~ Amintirile zilei* ~
Foto: Primul tractor românesc – IAR22
A doua zi a Crăciunului – Soborul Maicii Domnului
Reprezintă adunarea (de slujbă) a credincioșilor în cinstea Preasfintei Fecioare. Este una dintre cele mai vechi sărbători în cinstea Maicii Domnului, care are loc a doua zi de Crăciun, 26 decembrie, potrivit regulii după care a doua zi după marile praznice se face pomenirea acelor persoane sfinte care au determinat evenimentul sărbătorit ori au luat parte la el. Este o chemare către cei credincioși, să ne adunăm astăzi, în cinstea Maicii Domnului, aici pe pământ; dar, pe de altă parte, ne aduce aminte că Maica Domnului se află preaslăvită, fără de asemănare, în mijlocul tuturor Sfinților fericiți din ceruri. Adunarea cea cerească se unește, astăzi, cu adunarea noastră pămâantească, la cinstirea Maicii Domnului.
1848 – Premiera primei operete românești, Baba Hârca
Baba Hârca este un personaj din mitologia românească, o vrăjitoare care încheagă apele și trăiește izolată într-o văgăună.
Este și numele primei operete românești, cu subtitlul „operată-vrăjitorie în două acte și trei tablouri”, compusă de Alexandru Flechtenmacher pe libretul lui Matei Millo (care a interpretat rolul titular). Premiera a avut loc pe 26 decembrie 1848 la Teatrul cel Mare al Moldovei din Iași.
Costumul este păstrat și astăzi la Muzeul „Mihai Eminescu”.
1868 – A încetat din viață Francisc Serafim Caudella (28 decembrie 1812, Viena – 26 decembrie 1868, Iași)
Compozitor, violoncelist, pianist, organist și profesor de origine germană, care a venit din Viena și s-a stabilit la Iași; primul director al Conservatorului de muzică și declamațiune
1890 – S-a născut Aurel Perșu
26 decembrie 1890, București – 5 mai 1977, București
Inginer mecanic, inventator. A urmat Școala Superioară Tehnică din Berlin-Charlottenburg, absolvind Secția Mecanică în 1913, șef de promoție. În 1914 a fost medaliat de Ministerul Instrucțiunii Publice din Germania pentru un studiu deosebit în domeniul comportării navelor în spațiul cosmic. Invenția care l-a făcut celebru a fost Automobilul de formă aerodinamică cu patru roți montate înăuntrul formei aerodinamice. Brevetul a fost obținut în Germania la 19 septembrie 1924. După multe calcule și experimente de laborator, el a ajuns la concluzia că forma aerodinamică ideală a unui automobil, a unui vehicul în mișcare, este forma picăturii de apă în cădere. El a ajuns la coeficienți aerodinamici de 0,22 care și azi sunt greu de atins. A construit automobilul în perioada 1922–1924, cu bani proprii, în Germania. Automobile cu profil aerodinamic au existat și anterior celui imaginat și construit de inginerul român, dar toate aveau roțile în afara caroseriei și, cu excepția automobilului Rumpler, nu atingeau gradul de aerodinamicitate al creației lui Perșu. În țară a fost conferențiar la Școala Politehnică, iar din 1938 director general la Fabrica de avioane IAR Brașov. A fost exclus din cadrele universitare în 1948 și a activat între 1953–1962 ca violoncelist profesionist în Orchestra Cinematografiei, apoi a fost membru al Orchestrei Inginerilor și șef de partidă violoncel.
1907 – S-a născut Grigore Popescu-Băjenaru
13/26 decembrie 1907, Periș, Ilfov – 5 februarie 1986, Craiova
Scriitor, profesor, fiul profesorului și autorului de manuale Ion Popescu-Băjenaru. A studiat Literatura și Filosofia la Universitatea București. A fost profesor la mai multe școli private și de stat, iar mai târziu a avut funcții administrative la primăria Bucureștiului și Galeriile de artă, a fost câțiva ani comentator științific al ciclului de observații astronomice anuale (redactor al Buletinului Institutului astronomic, care era publicat anual). Este cunoscut pentru romanele sale Cișmigiu et Comp., în care prezintă viața de elev la Liceul „Gheorghe Lazăr”, situat lângă Parcul Cișmigiu, și Bună dimineața, băieți!, în care prezintă momente din viața sa de profesor.
1912 – S-a născut Neagu Rădulescu
26 decembrie 1912, București – 3 februarie 1972
Prozator, grafician și caricaturist. A urmat Facultatea de Litere și Filosofie a Universității București (1931–1936). Debutul editorial a avut loc în revista Liceului „Sf. Sava”, în anul 1927. A frecventat Cenaclul Sburătorul, unde a citit proze și a desenat caricaturile tuturor participanților. A colaborat la revistele: Cronica, Facla, Viața literară, Reporter, iar după 23 august 1944, a publicat în România literară, Luceafărul, Tribuna. În anul 1931, a fondat revista XY. Literatură și artă. Prima sa carte a fost Dragostea noastră cea de toate zilele (1934), o colecție de proză scurtă, răsplătită cu Premiul Societății Scriitorilor din România. Alte volume de schițe și povestiri scurte: Nimic despre Japonia, 4 pe trimestrul 2, Fetele au crescut, a publicat, de asemenea, albume de caricaturi și cărți pentru copii.
1921 – S-a născut Tóth Imre
Imre Roth; 26 decembrie 1921, Satu Mare – 11 mai 2010, Paris, Franța
Filosof, istoric al matematicii și filolog născut în România. A supraviețuit Holocaustului (singurul, din familia sa) în mod paradoxal, deoarece fusese membru al Rezistenței comuniste anti-naziste și fusese condamnat la 6 ani de închisoare, iar deținuții evrei urmau să fie deportați ceva mai târziu decât populația evreiască civilă. La data de 6 iunie 1944 a fost dus împreună cu alți deținuți la un tren cu care urmau să fie deportați la lagăre de exterminare, dar, cu puțin timp înainte ca trenul să plece, a fost oprit de către un ofițer maghiar care auzise de debarcările din Normandia și considera că războiul este pierdut; deținuții au fost duși înapoi în închisoare. După război, a studiat Matematica și Filosofia la Universitatea din Cluj, predând apoi între 1949–1968 Filosofia și Istoria matematicii la Universitatea din București. Ca urmare a evenimentelor din Ungaria din 1956, a fost exclus din PMR, ceea ce i-a afectat și cariera universitară. La începutul anilor ’70 s-a stabilit în Germania, a fost profesor de Istoria științei la Universitatea din Regensburg, a devenit profesor emerit în 1990, după care a trăit la Paris. A lucrat ca cercetător științific invitat la Ecole Normale Supérieure și la Institute for Advanced Study. Filosoful german Vittorio Hösle l-a numit „unul dintre cei mai importanți istorici ai matematicii ai secolului al XX-lea”.
1923 – A încetat din viață Alexiu Berinde (1 decembrie 1844, Boinești, Principatul Transilvaniei, Imperiul Austriac/Satu Mare – 26 decembrie 1923, Seini, Satu Mare, Regatul României)
Preot protopop, memorandist, politician și arhitect; membru al mișcării unioniste
1926 – S-a născut Janci Körössy
Körössy Janos; 26 decembrie 1926, Cluj – 21 ianuarie 2013, Cluj-Napoca
Muzician (pianist, aranjor și compozitor) de jazz. Primul său profesor a fost pianistul și dirijorul Teodor Cosma. A fost primul om de jazz din România care a îmbinat limbajului tipic al genului cu elemente din folclorul muzical autohton – ethno jazz. Tot el este cel care a introdus subgenul free în România. A realizat un aranjament jazzistic la Rapsodia română nr. 1 de George Enescu și numeroase alte prelucrări. A format ansamblul de jazz Jancy Körössy Trio (Körössy – pian, Johnny Răducanu – contrabas, Bob Iosifescu – baterie). De-a lungul anilor ’60, s-a bucurat de o largă apreciere în țări ale Blocului estic, mai ales în Ungaria, Cehoslovacia și Polonia. În 1969 s-a stabilit în Statele Unite ale Americii, la Atlanta. Drept consecință, în România comunistă, numele muzicianului a fost dat uitării (nu figurează în Dicționarul de jazz de Mihai Berindei, din 1976). A cântat și înregistrat în țară sau peste hotare alături de interpreții români: Ramona Horváth (pian), Nicolas Simion (saxofon și clarinet), Johnny Răducanu (contrabas), Bob Iosifescu (baterie), a evoluat și efectuat înregistrări alături de nume mari de jazz din Statele Unite ale Americii, precum Woody Herman și Phil Woods (saxofon și clarinet), Zoot Sims și Lee Konitz (saxofon), Milt Jackson (vibrafon), Percy Heath și Ray Brown (contrabas). A mai colaborat cu: James Singleton (contrabas), Connie Kay (baterie) și mulți alții. Este considerat de criticii muzicali „unul dintre cei mai autentici pianiști europeni de jazz”.
