Bombardament sovietic, Constanța - Str. Traian
Istoria României România frumoasă Romanian Visual Art Today's Memory Today's Personality

23 Iunie în istoria românilor

Primul raid aerian sovietic asupra Constanței Alexandru Odobescu Alexandru Giugaru Victor Iușceanu Ioan Munteanu Iulia Isaev Ziua Suveranității Republicii Moldova

~ Amintirile zilei* ~

 

Foto: Primul raid aerian sovietic asupra Constanței

 

1834 – S-a născut Alexandru Odobescu

23 iunie 1834, București – 10 noiembrie 1895, București

Scriitor, arheolog și om politic, membru titular (din 1870) al Academiei Române. Din 1850 a studiat la College de France din Paris, având profesori, printre alții, pe cunoscuții istorici Jules Michelet și Edgar Quinet, susținători ai cauzei naționale a românilor din Principatele Dunărene. 1834-1895 Alexandru OdobescuÎn timpul studiilor de la Paris a aderat la Societatea Studenților Români, a înființat Junimea Românească, societate politică și culturală a studenților români din Franța. A studiat atât arheologia, cât și literatura greacă și latină. Astfel, a tradus treisprezece poezii ale lui Horațiu, primul cânt al Iliadei, primul cânt al Odiseei și primul cânt al Georgicelor lui Virgiliu. Tot atunci a scris poema Oda României, apărută însă abia la 1855 în revista România literară a lui Vasile Alecsandri. A fost ministru al Monumentelor, profesor de Arheologie la Universitatea din București, director al Teatrului Național din București. Lucrări științifice: Istoria arheologiei, Le Trésor de Pétrossa. Étude sur l’orfèvrerie antique, Cântecele poporane ale Europei răsăritene, Mișcarea literară din Țara Românească în sec. XVIII și literare: Mihnea Vodă cel Rău, Doamna Chiajna, Pseudokynegeticos.

1848 Dimitrie Bratianu. Portret de Constantin Lecca

1848 – Dimitrie Brătianu a fost acreditat agent diplomatic al Țării Românești la Pesta și Viena

Avea misiunea de a susține cauza revoluției române pe lângă revoluționarii din Imperiul Habsburgic și împuternicirea de a reprezenta interesele țării pe lângă „diversele puteri prietene din Europa”.

 

1867 – S-a născut Iulian Marțian

23 iunie 1867, Mintiu, Bistrița-Năsăud – 26 octombrie 1937, Mintiu

Istoric, membru de onoare (din 1933) al Academiei Române, membru pe viață al ASTRA. A urmat Școala militară din Sibiu. 1867- 1937 Iulian MarțianDupă absolvire a fost ofițer în garnizoanele din Triest, Sarajevo, Lemberg, Brașov, Cluj și Dej, de unde a fost pensionat cu gradul de maior, stabilindu-se apoi la Năsăud. A colaborat la publicații ale timpului: Anuarul Comisiei Monumentelor Istorice, Anuarul Institutului de Istorie Națională, Convorbiri literare, Gazeta Transilvaniei, Revista Bistriței etc. A contribuit la apariția revistei cultural-istorice pentru zona Năsăudului, Arhiva someșană, în paginile căreia a publicat numeroase studii. Arheolog amator, a strâns date privitoare la descoperirile arheologice din Transilvania. Scrieri: Repertoriu arheologic pentru Ardeal, Urme din războaiele Romanilor cu Dacii, Ardeal. Istorie și toponimie.

1879 David Emmanuel

1879 – David Emmanuel și-a luat doctoratul la Sorbona

David Emmanuel (1854 – 1941) a fost matematician, membru de onoare al Academiei Române, considerat întemeietorul școlii matematice moderne din România. La 23 iunie 1879 a prezentat teza Étude des intégrales abéliennes de troisième espèce, devenind astfel al doilea român, după Spiru Haret, Doctor în Matematici la Sorbona.

