doamnă, Inimă de ce nu vrei să-mbătrânești?.

Inimă, de ce nu vrei să-mbătrânești?Ioana Radu

Și în muzica de film a avut mult de spus: Visul unei nopți de iarnă, Doi iepurași, Fetița mincinoasă, dar a colaborat și cu Televiziunea Română pentru realizarea unor piese de spectacol destinate micului ecran.

Musical Moment for piano and orchestra • Piano Dan Grigore

Una dintre cele mai cunoscute compoziții ale sale a fost Momentul muzical pentru pian și orchestră, utilizată ca temă muzicală a emisiunii Teleenciclopedia.

A fost distins cu Premiul de Stat (1951), titlul de Artist Emerit (1962), Menţiune (1965), Premiu (1066) şi Premiul III (1969) la Festivalul de muzică uşoară Mamaia; Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a (1969) etc.

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Kirculescu

 

Nicolae Kirculescu – Cele mai frumoase romanțe

 

***** [In English] *****

Nicolae Kirculescu (2)21Nicolae Kirculescu

28 December 1903 – 31 December 1985

 

Nicolae Kirculescu was a Romanian composer. He wrote music in particularly for the stage and screen, operetta, musical comedy/canzonetta and instrumental songs.

 

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Kirculescu

*****

 

Nicolae Kirculescu – Rhapsody for piano and orchestra • National Radio Orchestra, Conductor Carol Litvin, Piano Cornelia Sibiceanu-Goreaev (1953)

 

#todaysmemory #todayspersonality #istoriaRomaniei #romanifrumosi #NicolaeKirculescu

----------

*Ediție revizuită și adăugită

1 comentariu la „Nicolae Kirculescu

  1. Pingback: 7 Februarie în istoria românilor

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: