~ Amintirile zilei* ~
Foto: Primul raid aerian sovietic asupra Constanței
1834 – S-a născut Alexandru Odobescu
23 iunie 1834, București – 10 noiembrie 1895, București
Scriitor, arheolog și om politic, membru titular (din 1870) al Academiei Române. Din 1850 a studiat la College de France din Paris, având profesori, printre alții, pe cunoscuții istorici Jules Michelet și Edgar Quinet, susținători ai cauzei naționale a românilor din Principatele Dunărene. În timpul studiilor de la Paris a aderat la Societatea Studenților Români, a înființat Junimea Românească, societate politică și culturală a studenților români din Franța. A studiat atât arheologia, cât și literatura greacă și latină. Astfel, a tradus treisprezece poezii ale lui Horațiu, primul cânt al Iliadei, primul cânt al Odiseei și primul cânt al Georgicelor lui Virgiliu. Tot atunci a scris poema Oda României, apărută însă abia la 1855 în revista România literară a lui Vasile Alecsandri. A fost ministru al Monumentelor, profesor de Arheologie la Universitatea din București, director al Teatrului Național din București. Lucrări științifice: Istoria arheologiei, Le Trésor de Pétrossa. Étude sur l’orfèvrerie antique, Cântecele poporane ale Europei răsăritene, Mișcarea literară din Țara Românească în sec. XVIII și literare: Mihnea Vodă cel Rău, Doamna Chiajna, Pseudokynegeticos.
1848 – Dimitrie Brătianu a fost acreditat agent diplomatic al Țării Românești la Pesta și Viena
Avea misiunea de a susține cauza revoluției române pe lângă revoluționarii din Imperiul Habsburgic și împuternicirea de a reprezenta interesele țării pe lângă „diversele puteri prietene din Europa”.
1867 – S-a născut Iulian Marțian
23 iunie 1867, Mintiu, Bistrița-Năsăud – 26 octombrie 1937, Mintiu
Istoric, membru de onoare (din 1933) al Academiei Române, membru pe viață al ASTRA. A urmat Școala militară din Sibiu. După absolvire a fost ofițer de infanterie în armata austro-ungară, în garnizoanele din Triest, Sarajevo, Lemberg, Brașov, Cluj și Dej, de unde a trecut în rezervă cu gradul de maior, stabilindu-se apoi la Năsăud, unde s-a implicat activ în viața socială a orașului. A colaborat la publicații ale timpului: Anuarul Comisiei Monumentelor Istorice, Anuarul Institutului de Istorie Națională, Convorbiri literare, Gazeta Transilvaniei, Revista Bistriței, etc. A contribuit la apariția revistei cultural-istorice pentru zona Năsăudului, Arhiva someșană, în paginile căreia a publicat numeroase studii. Având avantajul de a cunoaște șase limbi și beneficiind de cărțile vechi și documentele deosebit de valoroase colecționate de-a lungul carierei sale militare, el a studiat istoria ținutului năsăudean, abordând-o sub aspect arheologic, a strâns date privitoare la descoperirile arheologice din Transilvania. Dintre cele 40 de lucrările publicate: Repertoriu arheologic pentru Ardeal, Urme din războaiele Romanilor cu Dacii, Ardeal. Istorie și toponimie. În timpul liber îi plăcea foarte mult să sculpteze în lemn sau marmură.
1879 – David Emmanuel și-a luat doctoratul la Sorbona
David Emmanuel (1854 – 1941) a fost matematician, membru de onoare al Academiei Române, considerat întemeietorul școlii matematice moderne din România.
La 23 iunie 1879 a prezentat teza Étude des intégrales abéliennes de troisième espèce (Studiul integralelor abeliene de al treilea tip) devenind astfel al doilea român, după Spiru Haret, Doctor în Matematici la Sorbona.
1881 – Relații diplomatice România – Spania
Spania a recunoscut independența de stat a României la 12 aprilie 1880, bravura și curajul armatei române fiind excelent redate de corespondenții de presă spanioli. Începutul relațiilor diplomatice româno-spaniole datează de la 23 iunie 1881, când a fost înființată, la București, Legația Regatului Spaniei, condusă de Juan Pedro de Aladro, însărcinat cu afaceri.
1897 – S-a născut Alexandru Giugaru
23 iunie 1897, Huși – 15 martie 1986, București
Actor de comedie de teatru și film, foarte apreciat și premiat. A absolvit Conservatorul de Artă Dramatică din București. A jucat împreună cu o trupă de artiști la cinematografele bucureștene, în pauza dintre filme, numere de revistă, dar și pe scena Teatrului Armatei. La Teatrul Național din București a jucat în spectacolele Trilogiei satirice a lui I.L. Caragiale: O scrisoare pierdută, O noapte furtunoasă, D`ale carnavalului; Revizorul de Gogol (cu care a mers în turneu la Moscova), Bădăranii de Carlo Goldoni (turneu la Veneția), Conu Leonida față cu reacțiunea, interpretată în travesti alături de Grigore Vasiliu Birlic, Coana Chirița de Vasile Alecsandri, Take, Ianke și Cadâr regizată de Ion Finteșteanu, Nevestele vesele din Windsor etc. Primul film în care a apărut este Năbădăile Cleopatrei (1925). Alte filme: Legenda celor două cruci, Take, Ianke și Cadîr, O noapte furtunoasă, O scrisoare pierdută, Bădăranii, Haiducii, Bălcescu.
O noapte furtunoasă (1943) • Regia Jean Georgescu. Cu: Alexandru Giugaru, Ștefan Iordănescu-Bruno, George Demetru, Radu Beligan, Maria Maximilian, Florica Demion, Ion Baroi, Miluță Gheorghiu
1905 – S-a născut Victor Iușceanu
23 iunie 1905, Chișinău, Basarabia, Imperiul Rus/R. Moldova – 3 august 1976, București
Compozitor, violonist, dirijor și profesor din Basarabia, membru al Societății Compozitorilor Români din 1948. A urmat Conservatorul din Chișinău, absolvind secțiile de Canto (1931) și Vioară (1936), având profesori pe Gheorghe Iațentkovski, Marc Pester, Veaceslav Bulîcev. A urmat apoi Academia de Muzică și Artă Dramatică „George Enescu” din Iași, unde a studiat cu Sofia Teodoreanu, Alexandru Zirra, Constantin Georgescu, Gavriil Galinescu și Antonin Ciolan. A fost profesor de Muzică la Liceul francez „General Berthelot” și la Gimnaziul de fete „Carmen Sylva”, de Muzică și de Vioară la Școala Normală de băieți „Mihai Viteazul” din Chișinău, de Teorie-solfegiu și Armonie la Conservatorul Lyra, Vioară la Școala Normală de băieți din București; a fost dirijor la Teatrul muncitoresc și conferențiar la catedra de Teorie-solfegiu a Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din București. A compus muzică simfonică: Vals simfonic, Trei tablouri simfonice; muzică de cameră: Quartetul de coarde în re minor, Fuga în re major pentru pian, Pastel de toamnă pentru șase violoncele; muzică vocală: Șapte lieduri pentru voce și pian pe versuri de Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Radu Miron, Gh. Scripcă; muzică de scenă: Bastonul fermecat și Robinson Crusoe, piese pentru copii de I. Kalughin, Harță-Răzeșul și Piatra din casă vodeviluri de Vasile Alecsandri, Afaceri importante, de Vl. Mass și M. Cervinski, Coliba lui Moș Tom, după Harriet Beecher-Stowe, Atelierul de păpuși de Nell Cobar, Cenușăreasa, de Radu Miron, Mizerabilii de V. Hugo. A scris lucrări didactice: Moduri și game, Tratat de teorie a muzicii (în colaborare cu V. Giuleanu); Solfegii (2 vol.), Armura ca proces logic al formării sistemelor de intonație cu centrul tonal bine definit. A fost decorat cu Medalia Muncii (1955).
