Tiparnița lui Coresi -cover24
Amintirile zilei Istoria românilor

24 Martie în istoria românilor

Tetraevanghelul slavon, Școala Națională Sf. Sava, Constantin Ionete, Dinu Ianculescu, Rador, Teodor Moraru, Constantin Stroe, Nicolae Fleissig, Radio România Muzical

~ Amintirile zilei* ~

 

Foto: Tiparnița lui Coresi la Muzeul „Prima Școală Românească” Brașov

 

1562 – Tetraevanghelul slavon

Diaconul Coresi a început, la Brașov, tipărirea unui Tetraevanghel în limba slavonă. Lucrarea a făcut parte dintr-o serie mai amplă, de peste 15 volume, fiind tipărită între 24 martie–13 octombrie 1562. După ce a editat Evangheliarul românesc, diaconul Coresi și Tudor diiac au tipărit Tetraevanghelul în limba oficială slavonă de la acea vreme din bisericile române. Cartea a fost tipărită după ce „nește creștini buni” au tradus-o din limba slavonă „ca să fie popilor rumănești să înțeleagă, să învețe rumânii cine-s creștini”. 1562 Tetraevanghelul Slavon Coresi

1714 – Mazilirea lui Constantin Brâncoveanu

În urma conflictului dintre Constantin Brâncoveanu și boierii Cantacuzini, Domnul a fost reclamat la Poartă. Capugiul Mustafa-aga, unul dintre cei mai vechi prieteni ai lui Brâncoveanu, a ajuns la București în ziua de marți, 23 martie/4 aprilie. Ales ca să nu-l înspăimânte pe Domnul muntean, a călătorit cu pretextul că ar avea treburi la Hotin. Întâmpinat de ofițeri ai lui Brâncoveanu, a spus că este obosit și că ar dori să fie primit a doua zi în audiență. 1714 Constantin Brâncoveanu -mazilireA doua zi, Mercuri, obicinuitul alai conduse pe capugiu la Curte, așteptat de Brâncoveanu în marea sală de audiență unde, sosind Turcul, Domnitorul se ridică de pe tron, îl întâmpină până la jumătatea odăiei și urându-i bun venit îl poftește să șadă. Turcul răspunse că nu este timp de șezut, și fiindu-i vechi prieten regretă a-i fi adus o știre rea, dar să aibă răbdare și să se supuie voinții divine și să asculte de ordinele Sultanului, și scoțând o năframă de mătasă neagră o puse pe un umăr al Principelui, spunându-i mazil, ceea ce înseamnă detronat. Bietul Principe, surprins, începu să deteste nerecunoștința sălbatică a turcilor, cari răsplătesc în așa fel serviciile aduse împărăției în 25 și mai bine de ani, și voind a se așeza pe tron, fu împins la o parte de turc, care-i spuse că locul său nu mai este pe tron”. [Del Chiaro Fiorentino]. Fiul stolnicului Constantin Cantacuzino, Ștefan a primit domnia. Constantin Brâncoveanu și cei patru fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu și Matei, plus sfetnicul Ianache, au fost uciși la Constantinopol, în 15 august 1714.

1818 – Școala Națională de la „Sfântul Sava” din București

Ioan Vodă Caradja a desprins Academia Domnească de Mânăstirea Sfântul Sava și a consfințit transformarea acesteia în Școala Națională de la „Sfântul Sava”. 1818 Școala Națională De La „sfântul Sava” BucureștiÎl avea director pe cărturarul Gheorghe Lazăr, numit dascăl de Aritmetică, Geometrie și Geografie. Acesta a pus bazele învățământului superior în limba română, a inițiat cursuri de inginerie hotarnică și a întocmit primele manuale de aritmetică și trigonometrie în limba română.

1874 – Înființarea agenției diplomatice române la Petersburg

La sfârșitul secolului al XVIII-lea, cele cinci Mari Puteri au înființat în Principatele Române primele reprezentanțe diplomatice cu caracter permanent, consulatele de la București și Iași: Rusia (1779), Austria (1783), Prusia (1785), Franța (1796) și Marea Britanie (1800). De reciprocitate nici nu putea fi vorba. Principatele Dunărene erau state autonome, nu independente, fiind vasale puterii suzerane Imperiul Otoman, neavând dreptul la o politică externă proprie. În primăvara anului 1874, a fost înființată agenția diplomatică a României la Sankt Petersburg, titular fiind George C. Filipescu. În calitatea sa oficială, agentul român a fost primit la 26 aprilie 1874 de către țarul Alexandru al II-lea.

1907 – Răscoala țărănească din 1907

Relatări din telegramele zilei:

La Galați, un detașament din regimentul 1 Roșiori a deschis focul, în ziua de 11/24 martie, la comanda sublocotenenților Livezeanu și Ion Antonescu (viitorul mareșal) împotriva unui grup de țărani violenți, hotarâți să devasteze instituțiile publice.

1907 Un pichet de avertizare al armatei lângă Brăila [The Illustrated London News]
Un pichet de avertizare al armatei lângă Brăila [The Illustrated London News]
Prefectul de Dolj, Constantin Geblescu a telegrafiat la București: „Revoltă gravă la Valea Stanciului și Horezu-Poenari; revolta ia întindere. Conacul d-lui Virgil Târnoveanu distrus: au fost bătuți oamenii curții. Nu se știe ce s-a făcut cu dl. Târnoveanu [fusese ucis, s-a aflat mai târziu]. Conacul domnului Dinu Mihail aproape distrus„.

În ziua de 11[/24] martie a.c. pe la orele 4 p.m., un grup de 500 de țărani din comunele Grecești, Horezu-Poenari și Valea Stanciului, înarmati cu ciomege, topoare, arme etc. având în capu-le trompeți și steag roșu, au pătruns în comună, au forțat pe toți locuitorii ce întâlneau spre a-i însoți și au năvălit asupra conacului Epitropiei Brâncovenești, ținută în arendă de domnii frați Constantinescu, pe care l-au devastat cu desăvârșire, incendiind toate clădirile și mai multe magazii și pătule cu producte, iar la o parte din pătule, după ce le-au spart, au dat drumul la porumb jos, omorând pe domnul Ioniță Constantinescu, al cărui cadavru l-au aruncat în mijlocul șoselei Ganciova-Măcieșu, punându-i foc și arzând, fiind aproape carbonizat. De asemenea a fost omorat și contabilul moșiei”.

Pe zi ce trece, revoltele iau proporții mai îngrijorătoare. Astăzi s-au răsculat și locuitorii din Damienești, Dulcești, Sofrocești, Căciulați, Hociungi și Giulești. Târgul Băcești a fost din nou devastat astăzi de revoltați, înainte de sosirea trupelor din Iași și Roman” [telegrafia la 11/24 martie, prefectul județului Roman].

1908 – Legea Jandarmeriei

Răscoala Țărănească din 1907 a surprins Jandarmeria nepregătită, depășită de evenimente, posibil, datorită numărului redus de efective. Ca urmare a acestor deficiențe, guvernul liberal a inițiat modificarea Legii Jandarmeriei Rurale, prin Legea Jandarmeriei, care a intrat în vigoare din 24 martie 1908. Tot la inițiativa liberalilor, la 25 martie 1908 a fost înființată și Direcția de Poliție și Siguranța Statului.

1909 – S-a născut Richard Wurmbrand

24 martie 1909, București – 17 februarie 2001, Torrance, California, SUA

Predicator creștin luteran român de origine evreiască, stabilit în Statele Unite ale Americii. 1909–2001 Predicator Richard WurmbrandNăscut la București, într-o familie de evrei, Wurmbrand a fost atras de comunism în perioada copilariei, a urmat cursurile unei școli politice la Moscova, între 1927–1929, apoi a abandonat orientarea comunistă, s-a convertit la creștinism, pentru ca mai târziu să petreacă peste 14 ani în închisorile comuniste pentru activitățile sale creștine care au atras adversitatea autorităților vremii. Atât în închisoare, cât și după eliberare, Wurmbrand a ținut predici, luptînd, totodată, pentru drepturile creștinilor persecutați din întreaga lume. A fost autor a peste 18 cărți tipărite în peste 70 de limbi.

1911 – A încetat din viață Nicolae Densușianu (18 aprilie 1846 – 24 martie 1911)

Jurist, istoric și folclorist; membru corespondent al Academiei Române.

1912 – Legea învățământului secundar și superior

Legea asupra învățământului secundar și superior din 24 martie 1912 prevedea sporirea autonomiei universitare, preciza drepturile organelor de conducere ale universităților și reglementa organizarea acordării diplomelor și a vieții studențești. Legea a suferit modificări în 1925 și 1928.