1881 – Relații diplomatice România – Spania

Spania a recunoscut independența de stat a României la 12 aprilie 1880, bravura și curajul armatei române fiind excelent redate de corespondenții de presă spanioli. Începutul relațiilor diplomatice româno-spaniole datează de la 23 iunie 1881, când a fost înființată, la București, Legația Regatului Spaniei, condusă de Juan Pedro de Aladro, însărcinat cu afaceri.

1897 – S-a născut Alexandru Giugaru

23 iunie 1897, Huși – 15 martie 1986, București

Actor de comedie de teatru și film, foarte apreciat și premiat. A absolvit Conservatorul de Artă Dramatică din București. 1897-1986 Actor Alexandru GiugaruA jucat împreună cu o trupă de artiști la cinematografele bucureștene, în pauza dintre filme, numere de revistă, dar și pe scena Teatrului Armatei. La Teatrul Național din București a jucat în spectacolele Trilogiei satirice a lui I.L. Caragiale: O scrisoare pierdută, O noapte furtunoasă, D`ale carnavalului; Revizorul de Gogol (cu care a mers în turneu la Moscova), Bădăranii de Carlo Goldoni (turneu la Veneția), Conu Leonida față cu reacțiunea, interpretată în travesti alături de Grigore Vasiliu Birlic, Coana Chirița de Vasile Alecsandri, Take, Ianke și Cadâr regizată de Ion Finteșteanu, Nevestele vesele din Windsor etc. Primul film în care a apărut este Năbădăile Cleopatrei (1925). Alte filme: Legenda celor două cruci, Take, Ianke și Cadîr, O noapte furtunoasă, O scrisoare pierdută, Bădăranii, Haiducii, Bălcescu.

O noapte furtunoasă (1943)

1905 – S-a născut Victor Iușceanu

23 iunie 1905, Chișinău, Basarabia, Imperiul Rus/R. Moldova – 3 august 1976, București

Compozitor, violonist, dirijor și profesor din Basarabia, membru al Societății Compozitorilor Români din 1948. A urmat Conservatorul din Chișinău, absolvind secțiile de Canto (1931) și Vioară (1936), având profesori pe Gheorghe Iațentkovski, Marc Pester, Veaceslav Bulîcev. 1905-1976 Victor IuşceanuA urmat apoi Academia de Muzică și Artă Dramatică „George Enescu” din Iași, unde a studiat cu Sofia Teodoreanu, Alexandru Zirra, Constantin Georgescu, Gavriil Galinescu și Antonin Ciolan. A fost profesor de Muzică la Liceul francez „General Berthelot” și la Gimnaziul de fete „Carmen Sylva”, de Muzică și de Vioară la Școala Normală de băieți „Mihai Viteazul” din Chișinău, de Teorie-solfegiu și Armonie la Conservatorul Lyra, Vioară la Școala Normală de băieți din București; a fost dirijor la Teatrul muncitoresc și conferențiar la catedra de Teorie-solfegiu a Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din București. A compus muzică simfonică: Vals simfonic, Trei tablouri simfonice; muzică de cameră: Quartetul de coarde în re minor, Fuga în re major pentru pian, Pastel de toamnă pentru șase violoncele; muzică vocală: Șapte lieduri pentru voce și pian pe versuri de M. Eminescu, V. Alecsandri, Radu Miron, Gh. Scripcă; muzică de scenă: Bastonul fermecat și Robinson Crusoe, piese pentru copii de I. Kalughin, Harță-Răzeșul și Piatra din casă vodeviluri de V. Alecsandri, Afaceri importante, de Vl. Mass și M. Cervinski, Coliba lui Moș Tom, după Harriet Beecher-Stowe, Atelierul de păpuși de Nell Cobar, Cenușăreasa, de Radu Miron, Mizerabilii de V. Hugo. A scris lucrări didactice: Moduri și game, Tratat de teorie a muzicii (în colaborare cu V. Giuleanu); Solfegii (2 vol.), Armura ca proces logic al formării sistemelor de intonație cu centrul tonal bine definit. A fost decorat cu Medalia Muncii (1955).