Victor Iușceanu – Trei tablouri simfonice (1951) • Orchestra Filarmonicii „George Enescu” București, Dirijor Mihai Brediceanu
1909 – S-a născut Ovidiu Papadima
23 iunie 1909, Sinoe–Mihai Viteazu, Constanța – 26 mai 1996, București
Istoric și critic literar, eseist și folclorist. A studiat la Facultatea de Litere și Filosofie din București (1928–1931), apoi s-a dedicat studiilor doctorale în Germania, fiind beneficiarul unei burse „Alexander von Humboldt”. Imediat după obținerea Doctoratului, a ocupat poziția de lector al catedrei de Literatură română la Universitatea din Viena. A debutat în postura de cronicar literar, încă de la 23 de ani, în paginile Revistei Gândirea, alături de Tudor Vianu. A fost secretar de redacție la Revista Fundațiilor Regale, șef de lucrări la Facultatea de Litere și Filosofie din București. A devenit Doctor în Litere cu teza Ideologia literară pozitivistă în literatura românească a secolului al XIX-lea (1944). A lucrat, de asemenea, ca cercetător la Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu”. Arestat pe considerente politice fabricate și apoi condamnat politic, a fost închis între 1952–1955 în închisorile din Calea Rahovei, Ghencea, Craiova, Poarta Albă, Gherla și Jilava și reabilitat politic abia în 1971. Din operele sale: O viziune românească asupra lumii, Creatorii și lumea lor, Scriitorii și înțelesurile vieții, Ipostaze ale iluminismului românesc, Evocări.
1913 – A încetat din viață Ilarie Chendi (14 noiembrie, 1871 – 23 iunie 1913)
Critic literar, aparținând curentului sămănătorist; bibliotecar la Biblioteca Academiei; a înființat revistele Viața literară, Viața literară și artistică, Cumpăna; a făcut parte din primul comitet al Societății Scriitorilor Români; s-a sinucis.
1917 – Sfatul împuterniciților soldaților și ofițerilor moldoveni de pe frontul românesc
Delegații comitetelor militare din Iași, Odessa, Chișinău etc. s-au întrunit la Chișinău, în Palatul Libertății și au hotărât constituirea Sfatului împuterniciților soldaților și ofițerilor moldoveni de pe frontul românesc, organ central de coordonare a activității tuturor organizațiilor ostășești moldovenești din intreaga Rusie. Sfatul împuterniciților a cerut convocarea la Chișinău, pe bază proporțională, a Sfatului Țării, care să decidă asupra proiectului autonomiei Basarabiei pe temeiul național și teritorial. A cerut, de asemenea, numirea de către guvernul rus în funcția de comisar gubernial a unui român basarabean și înlocuirea tuturor comisarilor județeni cu reprezentanți ai basarabenilor, formarea de unități militare naționale, învățământ în limba națională, demilitarizarea administrației etc.
1923 – Vizita oficială în Polonia a regelui Ferdinand I
Între 23–29 iunie 1923, Regele Ferdinand I, însoțit de Regina Maria, de primul ministru Ion I.C. Bratianu și de ministrul de Externe, I.G. Duca a făcut o vizită de Stat în Republica Polonia, vizitând Varșovia, Cracovia și Łańcut.
Plecarea spre Polonia și revenirea din vizită au avut loc la Sinaia. Suveranii au călătorit cu Trenul Regal.
1923 – S-a înființat la București Societatea Națională de credit Industrial
Societatea Națională de credit Industrial a fost creată prin Legea din 19 Iunie 1923 și publicată în Monitorul Oficial nr. 64/23 iunie 1923 împreună cu statutele societății, în scopul finanțării industriei, stimularea dezvoltării industriale a țării.
Statul deținea 20% din capitalul social, Banca Națională a României, 30%, iar restul era deținut de particulari, dintre care un grup de foști directori ai Marmorosch Blank & Co., prima bancă modernă din România.
1924 – A fost adoptată Legea cu privire la organizarea armatei
A stat la baza sistemului militar românesc din perioada interbelică. Reglementa, între altele, durata serviciului militar.
1927 – S-a născut Jacobo Langsner
23 iunie 1927, Romuli, Bistrița-Năsăud – 10 august 2020, Buenos Aires, Argentina
Dramaturg și scriitor uruguayan de origine română. Părinții săi s-au stabilit în Uruguay în 1930, când el avea trei ani. Din 1950 a început să lucreze în sfera teatrală din Montevideo, unul dintre cele mai active centre de teatru din America Latină. Debutul său ca dramaturg s-a făcut în circuitul teatrului independent. A fost membru al consiliului de administrație și al comitetului de lectură al Clubului de Teatru, un grup independent fondat în 1949. Atunci a scris Omul incomplet, Rebeliunea pe Galatea, Ridicolul și Jocul Ifigeniei. În 1958, s-a stabilit la Buenos Aires. În 1970, s-a consacrat cu Toboganul, adaptarea cinematografică a lui În așteptarea trăsurii și O margaretă pe nume Mercedes i-au adus o mare popularitate. Între 1975–1982 a locuit în Madrid, prezentând piese ale sale la Teatro del Centro și Teatrul Al. În 1985 și 1997, scenariile sale Realize și Sărutări pe frunte au fost nominalizate la Condorul de Argint de Asociația Criticii de Film a Argentinei.