1918 – Concertele lui George Enescu la Chișinău

La invitația lui Onisifor Ghibu, în acea perioadă de mari frământări, 1918 George Enescu La ChișinăuGeorge Enescu a primit cu bucurie să susțină trei concerte la Chișinău, în zilele de 24, 25, și 28 martie. Primul concert a fost susținut sâmbătă, 24 martie, în folosul refugiaților transilvăneni din Basarabia. Orchestra simfonică din Iași, sub bagheta lui George Enescu, a prezentat publicului un program cu Uvertura Oberon de Carl Maria von Weber, Concertul de pian și orchestră în Si bemol minor de Ceaikovski, solist Nicu Caravia, Le Ronel dʼOmphale de Camille Saint-Saëns și Simfonia în La major, nr. 7 de Beethoven.

Piotr Ilici Ceaikovski – Concertul nr. 1 în Si bemol minor pentru pian și orchestră • Orchestre de la Suisse Romande, Dirijor Charles Dutoit, Pian: Martha Argerich

1921 – S-a născut Traian Coșovei

24 martie 1921, Somova, Tulcea – 16 iulie 1993, București

Scriitor și poet. Născut într-o familie de pescari din Delta Dunării, a absolvit Facultatea de Litere și Filosofie a Universității din București în 1947. Adept al realismului socialist, el este cunoscut pentru că a scris impresii de călătorie extrem de pozitive din Uniunea Sovietică și pentru că l-a comparat pe Nicolae Ceaușescu cu bardul național Mihai Eminescu.

1923 – S-a născut Dáné Tibor

24 martie 1923, Cluj – 11 octombrie 2006, Cluj-Napoca

Scriitor, publicist, traducător român de origine maghiară. A absolvit Facultatea de Drept la Cluj în 1946. A obținut titlul de Doctor în Ştiinţe Juridice. A publicat romane: Athá-Rá, a fáraó írnoka (Atha-Ra, scribul faraonului), A Tau-Ceti hívójele (Semnalul de pe Tau Ceti), Akinek nincs árnyéka (Cel ce nu are umbră), Négy tenger hajósa (Corăbierul celor patru mări), A varázsvessző lovagja (Cavalerul bastonului magic), A fáraó igazlátó szeme (Ochii clarvăzători ai Faraonului), Az évszázad bűnügye (Jaful secolului), și eseuri: Háromemeletes túlvilág (O lume de dincolo înaltă de trei etaje), Elhull a virág (Florile cad), Apáczai ajándéka (Darul lui Apáczai), A gálánskor breviáriuma (Breviarul erei galante), și a tradus din Jules Verne şi I. L. Caragiale.

1922 – S-a născut Constantin Ionete

24 martie 1922, Măldărești, Vâlcea – 7 august 2011, Constanța

Economist, membru de onoare (din 1993) al Academiei Române. A absolvit cursurile Facultății de Filosofie din București. 1922-2011 Economist Constantin IoneteA fost cercetător științific, având contribuții remarcabile la analiza unor probleme fundamentale ale științelor economice moderne, cu prioritate în domeniile teoriei prețurilor, dezechilibrelor financiare ale economiei de comandă și prăbușirea ei în țara noastră, tranziției la economia de piață, creșterii economice și dezvoltării umane. A fost membru al Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României. Din lucrările sale: Comportamentul procesului de formare a prețurilor, Prețurile și echilibrul dinamic al economiei, Criza de sistem a economiei de comandă și etapa sa explozivă.

1925 – S-a născut Dinu Ianculescu

24 martie 1925, București – 7 februarie 2017, Frankfurt pe Main, Germania

Actor și poet, stabilit din 1985 în Germania. A urmat Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică, pe care l-a terminat în 1947. 1925-2017 Actor Dinu IanculescuDin octombrie 1944 a fost angajat crainic la Radiodifuziune și actor la Teatrul Nostru (condus de Dina Cocea), apoi, după 1948, la Teatrul Național, Studioul Actorului de Film „C.I. Nottara”, Teatrul Tineretului, Teatrul Mic, a jucat pe scenă și în film timp de 40 de ani. A colaborat cu Televiziunea Română la emisiunea Teleenciclopedia, fiind personificat ca „vocea de sâmbătă seara”. Ca poet, a debutat cu versuri la Universul literar (1941), apoi a fost selectat în antologia lui George Togan, Ne cheamă Ardealul (1944), primul volum, Argintatul pește și alte poezii, publicându-l abia în 1970. A mai scris: 41 de sonete, O lumină de cuvinte, Un gând, un chip știut, un vis, un timp, Cântările Cântării lui Solomon. A apărut în filme ca Mihai Viteazul, Trandafirul galben, Misterele Bucureștilor, Fructe de pădure, Secretul lui Bachus.