Victor Iușceanu – Trei tablouri simfonice (1951) • Orchestra Filarmonicii „George Enescu” București, Dirijor Mihai Brediceanu

1909 – S-a născut Ovidiu Papadima

23 iunie 1909, Sinoie, Mihai Viteazu, Constanța – 26 mai 1996, București

Istoric și critic literar, eseist și folclorist. A studiat la Facultatea de Litere și Filosofie din București (1928–1931), apoi s-a dedicat studiilor doctorale în Germania, fiind beneficiarul unei burse „Alexander von Humboldt”. Imediat după obținerea Doctoratului, a ocupat poziția de lector al catedrei de Literatură română la Universitatea din Viena. 1909-1996 Ovidiu Papadima Istoric LiterarA debutat în postura de cronicar literar, încă de la 23 de ani, în paginile Revistei Gândirea, alături de Tudor Vianu. A fost secretar de redacție la Revista Fundațiilor Regale, șef de lucrări la Facultatea de Litere și Filosofie din București. A devenit Doctor în Litere cu teza Ideologia literară pozitivistă în literatura românească a secolului al XIX-lea (1944). A lucrat, de asemenea, ca cercetător la Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu”. Arestat pe considerente politice fabricate și apoi condamnat politic, a fost închis între 1952–1955 în închisorile din Calea Rahovei, Ghencea, Craiova, Poarta Albă, Gherla și Jilava și reabilitat politic abia în 1971. Din operele sale: O viziune românească asupra lumii, Creatorii și lumea lor, Scriitorii și înțelesurile vieții, Ipostaze ale iluminismului românesc, Evocări.

1913 – A încetat din viață Ilarie Chendi (14 noiembrie 1871, Dârlos, Sibiu – 23 iunie 1913, București)

Critic literar, aparținând curentului sămănătorist; bibliotecar la Biblioteca Academiei; a înființat revistele Viața literară, Viața literară și artistică, Cumpăna; a făcut parte din primul comitet al Societății Scriitorilor Români; s-a sinucis

1917 – Sfatul împuterniciților soldaților și ofițerilor moldoveni de pe frontul românesc

Delegații comitetelor militare din Iași, Odessa, Chișinău etc. s-au întrunit la Chișinău, în Palatul Libertății și au hotărât constituirea Sfatului împuterniciților soldaților și ofițerilor moldoveni de pe frontul românesc, organ central de coordonare a activității tuturor organizațiilor ostășești moldovenești din intreaga Rusie. Sfatul împuterniciților a cerut convocarea la Chișinău, pe bază proporțională, a Sfatului Țării, care să decidă asupra proiectului autonomiei Basarabiei pe temeiul național și teritorial. A cerut, de asemenea, numirea de către guvernul rus în funcția de comisar gubernial a unui român basarabean și înlocuirea tuturor comisarilor județeni cu reprezentanți ai basarabenilor, formarea de unități militare naționale, învățământ în limba națională, demilitarizarea administrației etc.

1923 – Vizita oficială în Polonia a regelui Ferdinand I

Între 23–29 iunie 1923, Regele Ferdinand I, însoțit de Regina Maria, de primul ministru Ion I.C. Bratianu și de ministrul de Externe, I.G. Duca a făcut o vizită de Stat în Republica Polonia, vizitând Varșovia, Cracovia și Łańcut.
1923 Vizita oficială în Polonia a Regelui Ferdinand IPlecarea spre Polonia și revenirea din vizită au avut loc la Sinaia. Suveranii au călătorit cu Trenul Regal.

1923 – S-a înființat la București Societatea Națională de credit Industrial

Societatea Națională de credit Industrial a fost creată prin Legea din 19 Iunie 1923 și publicată în Monitorul Oficial nr. 64/23 iunie 1923 împreună cu statutele societății, în scopul finanțării industriei, stimularea dezvoltării industriale a țării.

1923 Acțiune la Societatea Națională de Credit Industrial
Acțiune la Societatea Națională de Credit Industrial

Statul deținea 20% din capitalul social, Banca Națională a României 30%, iar restul era deținut de particulari, dintre care un grup de foști directori ai Marmorosch Blank & Co., prima bancă modernă din România.