1935 – S-a născut George Văsii
23 iunie 1935, Constanța – 11 septembrie 2001, București
Arhitect, scriitor; membru al organizației isihaste Rugul aprins de la Mănăstirea Antim; deținut politic al regimului comunist. În 1941 familia sa s-a stabilit în București, iar în 1949 părinții au devenit ctitori ai Mănăstirii Tudor Vladimirescu din Galați, prin importante donații. A cunoscut pe monahul Arsenie Papacioc, sculptor în Mănăstirea Antim, pe Cleopa Ilie, stareț la Mănăstirea de călugări Slatina (Fălticeni), pe fratele Andrei Scrima de la Antim, bibliotecarul Patriarhului Justinian și a decis ca, după bacalaureat să se închinovieze și să urmeze teologia. A cântat în corul bărbătesc al Mănăstirii Antim, starețul Sofian Boghiu îi preda muzică psaltică, fiind lăsat să cânte solo la strană. În 1953 a intrat la Facultatea de arhitectură, fascinat de geniul arhitecturii vechii Elade, în paralel fiind nelipsit de la Mănăstirea Antim și Atheneu. I-a cunoscut pe profesorul Mironescu, pe matematicianul și poetul Ion Barbu, pe Părintele Daniil și a participat la conferințele de la Antim, Rugul Aprins. Înainte de încheierea facultății (1958) a fost arestat și condamnat la 8 ani muncă silnică sub acuzația de „crima de uneltire împotriva ordinei sociale – activitate mistic dușmănoasă“, împreună cu încă patru colegi și prieteni, incluși în „Lotul celor 16” numit Rugul Aprins. A suferit detenția la Jilava, Gherla, Balta Brăilei (Stoienești), Salcia, Grădina, Bandoiu. A fost eliberat în 1964, a constatat că toate bunurile i-au fost confiscate, i s-a aprobat după doi ani înscrierea pentru a termina facultatea, a avut slujbe prost plăite, a fost permanent hărțuit. A scris: Din tainele Universului spiritual negativ, Ligurda, Sensul celor trei munți, Nunțile Necesare, În căutarea sensului vieții (autobiografic), Imnul acatist la Rugul Aprins, cu o introducere de George Văsii și volume de poezii: Cântecul singurătății albastre, Imnuri, Poemele Gnozei, Canon la crin, Surghiunul miresei.
1938 – S-a născut Ioan Munteanu
23 iunie 1938, Igriș, Timiș – 5 mai 2018
Medic obstetrician, profesor universitar, deschizător de drumuri în domeniile fertilizării in vitro și chirurgiei laparoscopice în medicina românească membru de onoare (din 2004) al Academiei Române. În 1961 a absolvit Facultatea de Medicină Generală din Timișoara, cu media 10. Activitatea sa medicală a început în 1958, ca extern, și a continuat, în anii 1960–1961, ca intern. În 1972 a obținut titlului de Doctor în Medicină cu teza: Uterul cicatriceal după cezariană, cercetări clinice, radiologice și experimentale. A urcat treptele carierei universitare în specialitatea Obstetrică-Ginecologie. A urmat cursuri de perfecționare în România, Belgia și în spitale și universități celebre din SUA. A fost medic primar, șeful Clinicii I de Obstetrică-Ginecologie, iar din anul 1987, timp de 21 de ani a fost director al Clinicii Universitare de Obstetrică-Ginecologie Bega și profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara. La inițiativa sa și cu sprijinul Crucii Roșii Germane Rhein-Neckar-Heidelberg s-a construit Centrul de Laparoscopie, Chirurgie Laparoscopică, Fertilizare in Vitro și Embriotransfer în Clinica Universitară de Obstetrică-Ginecologie Bega. Aici au fost realizate pentru prima oară în România: fertilizarea in vitro (1995) și embriotransferul uman, realizări urmate de nașterea primului copil conceput prin fertilizare in vitro în România, pe 6 februarie 1996. A urmat primul embriotransfer la mamă purtătoare, primele sarcini multiple prin fertilizare in vitro (1997) și nașterea primului copil prin fertilizare in vitro la o mamă de 50 de ani (2001). Până în anul 1987 a investigat, tratat și cercetat circa 5.000 de cupluri cu sterilitate. În prezent numărul acestor cupluri se ridică la peste 10.000. S-au efectuat peste 500 de fertilizări in vitro și s-au născut peste 300 de copii prin metoda reproducerii umane asistate.
