~ Amintirile zilei – Today’s Memories* ~
Foto: Înființarea școlilor românești de studii superioare la Paris și Roma – Școala Română / Accademia di Romania de la Roma
1821 – S-a născut Karol Mikuli
Karol (Carol, Carl, Karl von) Mikuli (Miculi) sau Karol Pstikyan; 22 octombrie 1821 (sau 20 octombrie 1819), Cernăuți, Imperiul Austriac/Ucraina – 21 mai 1897, Lemberg, Austro-Ungaria/ Liov, Ucraina
Compozitor, pianist și profesor de muzică, medic austro-ungar, de origine armeano-polono-român. A studiat mai întâi medicina la Viena, dar în 1844 a plecat la Paris unde a fost studentul lui Frédéric Chopin la cursurile de Pian (devenind mai târziu asistentul lui) și al lui Napoléon-Henri Reber la cursurile de Compoziție. S-a întors în țară în 1847, după ce s-a făcut cunoscut ca pianist prin concerte organizate în mai multe orașe din Austria, Rusia și România. A fost director artistic al Conservatorului din Lemberg/Liov (1858–1888). A fondat o școală privată. Printre elevii său s-au numărat Moriz Rosenthal, Raoul Koczalski, Aleksander Michałowski, Jaroslaw Zieliński, Kornelia Parnas, Rudolf Schwarz, Mieczysław Sołtys și Ciprian Porumbescu. Este recunoscut ca editor al lucrărilor lui Chopin, cu scopul de a oferi ediții mai fiabile. A folosit mai multe surse verificate, cele mai multe dintre acestea fiind scrise sau corectate de însuși Chopin, de asemenea, a luat note detaliate ale comentariilor lui Chopin la lecții, a intervievat martorii interpretărilor lui Chopin. Edițiile sale ale compozițiilor lui Chopin au fost publicate, pentru prima oară, în America (1895). Mult timp a fost privit ca autoritatea primară cu privire la Chopin, iar remarcile sale despre compozițiile lui Chopin au fost adesea citate de biografi.
Karol Mikuli – Piano Music • Pian: KarοI Radziwοnοwicz
1852 – S-a născut Adam Müller-Guttenbrun
22 octombrie 1852, Guttenbrunn, Banat/Zăbrani, Arad – 5 ianuarie 1923, Viena, Republica Austriacă
Scriitor, romancier și om de cultură șvab. În 1870 a plecat la Viena, a lucrat ca telegrafist la Linz și Bad Ischl, studiind între timp, ca autodidact, scriind și piese de teatru. Din 1879, a fost, pe rând, funcționar, foiletonist și critic de teatru la Viena. A fost director la teatrul Raimond din Viena (1893–1896) și director al teatrului orășenesc, Wiener Stadttheater (1898–1903), azi Opera. A avut o mare influența asupra vieții culturale, în special în lumea teatrului, din Viena sfârșitului de secol XIX, prin lucrările sale popularizând șvabii bănățeni și locurile natale, în lumea culturală germană: Micul șvab, Iakob și fiii săi, Clopotele meleagului natal etc. Pentru valoarea întregii sale opere literare, teatrale și filosofice, Universitatea din Viena i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa (1922), iar Guvernul Român, Medalia Bene merenti, cl.I.
1856 – Memoriul lui Gheorghe Magheru către Puterile garante
Adresat ambasadorilor puterilor garante la Constantinopol, Memoriul este un act prin care Gheorghe Magheru protesta împotriva intenției Porții de a asimila Principatele Dunărene cu celelalte provincii ale Imperiului Otoman și de a exclude din dezbaterile viitoarelor adunări – divanuri ad-hoc chestiunea unirii lor. În memoriu mai erau solicitate: retragerea trupelor austriece, staționate în Principate în ultimul an al Războiului Crimeii (1853–1856), revenirea în țară a foștilor revoluționari exilați, libertatea presei, destituirea miniștrilor ostili unirii și alegeri libere ale adunărilor – divanurilor ad-hoc, desfășurate sub supravegherea comisiei de informare a marilor puteri.
1866 – S-a născut Aglae Pruteanu
Aglae Theodoru; 22 octombrie 1866, Vaslui – 28 martie 1941, Iași
Actriță, interpretă de mare sensibilitate în roluri din teatrul universal și dramaturgia românească. A urmat Conservatorul de Artă Dramatică din Iași, la clasa profesorului și actorului Mihail Galino. A debutat în 1886 la Teatrul Național din Iași, unde a jucat alături de Aristizza Romanescu, Grigore Manolescu și Agatha Bârsescu. Timp de 44 de ani, a întruchipat roluri dramatice de referință din dramaturgia națională și universală: Julieta, Ofelia, Desdemona, Nora, Anna Karenina, Sonia, roluri de protagonistă din Macbeth, Antoniu și Cleopatra, Richard al III-lea, Fedra, Andromaca, Maria Stuart, Dama cu camelii, Chirița în Iași, Cinel-Cinel, Baba Hârca, Ovidiu, Fântâna Blanduziei, Vlaicu Vodă, Apus de soare, Viforul, Năpasta și multe altele.