1924 – A fost adoptată Legea cu privire la organizarea armatei

A stat la baza sistemului militar românesc din perioada interbelică. Reglementa, între altele, durata serviciului militar.

1938 – S-a născut Ioan Munteanu

23 iunie 1938, Igriș, Timiș – 5 mai 2018

Medic obstetrician, profesor universitar, deschizător de drumuri în domeniile fertilizării in vitro și chirurgiei laparoscopice în medicina românească membru de onoare (din 2004) al Academiei Române. În 1961 a absolvit Facultatea de Medicină Generală din Timișoara, cu media 10. Activitatea sa medicală a început în 1958, ca extern, și a continuat, în anii 1960–1961, ca intern. 1938-2018 Medic Ioan MunteanuÎn 1972 a obținut titlului de Doctor în Medicină cu teza: Uterul cicatriceal după cezariană, cercetări clinice, radiologice și experimentale. A urcat treptele carierei universitare în specialitatea Obstetrică-Ginecologie. A urmat cursuri de perfecționare în România, Belgia și în spitale și universități celebre din SUA. A fost medic primar, șeful Clinicii I de Obstetrică-Ginecologie, iar din anul 1987, timp de 21 de ani a fost director al Clinicii Universitare de Obstetrică-Ginecologie Bega și profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara. La inițiativa sa și cu sprijinul Crucii Roșii Germane Rhein-Neckar-Heidelberg s-a construit Centrul de Laparoscopie, Chirurgie Laparoscopică, Fertilizare in Vitro și Embriotransfer în Clinica Universitarăe de Obstetrică-Ginecologie Bega. Aici au fost realizate pentru prima oară în România: fertilizarea in vitro (1995) și embriotransferul uman, realizări urmate de nașterea primului copil conceput prin fertilizare in vitro în România, pe 6 februarie 1996. A urmat primul embriotransfer la mamă purtătoare, primele sarcini multiple prin fertilizare in vitro (1997) și nașterea primului copil prin fertilizare in vitro la o mamă de 50 de ani (2001). Până în anul 1987 a investigat, tratat și cercetat circa 5.000 de cupluri cu sterilitate. În prezent numărul acestor cupluri se ridică la peste 10.000. S-au efectuat peste 500 de fertilizări in vitro și s-au născut peste 300 de copii prin metoda reproducerii umane asistate.

1935 – S-a născut George Văsii

23 iunie 1935, Constanța – 11 septembrie 2001, București

Arhitect, scriitor; membru al organizației isihaste Rugul aprins de la Mănăstirea Antim; deținut politic al regimului comunist. În 1941 familia sa s-a stabilit în București, iar în 1949 părinții au devenit ctitori ai Mănăstirii Tudor Vladimirescu din Galați, prin importante donații. A cunoscut pe monahul Arsenie Papacioc, sculptor în Mănăstirea Antim, pe Cleopa Ilie, stareț Mănăstirea de călugări Slatina (Fălticeni), pe fratele Andrei Scrima de la Antim, bibliotecarul Patriarhului Justinian și a decis ca, după bacalaureat să se închinovieze și să urmeze teologia. 1935-2001 Arhitect George VăsiiA cântat în corul bărbătesc al Mănăstirii Antim, starețul Sofian Boghiu îi preda muzică psaltică, fiind lăsat să cânte solo la strană. În 1953 a intrat la Facultatea de arhitectură, fascinat de geniul arhitecturii vechii Elade, în paralel fiind nelipsit de la Mănăstirea Antim și Atheneu. I-a cunoscut pe profesorul Mironescu, pe matematicianul și poetul Ion Barbu, pe Părintele Daniil și a participat la conferințele de la Antim, Rugul Aprins. Înainte de încheierea facultății (1958) a fost arestat și condamnat la 8 ani muncă silnică sub acuzația de „crima de uneltire împotriva ordinei sociale – activitate mistic dușmănoasă“ împreună cu încă patru colegi prieteni, incluși în „Lotul celor 16” numit Rugul Aprins. A suferit detenția la Jilava, Gherla, Balta Brăilei (Stoienești), Salcia, Grădina, Bandoiu. A fost eliberat în 1964, a constatat că toate bunurile i-au fost confiscate, i s-a aprobat după doi ani înscrierea pentru a termina facultatea, a avut slujbe prost plăite, a fost permant hărțuit. A scris: Din tainele Universului spiritual negativ, Ligurda, Sensul celor trei munți, Nunțile Necesare, În căutarea sensului vieții (autobiografic), Imnul acatist la Rugul Aprins, cu o introducere de George Văsii și volume de poezii: Cântecul singurătății albastre, Imnuri, Poemele Gnozei, Canon la crin, Surghiunul miresei.