Dinu Ianculescu – Vocea de sâmbătă seara

1926 – Societatea Orient Radio (Rador) – prima agenție de presă oficială a României

Prima agenție de presă „românească, națională și autonomă” a fost înființată la 15/27 martie 1889, la inițiativa ministrului de externe P.P. Carp, sub numele Agenția Telegrafică a României sau Agenția Română, subordonată Ministerului Afacerilor Străine. A funcționat până spre finele anului 1916, când și-a încetat temporar activitatea, în timpul primului război mondial. Rador a fost la început o afacere privată, apărută la inițiativa lui Noti Constantinde, secretar la Legația română din Paris, și Sebastian Șerbescu, avocat. Statul român a cumpărat, prin Ministerul de Externe, în anul 1926, totalitatea acțiunilor agenției, devenind astfel prima agenție de presă oficială a României. Prin Legea din 24 martie 1926, aceasta a devenit Societatea Rador – Agenție de informații telegrafice. După instalarea regimului comunist, prin Decretul nr. 217/20 mai 1949 s-a hotărât organizarea Agenției Române de Presă Agerpres de pe lângă Consiliul de Miniștri, prin preluarea personalului și a patrimoniului Rador. Primul director al Agerpres a fost Ion Popescu-Puțuri. Prin Decretul-lege al Consiliului Frontului Salvării Naționale din 8 ianuarie 1990 s-a înființat Agenția de presă Rompres, ca urmare a reorganizării Agerpres. Din iulie 2008 Rompres a revenit la numele Agerpres.

1927 – S-a născut George Damian

24 martie 1927, Zlătunoaia, Botoșani – 7 august 1998, Suceava

Scriitor, poet și publicist. A urmat Facultatea de Drept din București (1949–1953). 1927-1998 Scriitor George DamianA lucrat ca magistrat la Judecătoria Rădăuți, activist cultural, ziarist și redactor corespondent al Radiodifuziunii Române pentru județele Botoșani și Suceava. A debutat cu poezie în Iașul nou (1950) și a colaborat la revistele literare din zonă și din țară: Amfitrion, Ateneu, Bucovina literară, Convorbiri literare, Cronica, Familia, Luceafărul, Pagini bucovinene, România literară, Steaua, Tribuna. Figurează în volumul colectiv de versuri și proză Peisaj sucevean (Suceava, 1967). Din opera sa: Din Nord, Vreți s-aveți și voi un zmeu?, Pădurea românească, Acțiunea Păstrăvul de argint, Târziu în decembrie, Noaptea de grație, Vânătorul de fluturi, Ospățul rechinilor.

1928S-a născut Dumitru Cuc

24 martie 1928, Calea Mare/Lăzăreni, Bihor – 29 noiembrie 2019

Luptător și antrenor de lupte, Maestru al Sportului. A început luptele în 1944, la Reșița, după ce a cochetat și cu fotbalul. În anul 1949, a fost încorporat în armată și repartizat la clubul Dinamo București. În anul 1952, an în care a participat la Jocurile Olimpice de la Helsinki, i-a fost acordat titlul de Maestru al Sportului. Notorietatea a atins-o ulterior, în cariera de antrenor desfășurată pe durata a patru decenii la Dinamo București, dar și la lotul național. A descoperit și pregătit zeci de campioni, între care Nicolae Martinescu, Ion Cernea, Victor Dolipschi, Ștefan Rusu, Nicu Gingă, Nicolae Zamfir.