1876 – S-a creat Partidul Popular Săsesc din Transilvania
Creat la Congresul din 10/22 octombrie, a reprezentat o organizație politică a sașilor din Transilvania, cu secții în fiecare comună, având la bază programul adoptat, la Mediaș (4 iunie 1872), de către Partidul „bătrânilor” (Altsachsen) și cel al „tinerilor” (Jungsachsen), pentru susținerea, între altele, a luptei pentru menținerea autonomiei politice a zonei locuite de sași (autonomie desființată de Parlamentul maghiar în martie al același an).
1882 – A încetat din viață Ion Andreescu (15 februarie 1850, București – 22 octombrie 1882, București)
Pictor, recunoscut ca unul dintre cei mai importanți peisagiști români; aderent la înnoirile aduse de arta reprezentanților Școlii de la Barbizon; membru de onoare post-mortem al Academiei Române
1888 – S-a născut Lucia Mantu
Camelia Nădejde; 22 septembrie 1888, Iași – noiembrie 1971, Iași
Profesoară de științe, editoare de carte, scriitoare și traducătoare din literatura rusă. Deși a avut o înclinare naturală către literatură și scriere, totuși a urmat Facultatea de Științe ale Naturii a Universității din Iași, datorită unor membri prestigioși ai corpului profesoral, cum au fost Paul Bujor și Ion Th. Simionescu. A absolvit universitatea în 1911, iar în 1914, a devenit profesoară de științe la Liceul de fete Doamna Oltea din Iași. A debutat în 1920 în Viața Românească cu schițe intitulate Pagini răzlețe. A colaborat la Adevărul literar, Însemnări literare, și a publicat proze scurte în volumele: Miniaturi, Umbre chinezești, Instantanee.
1898 – S-a născut Marcel Mihalovici
22 octombrie 1898, București – 12 August 1985, Paris
Compozitor francez originar din România. A început studiul viorii la vârsta de nouă ani cu Franz Fischer, iar la unsprezece ani și-a arătat înclinația către domeniul compoziției. A urmat cursuri cu Dimitrie Cuclin și Robert Cremer. La îndemnul lui George Enescu, a continuat studiile la Schola Cantorum din Paris (1919–1925) cu Vincent d`Indy. A fost membru fondator al Societății compozitorilor români din București, al École de Paris, care a reunit compozitori străini stabiliți la Paris (Bohuslav Martinu, Tibor Harsanyi, Aleksandr Cerepnin etc.) și al Societății de muzică contemporană Triton din Paris (1932), alături de Darius Milhaud, Jacques Ibert, Octave Ferroud, Arthur Honnegger, Serghei Prokofiev etc. A fost profesor de Morfologie muzicală la Schola Cantorum, a făcut parte din juriile unor concursuri internaționale, a susținut conferințe, comunicări, a realizat emisiuni de radio și televiziune. A fost căsătorit cu pianista franceză Monique Haas; de asemenea, a fost prieten apropiat poetului Samuel Beckett, pe ale cărui versuri a compus. A compus peste 100 de opusuri în toate tipurile de muzică: spectacol muzical – balet cântat: Une vie de Polichinelle; balet: Le Postillion du Roi, Thésée au Labyrinthe; operă: L’Intransigeant Pluton, Phédre, Les Jumeaux/ Gemenii, muzică simfonică și concertantă: Fantezie pentru orchestră mare, Concert pentru vioară și orchestră, Rapsodia concertantă în stil popular românesc, muzică de cameră, corală etc.
Marcel Mihalovici – Tragic Overture, Op. 76 • Minneapolis Symphony Orchestra, Dirijor Stanislaw Skrowaczewski (1962)
1900 – S-a născut Paul Wittmann
22 octombrie 1900, Cruceni, Timiș – 28 ianuarie 1985, Timișoara
Cantor, organist și compozitor, de origine germană (șvab bănățean). A fost elev la Colegiul de Educație din Oradea și apoi a devenit cantor la Biserica Catolică din cartierul Elisabetin din Timișoara. Deoarece biserica nu avea orgă, el s-a mutat la Biserica Millennium, unde avea la dispoziție o orgă construită în 1901 de Carl Leopold Wegenstein. Deoarece în afară de interpret la orgă era și dirijor al corului bisericii, la cererea sa, în anii 1928–1930 tastatura orgii a fost mutată mai în față și întoarsă, pentru a-i permite să dirijeze și corul în timp ce cântă la orgă. A fost, de asemenea, secretar al Asociației Filarmonicii din Timișoara, a cărei colecție a fost ascunsă după 1948. A editat numeroase lucrări pentru spectacolul cu corul său de biserică și pentru orchestră, chiar a inclus o melodie în cinstea Sfântului Iosif, un cântec de Crăciun și piesa Sankt Hans Gerhard Weisz (Omul cucernic al lui Dumnezeu).