1941 – Primul raid aerian sovietic asupra Constanței

A început în seara de 22 iunie, continuând în noaptea de 22/23, în cinci valuri, la intervale între 30 și 60 minute, distrugând clădiri, oameni și animale. Formațiile sovietice au ajuns chiar și la câte 100 de avioane odată. Au fost lovite garniturile de tren care transportau combustibil, danele, dar și obiective civile. Au fost lovite garniturile de tren care transportau combustibil, danele, dar și obiective civile. Au fost omorîți 30 de soldați care operau o baterie antiaeriană. Catedrala și alte clădiri din zona peninsulară au fost grav afectate. 1941 Bombardament sovietic Constanța - Rezervoarele de petrol din portDimineața a adus alte trei atacuri, iar după-amiaza, între orele 14.10–16, orașul a fost atacat din nou, în două reprize, de 6 avioane sovietice. „Urmările acelor bombardamente sovietice au fost deosebit de importante. Bombele au lovit Piața Unirii, avariind 20 clădiri din jur, inclusiv localul Poștei și Telefoanelor. Sunt distruse câteva clădiri din centrul orașului, două bombe cad la Școala Navală, dintre care numai una explodează, iar una cade pe strada Cristea Georgescu, distrugând locuința comandorului Alexandru Știubei. Este afectată și cazarma Regimentului 3 Călărași, precum și obiective din Portul Constanța. Au suferit avarii rețeaua telefonică, rețeaua electrică, rețeaua de apă și canalizare. Un singur avion inamic fusese doborât. Panica fusese semănată în rândul populației. Printre victime se numărau 15 soldați germani, un paznic și soția unui funcționar de la Direcția Porturilor Maritime“ [Constantin Cheramidoglu, doctor în arhivistică de la Arhivele Naționale Române, filiala Constanța].

1941 Contraatac la raidul aerian sovietic
Contraatac la raidul aerian sovietic

Pe 23 iunie a avut loc prima confruntare aeriană și din 24 iunie avioanele de vânătoare române au început să se impună în fața bombardierelor sovietice. Au fost atacate și navele flotei române care se aflau în larg. Au fost efectuate aproape 20 de raiduri din partea aviației sovietice asupra Constanței.

1944 – A încetat din viață Arthur Segal (Aron Sigalu; 23 iulie 1875, Iași – 23 iunie 1944, Londra)

Pictor grafician și scriitor; stabilit în Germania, a înființat o școală de artă, Novembergruppe în Berlin

1954 – S-a născut Ioan Tămâian

23 iunie 1954

23 iunie 1954, Pomi, Satu Mare

Artist plastic, sticlar, politician, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Sibiu (din 1985) Absolvent al Academiei de Arte Plastice și Decorative „Ion Andreescu”, promoția 1982, și-a desfășurat activitatea în atelierul de creație al Fabricii Sticla Avrig. 1954 Artist Sticlar Ioan TămâianAici s-a desăvârșit treptat, experimentând și creând produse unicat, dar și prototipuri destinate producției industriale. A devenit stăpân pe procedeele de prelucrare a sticlei, putându-se concentra pe latura artistică, zece ani mai târziu, în propriul atelier, deschis în 1992. Cu un bogat repertoriu tematic, figurativ sau abstract, a creat o magie a formelor, în care lumina și culoarea au devenit vectorii principali ai lucrărilor sale dinamice. De câțiva ani, creează, sculptând, în sticlă, plastice forme feminine de inspirație arhaică sau mitologică, vestale sau cariatide. A fost deputat PNL (2006–2012), este consilier local Sibiu (din 2012), președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din Sibiu (din 2007). Galerie 