1929 – Cronica modei la radio

Tudor Arghezi a inaugurat la Radiodifuziunea Română emisiunea Cronica modei. Păcat că nu sunt înregistrări…

Tudor Arghezi – Despre Eminescu (1957)

1938 – S-a născut Teodor Moraru

24 martie 1938, Îndărăpnici, Orhei, Moldova – 14 septembrie 2011, București

Pictor contemporan, considerat de critici ca fiind unul dintre cei mai importanți pictori români ai ultimei jumătăți a secolului XX. După terminarea stagiului militar, în 1960 s-a înscris la cursurile Școlii Tehnice de Arhitectură (STACO), unde a fost coleg cu Horia Bernea și pe care le-a absolvit în 1963, primele picturi datând din această perioadă. În 1968 s-a alăturat grupului de la Poiana Mărului, fondat de către Horia Bernea, prietenul său din copilărie. 1938-2011 Pictor Teodor MoraruÎn 1971, Moraru a susținut prima sa expoziție personală la galeria Simeza din București, urmată de alte expoziții personale în 1974, 1977 și 1980. În 1983 a câștigat o rezidență artistică la Cité internationale des Arts în Paris. De-a lungul anilor, lucrările sale au fost expuse în importante galerii și muzee din Paris, Copenhaga, Viena, Praga, Berlin, Lisbona, Darmstadt, Tokyo, Hanoi etc. A predat la facultatea Luceafărul din București (1995–2005). În 2003 câțiva din foștii săi studenți au format grupul Colonia 21. A fost distins cu numeroase premii, printre care Marele Premiu UAP (2003) și Ordinul Meritul Cultural în Grad de Mare Ofițer în 2004.

Biografie ilustrată [Artindex]

1940 – Prima adunare generală a membrilor Societății Scriitorilor din Basarabia română

1940a Societatea Scriitorilor Din BasarabiaÎn zilele de 24 și 25 Martie crt., s-a ținut la Chișinău, în sala festivă a Primăriei, 1940 Pan Halippa - Ssbprima adunare generală ordinară a membrilor Societății Scriitorilor din Basarabia. […] D-l Pan. Halippa adresează un salut tuturor scriitorilor prezenți și declară deschisă adunarea generală ordinară a SSB la ora 10 și 40 min. […] S.M. Nica și N. Spătaru au dat câteva lămuriri de felul în care va, lucra Societatea. […] Ședința adunării generale se redeschide la ora 5 p.m., în aceeași sală, când se procedează la alegerea comitetului de Conducere al societății, pe timp de 3 ani. Au fost aleși: Președinte – Pan. Halippa; Vice-președinte – Nicolae Spătaru; Secretar General – N.F. Costenco” [Din Comunicatul ședinței].

1942 – S-a născut Constantin Stroe

24 martie 1942, Hulubești, Dâmbovița – 17 decembrie 2016, București

Inginer; director general și membru al Consiliului de Administrație al companiei Dacia Automobile. A absolvit Universitatea Politehnică din București. În anul 1968 și-a început cariera în industria auto, ca inginer la Uzina de Automobile Pitești. În decursul celor peste 30 de ani de activitate a avansat, ocupând succesiv funcțiile de șef de atelier, inginer șef și director tehnic. 1942-2016 Inginer Constantin StroeÎn noiembrie 1987, la două săptămâni de la Revolta de la Brașov, primul-ministru Constantin Dăscălescu, la inițiativa lui Nicolae Ceaușescu, i-a propus să preia conducerea fabricii de autocamioane; pentru că a refuzat a fost dat afară de la Dacia. A lucrat apoi o vreme la Turnătoria din Slatina, la Întreprinderea de Piese și Subansamble Auto din Scornicești, la Oltcit Craiova, a fost director la Întreprinderea de Autoturisme Timișoara, conducând colectivul care a produs autoturismul Dacia Lăstun. La începutul anului 1990 s-a întors la Pitești, în funcția de director general al uzinelor Dacia, funcție pe care și-a păstrat-o și după privatizarea societății. A fost Președintele Asociației Constructorilor Români de Automobile. A fost distins cu titlul de Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare al statului francez (2004) și cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler (2012).

1944 – S-a născut Mihai Spăriosu

Mihai I. Spăriosu; 24 martie 1944, Timișoara – 5 august 2021

1944-2021 Mihai SpăriosuEseist, critic literar, traducător, stabilit în SUA. A absolvit Facultatea de Limbi Străine a Universității din București, unde a și predat un timp. După ce s-a stabilit în Statele Unite, a obținut masteratul la Tulane University și doctoratul la Stanford University. A predat literatură comparată la universități din America și Europa. A fost Distinguished Research Professor la University of Georgia, Athens din Statele Unite. Printre lucrările sale științifice, se numără Dionysus Reborn, God of Many Names, The Wreath of Wild Olive, Global Intelligence and Human Development, Remapping Knowledge. În România, a mai publicat traduceri din engleză (dintre care amintim Panciatantra, repovestită pentru copii).