1905 – S-a născut Nicolae Al. Rădulescu
Nicolae Alexandru Rădulescu; 22 octombrie 1905, Budești, Vrancea – 23 ianuarie 1989, București
Geograf, profesor universitar, membru corespondent (din 1941) al Academiei de Științe din România, membru corespondent (din 1948) al Academiei Române. În anul 1927 a absolvit Secția de Geografie a Facultății de Litere și Filosofie din București. Din 1928 a început carierea didactică la Odobești, unde a înființat revista Milcovia. A obținut Doctoratul în Geografie cu teza Vrancea – geografie fizică și umană (1938), a devenit Doctor Docent. După 1948 a fost marginalizat, reintrând cu greu în circuitul academic. În anul 1966 a luat ființă Universitatea din Craiova căreia i s-au integrat Institutul Agronomic, Institutul Pedagogic și alte facultăți. A devenit profesor și a fost numit în conducerea Institutului Pedagogic, ca prorector și ulterior decan.
1907 – S-a născut Ion Th. Grigore
22 octombrie 1907, Tătărani, Dâmbovița – 27 august 1990, Ploiești
Profesor de matematică, pedagog, autor de manuale și epigramist; deținut politic al regimului comunist. A studiat la Facultatea de Științe din București, în paralel, la secția de Matematică și la secția de Fizico-Chimice, cu intenția inițială de a se dedica cercetării în domeniul fizicii matematice. În 1930 s-a licențiat la ambele specializări. A fost profesor suplinitor la Școala Comercială Superioară de Fete și la Școala de Meserii din Târgoviște, administrator financiar în județul Tutova (cu capitala la Bârlad), profesor la Școala Comercială Superioară „Spiru Haret” din Ploiești. După 1945 s-a implicat în politică, în cadrul PNL-Tătărăscu, a fost vice-primar al Ploieștiului. A fost arestat în 1952 și deportat la Canalul Poarta Albă–Midia Năvodari. După eliberare a revenit în învățământ, la Școala Medie „Ion Luca Caragiale” unde și-a încheiat activitatea în 1977. Primele epigrame i-au fost publicate în revista Orizont din Timișoara în 1973, printre acestea numărîndu-se și una dedicată fostului elev Nichita Stănescu, care frecventase cercul de matematică. A fost membru al Clubului Epigramiștilor „Cincinat Pavelescu” din București. A tipărit manuale pentru Școala Superioară Comercială, manuale pentru liceu, volume de epigrame.
1911 – A apărut revista literară, artistică și socială Flacăra
Tipărită în atelierele Socec și având redacția și administrația în București, publicația era săptămânală, cu ziua de apariție sâmbăta. Director fondator a fost Constantin Banu. A avut un rol important în mișcarea literară și artistică din anii premergători primului război mondial. Cele două articole-program din primul număr, Un vis…, de I.Gh. Duca și Un cuvînt… care putea să lipsească, al directorului Constantin Banu, preconizau o revistă care să grupeze în jurul ei scriitori, artiști, oameni de știință, capabili să exprime „în versuri minunate toate tainele sufletului omenesc”, să tindă spre un „ideal mai curat și mai înalt” (I.Gh. Duca), să aprindă „o flacără pentru luminarea și încălzirea marii mulțimi”, printr-o „artă democratică”, flacără pe care s-o poată țină „vie deasupra patimilor oarbe și a intereselor trecătoare” (C. Banu).