Jancy Körössy – That old Devil called love
1927 – S-a născut Ion Stoian
26 decembrie 1927, Constanța – 4 martie 2000
Tenor și interpret de lied și canzonetă. A studiat din copilărie canto în particular, apoi la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, unde i-a avut profesori pe: Petre Ștefănescu-Goangă, Jean Rânzescu, Mihail Jora, Marțian Negrea (Armonie), Ion Șerfezi (Teorie și solfegiu). A debutat cu mare succes la București în rolul Belmonte din opera Răpirea din Serai de Wolfgang Amadeus Mozart (1951). A continuat cu multe partituri de tenor de operă și operetă: Don Ottavio din Don Giovanni, Ferrando din Cosi fan tutte, Pedrillo din Răpirea din Serai de Mozart, Jaquino din Fidelio de Beethoven, David din Maeștrii cântăreți de Wagner, Șuiski din Boris Godunov de Mussorgski, Almaviva din Bărbierul din Sevilla de Rossini, Nemorino din Elixirul dragostei și Ernesto din Don Pasquale de Donizetti, Alfredo din Traviata etc. Pe scena bucureșteană, în teatrele din Cluj, Galați, Constanța, Brașov, Timișoara, Iași, în turneele întreprinse împreună cu colectivul Operei în Polonia, Bulgaria, Franța, Uniunea Sovietică, Grecia, Iugoslavia, a avut ca parteneri nume de primă linie ca: Virginia Zeani, Nicola Rossi-Lemeni, Aldo Protti, Gundula Janowitz, Joseph Rouleau, Leonardo del Ferro și alții.
Ion Stoian – Poema ochilor Romanță
1935 – S-a născut Viorica Cortez
26 decembrie 1935, Bucium, Iași
Celebră mezzo-soprană. A început cariera muzicală la 17 ani, ca solistă a Corului „Gavriil Musicescu” din Iași, apoi a urmat cursurile Școlii de Muzică, urmate de cele ale Conservatorului „George Enescu” din Iași – primii trei ani de studiu. Încă studentă fiind, a obținut Marele Premiu la Concursul Internațional de Canto din Toulouse (1964). Au urmat Marele Premiu special Kathleen Ferrier din t’Hertogenbosch (Olanda, 1965) și Premiul I cu medalie de aur al Concursului Internațional de Muzică „George Enescu” din București (1967). Premiul de la Toulouse i-a deschis imediat toate marile scene. Fără a mai trece prin roluri mici, a obținut un contract în Franța pentru rolul principal din opera Samson și Dalila de Camille Saint-Saëns. În 1971 s-a stabilit în Franța; a obținut cetățenia franceză, dar nu a renunțat nici la cea română. S-a căsătorit cu sculptorul Marcel Guguianu, și a avut accesul interzis pe scenele din România, până după Revoluția din decembrie 1989. A performat pe aproape toate marile scene ale lumii, fiind extrem de apreciată de public și criticii de specialitate. A avut o prezență îndelungată pe scene cum sunt La Scala din Milano, Metropolitan Opera din New York, Opera din Paris, Arena din Verona, Gran Teatre del Liceu din Barcelona, Lyric Opera din Chicago, Capitol din Toulouse, sau Staatsoper din Viena. A colaborat cu nume mari de artiști lirici, dirijori și regizori – Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Montserrat Caballe, Alfredo Kraus, dintre artiști, Franco Zeffirelli, Luchino Visconti, Pier Luigi Pizzi și Margherita Wallmann, dintre regizori, Georges Prêtre, Jean-Claude Casadesus, Zubin Mehta și Riccardo Muti – dintre dirijori.
Giuseppe Verdi – Aida L’aborrita rivale a me sfuggia… Viorica Cortez & Placido Domingo
1940 – S-a născut Vintilă Ivănceanu
26 decembrie 1940, București – 7 septembrie 2008, Essaouira, Maroc
Scriitor, poet, eseist, regizor de teatru și editor de carte. A absolvit Academia de Stiințe Economice din București în 1966. A debutat cu poezii în Contemporanul (1964), colaborând și la Luceafărul, Gazeta literară, Ramuri, Amfiteatru. A publicat două volume de versuri: Cinste specială (1967), cu o prefață de M.R. Paraschivescu și Versuri, precum și romanele Până la dispariție, [Nemaipomenitele pățanii ale lui] Milorad de Bouteille, Vulcalobargul și frumoasa Beleponga. Cărțile sale sunt traduse în germană, suedeză, japoneză. A fost membru al grupului oniric din jurul lui Miron Radu Paraschivescu. S-a stabilit din 1970 în Austria.