1946 – A încetat din viață Prințul Barbu Știrbey (Barbu Alexandru Știrbey; 4 noiembrie 1872 – 24 martie 1946)

Om politic și de afaceri; ministru de interne și ad-interim la Finanțe și la Externe; președinte al Consiliului de Miniștri; membru de onoare al Academiei Române.

1948 – Marin Preda a debutat cu Întâlnirea din pământuri

1948 Marin Preda - Întâlnirea Din PământuriVolumul de nuvele Întâlnirea din pământuri cuprinde nuvele ca În ceată, Colina, Întâlnirea din pământuri, O adunare liniștită etc. – care prefigurează motive, întâmplări și personaje din romanul Moromeții, conturând tema fundamentală a creației lui Marin Preda, destinul țăranului român.

1948 – S-a născut Nicolae Fleissig

24 martie 1948, Târgu Mureș

Sculptor francez de origine română. A petrecut copilăria și o parte din tinerețe la Piatra-Neamț, unde a învățat tainele sculpturii de la sculptorul Pompiliu Clement. A urmat Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, clasa Ion Irimescu. În anul 1979, după absolvire, a avut o primă expoziție la Piatra-Neamț. 1948b Sculptor Nicolae FleissigA avut numeroase expoziții personale: Sala Kalinderu, Galeria Galateea și Casa de cultură „Friedrich Schiller” din București; în Constanța, Pitești. În anul 1983 a emigrat în Franța și s-a stabilit la Sainte Colombe sur l’Hers (Aude), unde trăiște și lucrează și acum. A realizat peste 120 de sculpturi monumentale în întreaga lume, a avut 83 de expoziții individuale – la Carcassonne și Paris (Franța); Odense (Danemarca); Barcelona (Spania); Fuerteventura (Spania); Riberaygua (Andorra); Luxembourg, având și 70 de participări la expoziții de grup – Belfort, Toulouse și Paris (Franța); Barcelona, Lleida și Fuenteventura (Spania). Sculpturi ale sale se află în patrimoniul Muzeului de Artă din Piatra-Neamț. A revenit în România la începutul anilor 2000 pentru a participa la două tabere, iar în 2015, la Piatra-Neamț cu o expoziție personală.

Imagini [Blog personal]

1949 – S-a născut Ioan Mihăilescu

24 martie 1949, Agapia, Neamț – 11 septembrie 2007, București

Profesor și sociolog. A urmat Facultatea de Filosofie, secția Sociologie din cadrul Universității București (1967–1971), absolvind șef de promoție. 1949-2007 Sociolog Ioan MihăilescuA fost membru al Catedrei de Sociologie de la Facultatea de Filozofie din cadrul Universității din București, prorector și rector al Universității (1996–2007), secretar al Centrului European pentru Științe Sociale de la Viena (1974–1979). Domeniile sale de interes științific au fost: studiul colectivităților rurale, paradigme ale analizelor transculturale, analiza violenței structurale, politici sociale, management educațional, lăsând numeroase studii, rapoarte de cercetare internațională și cărți: Dicționar de sociologie, Familia în societățile europene, Sociologie. Concepte fundamentale și studii de caz, Universitățile în schimbare, România și integrarea europeană, Sociologie generală. A fost distins cu Ordinul Național Pentru Merit în grad de Mare Cruce (2000).

1949 – S-a născut Constantin Zărnescu

24 martie 1949, Lăpușata, Vâlcea

Prozator, dramaturg și publicist, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj. 1949b Scriitor Constantin ZărnescuA urmat Facultatea de Filologie a Universității „Babeș–Bolyai” din Cluj, absolvită în 1972. A lucrat în redacția revistei culturale clujene Tribuna, la care debutase ca student în 1971, cu un fragment de roman. Debutul editorial a fost cu romanul Clodi Primus (1974, Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor), urmat de Meda, mireasa lumii, și Iesirea la mare. A colaborat la Echinox, Steaua, Luceafărul. Este autor al unui volum cuprinzând Aforismele și textele lui Brâncuși (1980). Alte opere: Regina Iocasta, Teii înfloresc pentru Irina, Brâncuși, cioplitorul în duh, Brâncuși și Transilvania, Principele Dracula, Doctor Faustus și Machiavelli, Patimile lui Dracula, Țara lui Urmuz.