1916 – A încetat din viață Ion G. Sbiera (1 noiembrie 1836, Horodnic de Jos, Suceava – 22 octombrie 1916, Cernăuți)
Filolog, folclorist și istoric literar; profesor de limba și literatura română la Cernăuți; una dintre personalitățile proeminente ale culturii românești din Bucovina; membru fondator al Academiei Române
1918 – A apărut gazeta Glasul Bucovinei
Cu subtitlul Organ de propagandă pentru unirea politică a Românilor de pretutindeni, a fost publicată la Cernăuți. Întemeiată de Sextil Pușcariu, Vasile Bodnărescu, Alexandru Popovici și Radu Sbiera, înlocuia publicația oficială de limbă germană Czernowitzer Zeitung. Editor și redactor responsabil a fost Dionisie Bejan. A fost difuzat în Vechiul Regat, în Transilvania și în Basarabia. În primul număr al ziarului (9/22 octombrie 1918) a fost publicat articolul Ce vrem?, semnat de 14 intelectuali bucovineni, care cuprindea aspirațiile tuturor românilor aflați sub dominația austriacă: „Vrem să rămânem români pe pământul nostru strămoșesc și să ne ocârmuim singuri, precum o cer interesele noastre românești. Nu vrem să cerșim de la nimeni drepturile care ni se cuvin”. Cotidianul Glasul Bucovinei a fost editat de Partidul Democrat al Unirii din Bucovina în perioada 1918–1923.
1920 – Înființarea școlilor românești de studii superioare la Paris și Roma
Inițiativa înființării școlilor românești în capitalele latine, a aparținut lui Vasile Pârvan și Nicolae Iorga. Proiectul de lege privind înființarea școlilor a fost alcătuit de Nicolae Iorga, din inițiativă parlamentară în august 1920. 45 de deputați au iscălit proiectul (între ei M. Kogălniceanu, D. Zamfirescu, I. Mihalache, I. Ursu, A.G. Papacostea), care a fost adoptat de Adunarea Deputaților la 13 august 1920 și de Senat, la 23 august 1920. Legea a fost promulgată prin Decretul Regal nr. 4.285/22 octombrie 1920. Tot Nicolae Iorga a fost acela care l-a propus pe Vasile Pârvan Academiei pentru a fi numit director la Accademia di Romania a Roma și pe el însuși la École roumaine de Fontenay-aux-Roses, lângă Paris.
1923 – S-a născut Gabriel Barta
22 octombrie 1923, Cluj – 28 aprilie 1972, Petroșani, Hunedoara
Regizor de film documentar. A fost absolvent al Conservatorului de artă dramatică din Cluj. A fost actor și regizor la teatrele din Târgu Mureș și Cluj (1946–1949). A urmat Școala de specializare cinematografică din cadrul Institutului de Artă Cinematografică și s-a angajat la Studioul „Alexandru Sahia”, unde a lucrat până la pensionare. A realizat: Luna marii prietenii (1952, debut), Ceferiștii, Aurel Vlaicu, Cei mici despre lumea mare, Cinci oameni la drum, Galeria Națională, Gara, Pâinea noastră, Cotele apelor Dunării, După 20 de ani etc.
1927 – S-a născut Constantin Olariu
22 octombrie 1927, Zăbala, Covasna
Poet și traducător. A urmat Facultatea de Litere a Universității din București (1947–1951). A fost redactor la Editura de Stat pentru Literatură și Artă, Editura pentru Literatura Universală și Editura Univers, lector principal la Centrala Editorială. A debutat cu un articol de lingvistică în revista Cum vorbim (1949). A publicat primele traduceri (din maghiară) în Viața Românească (1952), iar cele dintâi poezii în Luceafărul (1966). Volumul de debut, Apa iubirii (1978) a fost urmat de Melicondra, Drumurile din noi, Vânzătorul de sunete: alegorii și întâmplări dure, Adevăruri ascunse (2 vol.). A fost redactor responsabil (și traducător) la Antologia literaturii maghiare (4 vol., 1965–1969), urmat de multe alte traduceri.
1932 – A treia Conferință balcanică
A avut loc la București, între 22–29 octombrie și au participat Albania, Grecia, Iugoslavia, România și Turcia. A avut ca scop continuarea tratativelor între statele balcanice, la aceasta adăugându-se încercarea de a realiza o înțelegere cu Uniunea Sovietică. S-a hotărât crearea a două comisii care aveau să găsească cea mai bună formulă a pactului balcanic. Pe ordinea de zi au fost incluse și cererile Germaniei privitoare la drepturile de înarmare. S-au pus bazele unui pact politic balcanic bazat pe principiul neagresiunii.
1936 – S-a născut Cleopatra Melidoneanu
22 octombrie 1936, București
Soprană, solistă a Teatrului de Operetă București. Ca elevă la Liceul „Gheorghe Lazăr”, a luat primele lecṭii de canto. În 1956 a început să cânte în corul Sfatului Popular, urmând în paralel cursurile Conservatorului, clasa Constantin Stroescu, pe care l-a absolvit în 1961. A primit repartiṭie la Teatrul de Operă din Cluj, dar a fost angajată la Teatrul de Operetă din Bucureṣti. În cei 25 de ani de carieră, a interpretat numeroase roluri de primadonă: Wanda din Rose Marie de R. Friml, rolul titular din opereta Contesa Maritza și Lydia în Prințesa Circului de E. Kalman, Julia în Logodnicul din Lună de E. Künnecke, Eliza Doolittle în musicalul My Fair Lady de Fr. Loewe etc.