1955 – Catedrala Sfântul Iosif a fost declarată monument de cultură

1955 Catedrala Sf. IosifPrin Hotărârea nr. 1160/23 iunie 1955 a Consiliului de miniștri al Republicii Populare Române, Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif din București – monument de arhitectură – a fost declarată monument de cultură și înscrisă astfel în patrimoniul național al României.

1968 – S-a născut Iulia Isaev

23 iunie 1968

Soprană cu o intensă carieră internațională, care a dus peste tot in lume tradiția școlii românești de Canto. Este absolventă a Universității Naționale de Muzică din București, clasa de Canto Arta Florescu, talentul său fiind remarcat încă din anii studenției când a câștigat mai multe premii importante la concursuri internaționale: Loire Atlantique din Nantes, „George Enescu” de la București sau Madama Butterfly din Barcelona. 1968 Soprană Iulia IsaevDebutul său a avut loc pe scena Operei Naționale București, pentru ca mai apoi să aibă apariții la mari teatre lirice europene: Teatrul La Fenice din Veneția, Opera de Stat Bavareză din Munchen, Opera din Berlin, Opera de Stat din Viena etc., interpretând roluri în spectacole de referință ale repertoriului precum Boema și Tosca de Puccini, Don Giovanni de Mozart, Aida, Otello și Falstaff de Verdi, Faust de Gounod, Evgheni Oneghin de Ceaikovski, Lohengrin de Wagner etc. A colaborat cu soliști importanți și cu dirijorii Adam Fischer, Carlo Rizzi, Peter Schneider, Mstislav Rostropovici, Michel Plasson etc. În afara repertoriului liric, a abordat cu succes și partituri de tip vocal-simfonic pe care le-a prezentat în compania unor orchestre de mare prestigiu, dar și în recitaluri de arii în compania unor soliști de renume mondial. O altă latură a activității sale este cea didactică, în calitate de profesoară la Universitatea Națională de Muzică din București îndrumând pașii viitorilor artiști lirici.

Giacomo Puccini – Turandot Tu che di gel sei cinta • Orchestra Simfonică București, Dirijor Tiberiu Soare

1976 – S-a născut Claudiu Niculescu

23 iunie 1976, Slatina

Fost fotbalist, în prezent antrenor. A evoluat în postul de atacant, cel mai mult pentru Dinamo București, în sezonul 2006–2007, devenind golgeterul Ligii 1 cu 18 goluri, reușind astfel să-l depășească pe legendarul Dudu Georgescu în clasamentul celor mai buni marcatori ai lui Dinamo București în Europa. După retragerea din poziția de jucător a devenit antrenor la Universitatea Cluj, în prezent la Dinamo.

1984 – S-a născut Andreea Bălan

23 iunie 1984, Ploiești

Cântăreață de muzică pop și dance. A debutat în televiziune în anul 1994, în cadrul programului Ba Da, Ba Nu, urmând ca doi ani mai târziu să-și lanseze primul album, Amețiți de fum. A devenit cunoscută ca membră a duetului Andrè, apoi s-a lansat într-o carieră solo, lansând 5 albume și 20 de videoclipuri. Dintre albumele sale: Noapte de vis, O noapte și-o zi cu Andrè, și solo Te joci cu mine, Așa sunt eu, SuperWoman.

Sens unic – Andreea Bălan

1985 – Echipa națională de handbal masculin a României a obținut titlul de campioană mondială universitară

În anii ’70-’80, reprezentativa țării noastre a reușit un șir impresionant, de șase titluri consecutive, cucerite în 1973, 1975, 1977, 1981, 1985 și 1987. La Campionatul Mondial Universitar de handbal din Darmstadt, Germania echipa României a învins în finală echipa URSS (situație care s-a repetat în 1987, la București). Era a cincea victorie (din 6) a echipei noastre.