1960 – S-a născut Dan Giosu

24 martie 1960, București – 13 iunie 2012

Poet, prozator. A absolvit în 1980 Școala de arte și meserii „Gheorghe Asachi” din București. 1960-2012 Poet Dan GiosuA frecventat cenaclul Junimea din București; a inițiat Serile revistei Timpul din Iași. A debutat publicistic în 1980, cu poezie în revistele Cronica și Convorbiri literare. Debutul editorial a avut loc în 1984 cu volumul Întoarcerea cuvintelor. A colaborat la revistele: Opinia studențească, Dialog, Cronica, România literară, Convorbiri literare, Contrapunct, Timpul, Monitorul etc., precum și la Radio lași și la Televiziunea Română. După volumul de debut, a publicat volumele de versuri Liber ca pasărea, Patru plus îngerul, Pătratul umbrei, și volumul de proză fantastică Scândura lui Afansol. A publicat în limba engleză volumul City of Dreams and Whispers.

1960 – S-a născut Cristian Harnău

24 martie 1960, Iași

Publicist și poet. A absolvit Facultatea de Instalații în Construcții a Universității Tehnice „Gheorghe Asachiˮ din Iași în 1986. A lucrat în redacțiile publicațiilor Curierul de Seară și Țara, a fost corespondent special al Agenției Moldova-Press și colaborator al Televiziunii Naționale din Chișinău. 1960b Publicist Cristian HarnăuA debutat cu un grupaj de poeme în săptămânalul Literatura și Arta din Chișinău (1990) și editorial în 2012 cu volumul Sunete împotriva Materiei. Opera Poetică 1972 – 2012. A publicat în continuare poeme, evocări, interviuri sau articole politice în Plai Românesc (Cernăuți), Sfatul Țării, Curierul de Seară, Moldova Suverană, Glasul Națiunii, Țara, Tineretul Moldovei (Chișinău), Opinia, Evenimentul, Monitorul de Iași, Ziarul de Iași, Timpul, Jurnalul de Iași, Cronica, Opinia Studențească, Neamul Românesc, Moldova Literară (Iași).

1965 – Chivu Stoica președinte al Consiliului de Stat al României

Membru de frunte al PCR, a preluat funcția de președinte al Consiliului de Stat, în urma decesului liderului comunist Gheorghe Gheorghiu Dej. A ocupat această funcție în perioada 24 martie 1965–9 decembrie 1967, fiind succedat de către Nicolae Ceaușescu.

1978 – S-a născut Cheloo

Cătălin Ștefan; 24 martie 1978, București

Rapper, unul din membrii formației române de hip-hop Paraziții. A lansat primul său album, Sindromul Tourette în 2003, album premiat cu Discul de Aur pentru numărul mare de exemplare vândute, A lansat apoi albumele solo Fabricant de gunoi (2006), Celcareurăște (2011), Killing The Classics (2021).

Lumea s-a schimbat

1978 – A încetat din viață Tudorel Popa (24 decembrie 1925 – 24 martie 1978)

Actor de teatru și film; a jucat la Teatrul Municipal, Studioul actorului „C.I. Nottara” și Teatrul Mic; asistent universitar la IATC.

1979 – A încetat din viață Ștefan Mangoianu (9 ianuarie 1922, Constanța – 24 martie 1979, București)

Compozitor de partituri camerale, vocale și simfonice, pianist, pedagog.

1984 – S-a născut AMNA

Cristina Andreea Mușat; 24 martie 1984, Slatina, Olt

Cântăreață pop/dance. „Amna” provine din limba arabă și înseamnă: pace sau securitate. A studiat Pian și Canto la Liceul „George Coșbuc” și a absolvit Facultatea de Relații Internaționale la Academia de Studii Economice din Bucuresti. A devenit cunoscută odată cu lansarea hitului Tell Me Why în colaborare cu Tom Boxer. Alte hit-uri ale Amnei sunt Arme – o colaborare cu What’s UP și Fără aer feat Adda.