Loewe – My Fair Lady „De-aș avea odăița mea”
A făcut nenumărate turnee în ṭară ṣi în străinătate. În 1981 a cântat la Carnegie Hall la New York, după ce s-a „antrenat” în ṭară ṣase luni, împreună cu pianista Edith Huzly. A avut un mare succes de public ṣi cronici laudative, una dintre ele în New York Times. După 1989 a părăsit scena, dăruindu-se cu totul vieṭii de familie.
George Grigoriu – Se mărită fetele Aria Cameliei
1939 – S-a născut A.I. Zăinescu
Aurel Ion Zăinescu; 22 octombrie 1939, Șarânga–Pietroasele – 14 aprilie 2004, București
Poet, eseist și zarist. A absolvit Facultatea de Filologie din București. A debutat în presă, redactor la Scînteia Tineretului, în 1972, devenind redactor șef adjunct. A publicat în volume eseuri și poezii și a colaborat la Viața Buzăului (seria I) și Luceafărul. Din scrierile sale: Zeii neatenți, Recviem îintr-un cimitir de mașini, În zale albe, Grădinile ascunse, Legea viei, Abatoarele de greieri.
1941 – Masacrul de la Odesa
Masacrul de la Odesa, pagină rușinoasă din istoria Armatei Române, a fost declanșat în seara zilei de 22 octombrie 1941, cu titlul de „pedepsire” (represalii asupra populației civile) în urma aruncării în aer a Comandamentul Militar Român din Odessa de către partizani sau militari sovietici din armata regulată. Au fost omorâți 16 ofițeri români, inclusiv comandantul militar al orașului, generalul Ion Glogojanu, 46 soldați și subofițeri, mai mulți civili și 4 ofițeri germani de marină. Militarii români nu au reușit să-i prindă pe autorii atentatului, răzbunându-se pe populația civilă locală. În urma raportului primit, mareșalul Antonescu i-a ordonat generalului Iosif Iacobici, șeful Marelui Stat Major și comandant al Armatei a 4-a române, să ia măsuri drastice de pedepsire. În aceeași noapte, Iacobici a telegrafiat cabinetului militar al lui Antonescu că a pornit acțiunea ordonată: „Ca represalii și pentru a da un exemplu populației, s-au luat măsuri pentru a spânzura în piețele publice un număr de evrei și comuniști suspecți”. De fapt, s-au răzbunat pe populația civilă locală. Au fost uciși, la întâmplare, 5 000 de localnici civili, majoritatea evrei. În ziua următoare, militari români au ucis alți 19.000 de evrei civili, iar până la 24 octombrie, în total între 25.000–34.000 de femei, bătrâni și copii, familii întregi din orașul Odessa. împușcați, spânzurați, aruncați în aer, sau arși de vii. Alți aproximativ 45.000 de evrei au fost trimiși de la Odessa în lagărul de concentrare Bogdanovka, unde au fost asasinați aproximativ două luni mai târziu.
1942 – S-a născut Dimitrie Gavrilean
22 octombrie 1942, Voroneț, Suceava – 12 Iulie 2012, Iași
Pictor și profesor, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România din 1969. A studiat la Academia de Arte „Nicolae Grigorescu” din București, secția Pictură (1960–1966). Din anul 1997 a fost profesor universitar la Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design a Universității de Arte „George Enescu” din Iași. A împodobit biserici ieșene cu frescă de tradiție bizantină: Biserica Sf. Nicolae din Copou, capela Parohiei Sf. Apostoli Petru și Pavel la Moara de Vânt, Biserica Sf. Împărați Constantin și Elena la Erbiceni. În perioada 1971–2013 a avut numeroase participări la expozițiii de grup județene, anuale, naționale și a organizat 19 expoziții personale: Galeria Apollo București (1971, 1974), Galeriile Academiei Române din Roma (1984), Galeria Il Canavaccio Roma (1986), Muzeul de Artă Cluj, (2004), Colonia pictorilor din Baia Mare (2006), Galeria Dana Iași (2007). A primit Premiul revistei Cronica (1968), Premiul criticii pentru pictură al UAP (1969), Premiul național al Italiei pentru profesionalism (1984), Premiul pentru pictură „Ion Andreescu” al Academiei Române (1985).
Biografie ilustrată [Artindex]
1942 – S-a născut Alin Savu
22 octombrie 1942, Galați
Fost jucător de baschet, unul dintre cei mai renumiți baschetbaliști ai generației sale. A absolvit Facultatea de Biologie a Universității din București și Institutul de Educație Fizică și Sport București. Cariera sa sportivă s-a întinzâns între 1959–1978, fiind legitimat la următoarele echipe de baschet: AS Proiectantul București, Universitatea București, Știința București, Steaua București (două titluri în Campionatul României: 1966 și 1967), CSU Sibiu. A fost selecționat de 208 ori în reprezentativa de baschet a României, făcând parte din „cinciul de bază” al echipei. A participat la 151 de meciuri internaționale (1963–1973), la trei ediții ale Campionatelor Europene de Baschet: Moscova (1965), Helsinki (1967, unde echipa României a terminat pe locul V) și Essen (1971). Este unicul jucător român de baschet selecționat de două ori în Echipa Europei (1967 și 1968), distins cu titlurile de Maestru al sportului și Maestru emerit al sportului.
1942 – A încetat din viață Octavian Codru Tăslăuanu (1 februarie 1876, Bilbor, Harghita – 22 octombrie 1942, București)
Scriitor și om politic; a luptat în armata română, ca ofițer de informații, în timpul primului război mondial; secretar al Consulatului general al României la Budapesta; director al revistei Transilvania
1949 – S-a născut Corneliu Stroe
22 octombrie 1949, București – 11 iunie 2017, Constanța
Percuționist de jazz și blues, profesor de istorie și jurnalist. A fost membru al duo-ului Creative împreună cu Harry Tavitian, cu care a participat la multe festivaluri de jazz din România: Sibiu, Galați etc., a colaborat cu Jazzographics, Blues Community, Mike Godoroja & Blue Spirit, Direcția 5 etc. A înregistrat: Horizons, Transylvanian Suite, Creațiunea, cu Harry Tavitian, Visul toboșarului cu Ovidiu Lipan-Țăndărică etc. A fost director al postului Radio Contact.
Corneliu Stroe & Balcanamera Band – Hardway
1951 – S-a născut Doina Botez
22 octombrie 1951, București – 26 februarie 2023, Roma, Italia
Pictoriță și graficiană. A obținut diploma de licență în Arte Plastice în 1975, cu bursa de merit „Ion Andreescu” la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București. S-a dedicat ilustrației de carte, pe lângă pictură și grafică, devenind și scenograf la Animafilm. Din 1974 a participat la expoziții colective organizate de Ordinul Artiștilor din România. În 1984 a obținut o bursă de studiu în Italia, în cadrul acordului cultural italo-român. În opera sa a exprimat anumite aspecte tragice ale dictaturii până au început să apară avertismente, pentru ilustrațiile realizate în cărțile de versuri ale poetei disidente Ana Blandiana. După apariția volumului Întâmplări de pe strada mea, cu motanul Arpagic, autoritățile comuniste i-au interzis orice activitate profesională în domeniul ilustrației de carte, acesta fiind momentul crucial care a determinat-o să ia decizia de a-și părăsi țara natală.A trăit și lucrat la Roma din 1989, dedicându-se exclusiv picturii și graficii, având o bogata activitate artistică și expozițională – 26 de expoziții personale și multe manifestări internaționale. A realizat lucrări de pictură figurativ-expresionista (șevalet – pânză sau hârtie, pictură monumentală). În ianuarie 1996, invitată de Guvernul României la expoziția Monumenta Româniae Vaticana, a pictat Madonna Rumena, un dar pentru Papa Ioan Paul al II-lea.
Biografie ilustrată [Blogul artistei]
1952 – S-a născut Mircea Sandu
22 octombrie 1952, București
Fost fotbalist, s-a remarcat pe postul de atacant la Sportul Studențesc, unde a jucat între 1971–1986. A câștigat o Cupă Balcanică. A condus Federația Română de Fotbal (august 1990–martie 2014). A fost decorat cu Ordinul Meritul Sportiv cl.III, pentru rezultatele obținute în preliminariile Campionatului European și pentru calificarea la turneul final (2008). A fost căsătorit cu fosta mare handbalistă Simona Arghir, fiind tatăl fostei jucătoare de tenis Raluca Sandu.
1955 – S-a născut Ionel Tudor
22 octombrie 1955, București
Compozitor și dirijor, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR), din 1990. A absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, la clasa de pian, unde a studiat cu Mircea Costache, Dan Grigore, Dinu Petrescu și Sandu Sandrin. A făcut parte din formația Academica, este pianist și dirijor al Orchestrei de estradă a Radiodifuziunii române și profesor la Școala populară de artă din București, orchestrator și colaborator al Orchestrei Radio. A participat ca dirijor la Festivalul Național de Muzică Ușoară de la Mamaia, la festivalurile internaționale de muzică ușoară Cerbul de aur (Brașov) și București ’93, Festivalul internațional de jazz București. Este căsătorit cu textiera Andreea Andrei.
Ai fost laș – Muzica Ionel Tudor, Muzica Andreea Andrei • Laura Stoica
1958 – S-a născut Dan Creimerman
22 octombrie 1958, București
Compozitor. A absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București și a evoluat în formațiile Omicron, Academica, STAR 2000, Roșu și Negru. A fost regizor muzical la Radiodifuziunea Română, a susținut concerte de muzică ușoară ca instrumentist în țară și peste hotare. În compoziție a debutat cu piesa Nu vreau să plâng în 1983, urmată de multe altele: Vremea de iubit, Dorul Soarelui, Dragostea e ca marea, Mai spune, Drum nesfârșit, Dă-mi un vis, Nu voi uita etc.; a compus muzică de film: Sania albastră, Egreta de fildeș. Este căsătorit cu Dana Bartzer, cu care a cântat sau i-a compus melodii. În 1996, cei doi au fondat Acustic Multimedia, o companie de producție și post producție audio.
Roșu și negru – Semnul tău
1964 – A luat ființă formația rock Sincron
Cunoscută mai ales prin adaptarea pe ritmuri beat a unor melodii populare românești, Sincron a fost înființată la 22 octombrie 1964, pe lângă Casa de cultură a sectorului 6 București. Liderul formației, care a realizat aranjamentele și compozițiile acesteia, a fost Cornel Fugaru. Au acompaniat cântărețe precum Anda Călugăreanu, Pompilia Stoian, Margareta Pâslaru, Corina Chiriac, iar Dan Spătaru i-a lansat lui Cornel Fugaru primul hit. Formația a fost desființată în 1978.
Sincron – Și dacă
1972 – A încetat din viață George Demetru Pan (Gheorghe Dumitru; 21 octombrie 1911, Piatra Neamț – 22 octombrie 1972, București)
Poet, prozator și traducător; a scris literatură proletcultistă, aliniată cerințelor ideologizante ale vremii
1974 – Inaugurarea Centrului Național de Fizică București-Măgurele
Pregătirea în domeniul fizicii a fost desfășurată la Universitatea din București în cadrul Facultății de Științe. După 1948, la Universitatea din București a funcționat Facultatea de Matematică și Fizică până în anul 1962, când cele două științe și-au continuat drumul în cadrul unor facultăți separate. Activitatea Facultății de Fizică a continuat în Palatul Universității din București până în anul 1974, când facultatea a fost mutată de la București la Măgurele, pe Platforma Națională de Fizică creată acolo, sub numele de Centrul Național de Fizică. Facultatea de Fizică își desfășoară și astăzi activitatea în Măgurele.
1984 – S-a născut Anca Pop
22 octombrie 1984, Moldova Nouă – 16 decembrie 2018, Svinița
Cântăreață pop română-canadiană. La vârsta de doar trei ani a emigrat cu familia în Serbia, apoi în Canada. La Ontario a început să fie atrasă de muzică, luând lecții de mandolină și canto. După 1989 familia a revenit în România. A colaborat cu Goran Bregović, cu casa de discuri Roton, discul său single de debut Free Love (2015) bucurându-se de succes în Regatul Unit. A avut o discografie bogată. A decedat într-un accident auto.
Anca Pop feat. Goran Bregovic – Ederlezi
1985 – A încetat din viață Viorica Ursuleac (26 martie 1894, Cernăuți, Bucovina, Austro-Ungaria/Ucraina – 22 octombrie1985, Ehrwald, Tirol)
Soprană cu carieră internațională; a fost soprana favorită a lui Richard Strauss, care a numit-o „die treueste aller Treuen” [cea mai fidelă dintre fidele]; a cântat în premierele a patru dintre operele sale, Arabella, Friedenstag, Capriccio
1986 – S-a născut Ștefan Radu
22 octombrie 1986, București
Fotbalistcare joacă în postul de fundaș lateral. A evoluat la echipa Dinamo București, cu care a câștigat campionatul (2006–2007), Cupa României (2005) și Supercupa României (2005). A făcut parte din echipa națională de fotbal a României U21 (2006–2008) marcând un gol în 13 goluri și din echipa națională (2006–2013), având tot 13 apariții În martie 2008 a primit Medalia Meritul Sportiv cl.III, pentru rezultatele obținute în preliminariile Campionatului European și pentru calificarea la turneul final din 2008. Din 2008 evoluează la clubul italian SS Lazio, cu care a cucerit Coppa Italia (2009, 2013, 2019) și Supercoppa Italiana (2009, 2017, 2019). Este jucătorul cu cele mai multe apariții din istoria Lazio (424), cu cele mai multe apariții în Serie A cu tricoul Lazio (348) și cu cele mai multe apariții în campionatele italiene de fotbal cu tricoul Lazio (348).