1941 – Primul raid aerian sovietic asupra Constanței
A început în seara de 22 iunie, continuând în noaptea de 22/23, în cinci valuri, la intervale între 30 și 60 minute, distrugând clădiri, oameni și animale. Formațiile sovietice au ajuns chiar și la câte 100 de avioane odată. Au fost lovite garniturile de tren care transportau combustibil, danele, dar și obiective civile. Au fost omorîți 30 de soldați care operau o baterie antiaeriană. Catedrala și alte clădiri din zona peninsulară au fost grav afectate. Dimineața a adus alte trei atacuri, iar după-amiaza, între orele 14.10–16, orașul a fost atacat din nou, în două reprize, de 6 avioane sovietice. „Urmările acelor bombardamente sovietice au fost deosebit de importante. Bombele au lovit Piața Unirii, avariind 20 clădiri din jur, inclusiv localul Poștei și Telefoanelor. Sunt distruse câteva clădiri din centrul orașului, două bombe cad la Școala Navală, dintre care numai una explodează, iar una cade pe strada Cristea Georgescu, distrugând locuința comandorului Alexandru Știubei. Este afectată și cazarma Regimentului 3 Călărași, precum și obiective din Portul Constanța. Au suferit avarii rețeaua telefonică, rețeaua electrică, rețeaua de apă și canalizare. Un singur avion inamic fusese doborât. Panica fusese semănată în rândul populației. Printre victime se numărau 15 soldați germani, un paznic și soția unui funcționar de la Direcția Porturilor Maritime“ [Constantin Cheramidoglu, doctor în arhivistică de la Arhivele Naționale Române, filiala Constanța].
Pe 23 iunie a avut loc prima confruntare aeriană și din 24 iunie avioanele de vânătoare române au început să se impună în fața bombardierelor sovietice. Au fost atacate și navele flotei române care se aflau în larg. Au fost efectuate aproape 20 de raiduri din partea aviației sovietice asupra Constanței.
1944 – A încetat din viață Arthur Segal (Aron Sigalu; 23 iulie 1875 – 23 iunie 1944)
Pictor grafician și scriitor; stabilit în Germania, a înființat o școală de artă, Novembergruppe în Berlin.
1954 – S-a născut Ioan Tămâian
23 iunie 1954
23 iunie 1954, Pomi, Satu Mare
Artist plastic, sticlar, politician, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Sibiu (din 1985) Absolvent al Academiei de Arte Plastice și Decorative „Ion Andreescu”, promoția 1982, și-a desfășurat activitatea în atelierul de creație al Fabricii Sticla Avrig. Aici s-a desăvârșit treptat, experimentând și creând produse unicat, dar și prototipuri destinate producției industriale. A devenit stăpân pe procedeele de prelucrare a sticlei, putându-se concentra pe latura artistică zece ani mai târziu, în propriul atelier, deschis în 1992. Cu un bogat repertoriu tematic, figurativ sau abstract, a creat o magie a formelor, în care lumina și culoarea au devenit vectorii principali ai lucrărilor sale dinamice. De câțiva ani, creează, sculptând, în sticlă, plastice forme feminine de inspirație arhaică sau mitologică, vestale sau cariatide. A fost deputat PNL (2006–2016). președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din Sibiu (din 2007).
Galerie: Tămâian [Tamaian.com]
1955 – Catedrala Sfântul Iosif a fost declarată monument de cultură
Prin Hotărârea nr. 1160/23 iunie 1955 a Consiliului de miniștri al Republicii Populare Române, Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif din București – monument de arhitectură – a fost declarată monument de cultură și înscrisă astfel în patrimoniul național al României.