1942 – A încetat din viață Frederic Storck (7/19 ianuarie 1872, București – 26 decembrie 1942, București)
Sculptor; profesor la Școala de arte frumoase din București; membru fondator al societății Tinerimea artistică
1946 – Primul tractor fabricat în România
Fabrica de tractoare a început să producă în fostele Uzine IAR de avioane, înființate în 1925 și desființate de Guvernul Dr. Petru Groza. Primul model de tractor românesc produs la Uzina Tractorul Brașov, a fost IAR 22, care a copiat modelul Hanomag R 40. Greutatea utilajului era de 3,4 tone, fiind echipat cu motoare Diesel de 38 CP, iar forța de tracțiune dezvoltată era de 1.225 kgf. Încă de la început, uzina a primit o comandă de 5.000 de bucăți din partea statului. Primul tractor asamblat a ieșit din uzină pe data de 26 decembrie 1946, iar tractorul cu nr. 1000 a fost terminat la începutul lui 1949.
1950 – S-a născut Mihai Dinvale
26 decembrie 1950, Târgu Mureș, Mureș
Actor de film și teatru. A absolvit Liceul de Muzică din Timișoara, apoi Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, unde a avut profesori pe Moni Ghelerter, Zoe Anghel Stanca, Gheorghe Angheluță. A devenit actor la Teatrul Mic din București, unde a fost și director (septembrie 2014–noiembrie 2015). A jucat în Balul absolvenților de Victor Rozov, Cu cărțile pe față de Antonio Buero Vallejo, Nu suntem îngeri de Paul Ioachim, Oamenii cavernelor de William Saroyan, Cititorul de contor de Paul Everac, Nebuna din Chaillot de Jean Giraudoux, Evul mediu întâmplător de Romulus Guga, Diavolul și Bunul Dumnezeu de J.P. Sartre, Ca frunza dudului din rai de D.R. Popescu, Mania posturilor de Vasile Alecsandri, Pentru ce am murit de Xie Min, Slugă la doi stăpâni de Carlo Goldoni, Neguțătorul din Veneția și Furtuna de William Shakespeare, Spionul balcanic de Dusan Kovacevic, O zi din viața lui Nicolae Ceaușescu de Th. Denis Dinulescu etc. În filme: Domnișoara Nastasia, Ștefan Luchian, Drumeț în calea lupilor, Liliacul înflorește a doua oară, Dark Angel: The Ascent, Trancers 4: Jack of Swords, Trancers 5: Sudden Deth, Cu poporul, pentru popor, The Vampire Journals, Subspecies 4: Bloodstorm, Le Dernier Plan, Young Sherlock Holmes, Examen, E dreptul meu!, Pasiune și destin, Cu un pas înainte, Sunt o babă comunistă, Live, Octav, Portrete în pădure etc.
Liliacul înflorește a doua oară (1988) • Emilia Popescu, Adrian Titieni, copilul Mircea Bucur, Rodica Mandache, Nineta Gusti, Mihai Dinvale, Ștefan Sileanu etc.
1952 – S-a născut Valentina Calestru
26 decembrie 1952, Criuleni, RSS Moldovenească/Republica Moldova
Cântăreață de operă, soprană moldoveancă, Artistă Emerită. A studiat la Institutul de Arte „G. Musicescu” din Chișinău (actual, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice) în anul 1974, după care s-a transferat la Conservatorul „A. Nejdanova” din Odesa (1978–1981), în clasa de Canto G.A. Polivanova. Din 1980, este solistă la Opera Națională din Chișinău, debutând în Cavaleria rusticană de Pietro Mascagni, în rolul Santuzza. Repertoriul său mai include: Forța destinului (Leonora), Trubadurul, Nabucco (Abigaille), Don Carlos, Bal mascat (Amelia) și Aida (Aida) de Giuseppe Verdi, Evgheni Oneghin de Piotr Ilici Ceaikovski, Alexandru Lăpușneanu de Gheorghe Mustea, Norma de Vincenzo Bellini, Tosca (Tosca) și Turandot (Turandot) de Giacomo Puccini, Adriana Lecouvreur (Adriana) de Francesco Cilea. A colaborat cu dirijorii Victor Dumănescu, Andre Neve, Alexandru Samoilă, Lev Gavrilov, soliștii Lucia Cicoare, Mihail Munteanu, Nicolae Covaliov, Ioan Paulencu, Vladimir Dragoș, Elena Obrazțova, pianiștii Ghita Strahilevici, Olga Silkina, Olga Iancu, Raisa Treibici etc. A întreprins turnee artistice la București, Brașov, Iași, Timișoara, Praga, Kiev, Sankt Petersburg, Odesa, Minsk, Donețk, Moscova, Geneva, Londra, Plovdiv, Bruxelles, cât și în Germania, Italia, Polonia. În 1993, a fost distinsă cu titlul de Artistă Emerită a Republicii Moldova.