1990 – Relații diplomatice România – Qatar
România a stabilit relații diplomatice cu Statul Qatar la 22 octombrie 1990 și a acreditat un ambasador rezident la Doha în anul 1993.
1992 S-a inaugurat Institutul Cultural Român de la New York
Parte a Institutului Cultural Român, care are o rețea de 17 institute, care funcționează în 16 țări, și face parte din rețeaua institutelor culturale naționale din Uniunea Europeană – EUNIC.
1992 – A încetat din viață I.M. Ștefan (Alexandru Sergiu Sragher; 1 februarie 1922, București – 22 octombrie 1992, București)
Prozator și traducător cu tematică științifică și știițifico-fantastică
1995 – A încetat din viață Gabriela Negreanu (Gabriela Vasilache; 6 iulie 1947, București – 22 octombrie 1995, București)
Poetă, eseistă și redactor de editură; s-a sinucis
2007 – A încetat din viață Horia Aramă (4 noiembrie 1930, Iași – 22 octombrie 2007, Constanța)
Prozator, eseist, scenarist, traducător, critic, redactor și poet, membru al Uniunii Scriitorilor din România
2008 – A încetat din viață Nicolae Boșcaiu (23 iulie 1925, Caransebeș, Caraș Severin – 22 octombrie 2008, Cluj-Napoca)
Biolog, cercetător științific; președinte la Subcomisia Monumentelor Naturii din Cluj-Napoca; cercetător la Centrul de Cercetări Biologice; bibliotecar principal și secretar științific la Filiala Cluj-Napoca a Academiei Române; redactor șef la Revista română de biologie. Seria Botanica; membru titular al Academiei Române
2010 – A încetat din viață Radu Zvorișteanu (16 aprilie 1926, București – 22 octombrie, 2010, București)
Violonist, dirijor; profesor la Universitatea Națională de Muzică din București; concertmaestru al Orchestrei Naționale Radio
2015 – A încetat din viață Mircea Ioan Valentin Săndulescu (16 octombrie 1933, Sibiu – 22 octombrie 2015)
Inginer geolog, membru titular al Academiei Române
2016 – La București, a avut loc Marșul Unirii: LUPTĂ pentru Basarabia
Timp de patru ani, marșurile unioniste au reușit să aducă tema reunificării celor două state românești pe agenda publică, să o transforme eventual într-o temă de campanie electorală, dar nu s-au obținut cu adevărat și demersuri concrete ale decidenților politici în această direcție.
Marșul Unirii: LUPTĂ pentru Basarabia
2018 – A încetat din viață Mariana Celac (7 august 1936, Chișinău, România/Moldova – 22 octombrie 2018, București)
Arhitectă; opozantă a regimului comunist; a militat împotriva gravelor demolări din București și a „sistematizării rurale” ale regimului Ceaușescu; soția reputatului disident Mihai Botez
2020 – A încetat din viață Virgil Enătescu (11 noiembrie 1940, Brașov – 22 octombrie 2020, Satu Mare)
Psihiatru și informatician; inventatorul psihiatriei cibernetice; o somitate în lumea medicală, a ciberneticii, antropologiei, psihiatriei, a știintelor cognitive; inclus în cartea 500 Greatest Geniuses of the 21st
2021 – A încetat din viață Liliana Tomescu (12 august 1929, București – 22 octombrie 2021, Suedia)
Actriță de teatru și film, interpretă, traducătoare şi profesoară; a jucat pe scena Teatrului „Nottara”, timp de peste 30 de ani; stabilită în Suedia din 1980
2021 – A încetat din viață Ștefan Știrbu (12 octombrie 1939 – 22 octombrie 2021)
Artist plastic, cu o carieră prodigioasă și cu o operă originală, recunoscută pe plan național și internațional; membru UAP, fondator al Filialei Tulcea
2021 – A încetat din viață Gelu Tofan (15 octombrie 1960, Todireni, reg. Suceava/Botoșani – 22 octombrie 2021, Todireni)
Om de afaceri român; fondatorul Tofan Grup Internațional, care în 2000 era cel mai mare producător independent de cauciucuri din Europa Centrală și de Est
#amintirilezilei #istoriaRomaniei #romanifrumosi #todaysmemories
---------- *Ediție revizuită și adăugită
Pingback: 22 octombrie în istoria românilor | RomaniaEv