Amna feat. What’s Up – Mai căutăm comori

1990 – A încetat din viață Tanți Cocea (7 decembrie 1909 – 24 martie 1990)

Actriță de teatru și film; a jucat pe scena Teatrului Național București; fiica scriitorului N.D. Cocea și a Floricăi Mille (fiica lui Constantin Mille) și sora mai mare a actriței Dina Cocea.

1996 – A încetat din viață Étienne Hajdú (Hajdú István/Ștefan Hajdu; 12 august 1907 – 24 martie 1996)

Sculptor francez de origine ungaro-evreiască născut în România; stabilit la Paris în 1927.

1997 – Radio România Muzical

Canal al Societății Române de Radiodifuziune, Radio România Muzical „George Enescu” a început să emită la 24 martie 1997, în același an postul obținând Premiul Radio al Colegiului Criticilor Muzicali din România. 1997 Inaugurare Radio România MuzicalEste unicul post de radio românesc dedicat exclusiv muzicii clasice și de jazz fiind, în același timp, primul post de radio românesc cu acest specific care a emis online. Programul său, inițial de 16 ore, se desfășoară 24 de ore din 24 și prezintă exclusiv muzică simfonică, muzică de cameră, operă, operetă, muzică corală, muzică tradițională, jazz și muzică de film. Emite pe frecvența de 72,08 MHz.

2000 – A încetat din viață Ion Miclea (20 noiembrie 1931 – 24 martie 2000)

Artist fotograf; a surprins cele mai importante momente și personalități contemporane; soțul actriței Lucia Mureșan.

2001 – Redeschiderea oficială a Galeriei de Artă Românească Modernă

În cadrul Muzeului Național de Artă al României, Galeria ilustrează istoria artei românești de la jumătatea secolului al XIX-lea până spre sfârșitul anilor 1970. 2001 Galeria De Artă Românească ModernăArtiști de seamă precum Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Constantin Brâncuși beneficiază de selecții reprezentative, în timp ce cele mai importante curente artistice sunt amplu ilustrate prin lucrări ale marilor și micilor maeștri. Imagini: Muzeul Național de Artă al României – Galeria de Artă Românească Modernă

2003 – A încetat din viață Constantin Aramă (29 septembrie 1919 – 24 martie 2003)

Inginer specialist în exploatarea motoarelor cu ardere internă; profesor la Institutul Politehnic București; membru titular al Academiei Române.

2005 – A încetat din viață Vasile Spătărelu (21 aprilie 1938 – 24 martie 2005)

Compozitor scenic, simfonic, cameral, coral și vocal; profesor la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași.

2006 – Prima victorie a lui Lucian Bute la profesioniști

Pugilistul Lucian Bute a înregistrat prima sa victorie la puncte după trecerea la profesionism, într-un meci pentru titlul continental american la categoria supermijlocie, versiunea WBC, l-a învins pe sportivul sud-african Andre Thysse.

Lucian Bute vs Andre Thysse (2006)

2009 – A încetat din viață Jecza Péter (16 octombrie 1939 – 24 martie 2009)

Sculptor; profesor de sculptură la Facultatea de Arte a Universității de Vest din Timișoara.

2013 – A încetat din viață Mariana Drăgescu (Marie-Ana-Aurelia Drăgescu; 7 septembrie 1912 – 24 martie 2013)

Una din aviatoarele Escadrilei Albe, calitate în care a evacuat pe calea aerului răniți de pe Frontul de Răsărit în perioada 1941–1943.

2014 – A încetat din viață Gheorghe Oprea (1 ianuarie 1942 – 24 martie 2014)

Folclorist, etnomuzicolog și profesor la Academia de muzică din București.

2019 – A încetat din viață Cornelia Tăutu (10 martie 1938 – 24 martie 2019)

Compozitoare și folcloristă; cunoscută în special ca autoare de muzică de film.

2020 – A încetat din viață Mircea Enache (3 februarie 1953 – 24 martie 2020)

Sculptor; membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România; membru fondator al Fundației Habitat și Artă în România (HAR).

 

#amintirilezilei #istoriaromanilor #romanianmusic #romanianvisualart #romanifrumosi #todaysmemories

----------

*Ediție revizuită și adăugită

1 comentariu la „24 Martie în istoria românilor