1956 – S-a născut Șerban Valeca
Șerban Constantin Valeca; 23 iunie 1956, București – 15 mai 2022, Ștefănești, Argeș
Inginer, profesor universitar, politician, membru al Academiei Oamenilor de Știință din România. Absolvent al facultăţii de Energetică a Institutului Politehnic Bucureşti, şi-a desfăşurat activitatea ştiinţifică la Institutul de Cercetări Nucleare din Piteşti, al cărui director a fost o lungă perioadă, apoi preşedinte al Consiliului Știinţific. A coordonat planurile de cercetare-dezvoltare anuale şi de perspectivă ale ICN şi ale programului de dezvoltare a Generaţiei IV de reactoare nucleare de tip LFR în România prin cooperare internaţională. A fost deputat în Parlamemtul României, ministru al Cercetării și Inovației (2000–2004) – din această ultimă poziție, a introdus criteriul competiţiei ştiinţifice în finanţarea cercetării şi a înfiinţat Programele naţionale de cercetare. Ulterior a fost guvernator al României la Agenția Internațională pentru Energie Atomică, profesor la Universitatea Pitești. A obținut șapte brevete de inventii,a prezentat peste 90 de lucrări la conferințe în țară și străinătate, 40 de articole publicate în reviste de specialitate, buletine științifice sau dezbateri publicate de către organismele internaționale, 11 cărți. A fost distins cu Medalia de Onoare a Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (2006), Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler; Diploma de Merit în grad de Ofiţer cu Cruce (Bruxelles), a fost membru al asociaţiilor: World Energy Council – Consiliul Naţional Român, Asociaţia Română Energia Nucleară, ROMATOM etc.
1968 – S-a născut Iulia Isaev
23 iunie 1968
Soprană cu o intensă carieră internațională, care a dus peste tot in lume tradiția școlii românești de Canto. Este absolventă a Universității Naționale de Muzică din București, clasa de Canto Arta Florescu, talentul său fiind remarcat încă din anii studenției când a câștigat mai multe premii importante la concursuri internaționale: Loire Atlantique din Nantes, „George Enescu” de la București sau Madama Butterfly din Barcelona. Debutul său a avut loc pe scena Operei Naționale București, pentru ca mai apoi să aibă apariții la mari teatre lirice europene: Teatrul La Fenice din Veneția, Opera de Stat Bavareză din Munchen, Opera din Berlin, Opera de Stat din Viena etc., interpretând roluri în spectacole de referință ale repertoriului precum Boema și Tosca de Puccini, Don Giovanni de Mozart, Aida, Otello și Falstaff de Verdi, Faust de Gounod, Evgheni Oneghin de Ceaikovski, Lohengrin de Wagner etc. A colaborat cu soliști importanți și cu dirijorii Adam Fischer, Carlo Rizzi, Peter Schneider, Mstislav Rostropovici, Michel Plasson etc. În afara repertoriului liric, a abordat cu succes și partituri de tip vocal-simfonic pe care le-a prezentat în compania unor orchestre de mare prestigiu, dar și în recitaluri de arii în compania unor soliști de renume mondial. O altă latură a activității sale este cea didactică, în calitate de profesoară la Universitatea Națională de Muzică din București îndrumând pașii viitorilor artiști lirici.
Giacomo Puccini – Turandot Tu che di gel sei cinta • Orchestra Simfonică București, Dirijor Tiberiu Soare
1976 – S-a născut Claudiu Niculescu
23 iunie 1976, Slatina
Fost fotbalist, în prezent antrenor. A evoluat în postul de atacant pentru Drobeta-Turnu Severin, FCU Craiova, Dinamo București, Genoa CFC, MSV Duisburg, Omonia Nicosia, Universitatea Cluj. în sezonul 2006–2007 a devenit golgeterul Ligii 1 cu 18 goluri, reușind astfel să-l depășească pe legendarul Dudu Georgescu în clasamentul celor mai buni marcatori ai lui Dinamo București în Europa. La Echipa națională a jucat în perioada 2000–2007. După retragerea din poziția de jucător a devenit antrenor la Universitatea Cluj, CSM Râmnicu Vâlcea, FC Voluntari, Dinamo, Vâlcea, Concordia Chiajna, în prezent la FC Voluntari. A fost căsătorit cu Diana Munteanu, prezentatoare a programelor muzicale la MTV Romania.
1984 – S-a născut Andreea Bălan
23 iunie 1984, Ploiești
Cântăreață de muzică pop și dance. A debutat în televiziune în anul 1994, în cadrul programului Ba Da, Ba Nu, urmând ca doi ani mai târziu să-și lanseze primul album, Amețiți de fum. A devenit cunoscută ca membră a duetului Andrè, apoi s-a lansat într-o carieră solo, lansând 5 albume și 20 de videoclipuri. Dintre albumele sale: Noapte de vis, O noapte și-o zi cu Andrè, și solo Te joci cu mine, Așa sunt eu, SuperWoman.
Sens unic – Andreea Bălan
1985 – Echipa națională de handbal masculin a României a obținut titlul de campioană mondială universitară
În anii ’70-’80, reprezentativa țării noastre a reușit un șir impresionant, de șase titluri consecutive, cucerite în 1973, 1975, 1977, 1981, 1985 și 1987. La Campionatul Mondial Universitar de handbal din Darmstadt, Germania echipa României a învins în finală echipa URSS (situație care s-a repetat în 1987, la București). Era a cincea victorie (din 6) a echipei noastre.
Ziua Suveranității Republicii Moldova
1990 – Parlamentul Republicii Moldova a adoptat declarația de suveranitate
Declarația de suveranitate a Republicii Sovietice Socialiste Moldova, nr. 148-XII/23 iunie 1990 stipula la art. 1: „Republica Sovietică Socialistă Moldova este un stat suveran. Suveranitatea RSS Moldova este unica și necesara condiție a existenței statalității Moldovei”, iar la art. 2: „Purtătorul și sursa suveranității este poporul. Suveranitatea se realizează în interesele întregului popor de către organul reprezentativ superior al puterii republicii” […]. Mircea Snegur a fost ales președinte al țării. În 27 august 1991, Moldova și-a declarat independența.
1996 – A încetat din viață Aurel Chirescu (11 septembrie 1911 – 23 iunie 1996)
Poet, epigramist, membru al Societății Scriitorilor Români; a alcătuit, împreună cu Matei Alexandrescu și Ion Frunzetti, Atlasul liric al poeziei românești contemporane.
1999 – România a participat la Festivalul Artei și Tradițiilor Populare Smithsonian Folklife din SUA
Prima ediție a festivalului s-a desfășurat între 23 iunie–4 iulie la Washington D.C., România participând ca invitat de onoare. Cu această ocazie, a fost construită o biserică maramureșeană, au participat ansambluri folclorice și trupe de jazz românești, a fost organizat un Congres al românilor stabiliți în Statele Unite.
2001 – Prima ediție a Concursului Internațional de Dans Marea Neagră
S-a desfășurat la Teatrul de Balet „Oleg Danovski” din Constanța (23 iunie–1 iulie).
2006 – Primul concert Depeche Mode în România
Concertul s-a desfășurat pe stadionul național „Lia Manoliu” din București pe 23 iunie, a strâns peste 40.000 de fani înfocați și a fost considerat drept unul din cele mai bune show-uri ale trupei. În deschidere au cântat Șuie Paparude și SISTEM.
Depeche Mode – Live in Bucharest (2006)
2013 – Accidentul auto din Muntenegru
19 români au murit și alți 28 au fost răniți într-un accident de autocar în defileul râului Morača, la Grlo, în apropiere de Podgorica, capitala statului Muntenegru. Autocarul, aparținând companiei Gregory Tour, a derapat de pe drum, prăbușindu-se într-o râpă la aproximativ 40 m mai jos de nivelul drumului.
Un copil din zonă care era pe drum în momentul accidentului a fost, de asemenea, rănit, dar nu într-o stare foarte gravă. Toate cele 47 de persoane de la bordul autobuzului erau cetățeni români.
2013 – A încetat din viață Ion Acsan (7 februarie 1932 – 23 iunie 2013)
Poet și traducător; a tălmăcit, uneori integral și pentru prima oară în limba română, din Homer, Hesiod, Seneca, Terențiu, din lirica japoneză, a Egiptului faraonic, dar și din literaturile europene moderne.
2022 – A încetat din viață Leluț Vasilescu (Aurel Vasilescu; 22 decembrie 1955 – 23 iunie 2022)
Toboșar, membru fondator al formației Compact; supranumit „Megastarul”.
#amintirilezilei #istoriaromanilor #romanianmusic #romanianvisualart #romanifrumosi #todaysmemories
---------- *Ediție revizuită și adăugită
0 comentarii la „23 Iunie în istoria românilor”