1962 – A încetat din viață Radu Stanca (5 martie 1920, Sebeș – 26 decembrie 1962, Cluj)
Dramaturg, poet, eseist și regizor de teatru; unul dintre inițiatorii Cercului literar de la Sibiu; profesor universitar
1986 – A încetat din viață Eugenia Babad (Eugenia Babad-Ciuculescu; 3 mai 1900, Bălți – 26 decembrie 1986, București)
Mezzo-soprană basarabeană, solistă a Operei Române din București
1997 – A încetat din viață Mircea Veroiu (29 aprilie 1941, Târgu Jiu – 26 decembrie 1997, București)
Actor, scenarist și regizor de film; stabilit în Franța în 1986, a revenit în țară după 1989
1989 – Revoluția anticomunistă și anticeaușistă din România – Finalul
Printr-un decret al Consiliului Frontului Salvării Naționale (CFSN), Petre Roman a fost numit în funcția de prim ministru al guvernului provizoriu al FSN având sarcina organizării primelor alegeri libere. Guvernul și-a început oficial mandatul în ziua următoare. Printre proiectele guvernării: modificări ale Constituției, garantarea drepturilor minorităților naționale, autorizarea liberei angajări în câmpul muncii, introducerea în țară a economiei de piață liberă și a promis desfășurarea liberă a alegerilor.
1998 – S-a născut Raluca Petruș
Raluca Maria Petruș; 26 decembrie 1998, Cluj-Napoca
Handbalistă care joacă în postul de intermediar stânga, fiica antrenoarei Rodica Petruș. A efectuat perioada de juniorat în handbal la echipa CSȘ Viitorul Cluj. Din 2014 a fost dublu legitimată, la Viitorul și U Alexandrion Cluj. A evoluat la Dinamo București (2016–2017), revenind apoi la U Cluj. La sfârșitul sezonului 2018–2019, s-a transferat la Gloria Buzău (cu care a câștigat Cupa României în 2021și bronzul în 2020 și Supercupa României în 2021), iar din februarie 2022 joacă pentru Minaur Baia Mare. În 2015 a fost convocată la echipa U17 a României, unde a avut 48 de apariții, marcând 153 de goluri și participând la ediția FOTE 2015, Campionatul European din Macedonia 2015, Campionatul Mondial din Slovacia 2016. În 2017–2018 a făcut parte din echipa U20 (71 apariții, 97 de goluri), participând la Campionatul Mondial din Ungaria 2018.
2011 – A încetat din viață Alexandru Gheorghiță (28 iulie 1931, Fântânele, Bacău – 26 decembrie 2011)
Sculptor non-figurativ; profesor la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” București
2013 – A încetat din viață Dinu Cocea (22 septembrie 1929, Periș, Ilfov – 26 decembrie 2013, Paris)
Regizor și scenarist de mare succes la public, cu filme istorice; stabilit la Paris în 1985; interzis de regimul comunist, numele său fiind scos de pe genericele filmelor sale
2013 – A încetat din viață George Tiutin (6 mai 1935, Talpoș, Bihor – 26 decembrie 2013, București)
Artist plastic ceramist, membru al Uniunii Artiștilor Plastici
2018 – A încetat din viață Aurel Ardelean (4 iulie 1939, Chișineu-Criș, Arad – 26 decembrie 2018)
Biolog, profesor universitar, om politic și publicist; rector fondator al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad; a avut contribuții originale în domeniul biologiei celulare, moleculare, al geobotanicii și ecologiei restaurative
#amintirilezilei #istoriaromanilor #romanifrumosi #todaysmemories
---------- *Ediție revizuită și adăugită
Pingback: 26 decembrie în istoria românilor | RomaniaEv