1985 Alexandru Buligan - a participat la trei ediții ale „Mondialelor” universitare (1981, 1985, 1987)
Alexandru Buligan – a participat la trei ediții ale „Mondialelor” universitare (1981, 1985, 1987)

Ziua Suveranității Republicii Moldova

1990 Ziua Suveranității Republicii Moldova1990 – Parlamentul Republicii Moldova a adoptat declarația de suveranitate

Declarația de suveranitate a Republicii Sovietice Socialiste Moldova, nr. 148-XII/23 iunie 1990 stipula la art. 1: „Republica Sovietică Socialistă Moldova este un stat suveran. Suveranitatea RSS Moldova este unica și necesara condiție a existenței statalității Moldovei”, iar la art. 2: „Purtătorul și sursa suveranității este poporul. Suveranitatea se realizează în interesele întregului popor de către organul reprezentativ superior al puterii republicii” […]. Mircea Snegur a fost ales președinte al țării. În 27 august 1991, Moldova și-a declarat independența.

 

1996 – A încetat din viață Aurel Chirescu (11 septembrie 1911, Craiova – 23 iunie 1996)

Poet, epigramist, membru al Societății Scriitorilor Români; a alcătuit, împreună cu Matei Alexandrescu și Ion Frunzetti, Atlasul liric al poeziei românești contemporane

1999 – România a participat la Festivalul Artei și Tradițiilor Populare Smithsonian Folklife din SUA

Prima ediție a festivalului s-a desfășurat între 23 iunie–4 iulie la Washington D.C., România participând ca invitat de onoare. Cu această ocazie, a fost construită o biserică maramureșeană, au participat ansambluri folclorice și trupe de jazz românești, a fost organizat un Congres al românilor stabiliți în Statele Unite.

2001 – Prima ediție a Concursului Internațional de Dans Marea Neagră

S-a desfășurat la Teatrul de Balet „Oleg Danovski” din Constanța (23 iunie–1 iulie).

2006 – Primul concert Depeche Mode în România

Concertul s-a desfășurat pe stadionul național „Lia Manoliu” din București pe 23 iunie, a strâns peste 40.000 de fani înfocați și a fost considerat drept unul din cele mai bune show-uri ale trupei. În deschidere au cântat Șuie Paparude și SISTEM.

Depeche Mode – Live in Bucharest (2006)

2013 – Accidentul auto din Muntenegru

19 români au murit și alți 28 au fost răniți într-un accident de autocar în defileul râului Morača, la Grlo, în apropiere de Podgorica, capitala statului Muntenegru. Autocarul, aparținând companiei Gregory Tour, a derapat de pe drum, prăbușindu-se într-o râpă la aproximativ 40 m mai jos de nivelul drumului. 2013 Accidentul Din MuntenegruUn copil din zonă care era pe drum în momentul accidentului a fost, de asemenea, rănit, dar nu într-o stare foarte gravă. Toate cele 47 de persoane de la bordul autobuzului erau cetățeni români.

2013 – A încetat din viață Ion Acsan (7 februarie 1932, București – 23 iunie 2013, București)

Poet și traducător; a tălmăcit, uneori integral și pentru prima oară în limba română, din Homer, Hesiod, Seneca, Terențiu, din lirica japoneză, a Egiptului faraonic, dar și din literaturile europene moderne

2022 – A încetat din viață Leluț Vasilescu (Aurel Vasilescu; 22 decembrie 1955, Câmpia Turzii – 23 iunie 2022)

Toboșar, membru fondator al formației Compact; supranumit „Megastarul”

 

#istoriaRomaniei #Romaniafrumoasa #romanianvisualart #romanifrumosi #todaysmemory #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită și adăugită

0 comentarii la „23 Iunie în istoria românilor

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: