~ Amintirile zilei* ~
Foto: S-a înființat Oficiul Național de Turism
29 februarie
Anii bisecți sunt anii care au o zi în plus, adăugată pentru a păstra anul calendaristic sincronizat cu anul astronomic sau cu cel sezonier. În calendarul gregorian, fiecare an bisect are 366 de zile în loc de 365, prin prelungirea lunii februarie cu încă o zi. Aproximativ 4,1 milioane de oameni din întreaga lume s-au născut pe 29 februarie și peste 12.600 de romani sunt născuți în 29 februarie.
Le dorim mulți ani fericiți, chiar dacă se serbează odată la patru ani! ? ?
1820 – S-a născut Dimitrie Scarlat Miclescu
29 februarie 1820, Iași – 21 noiembrie 1896, Botoșani
Magistrat, om politic unionist, publicist. A fost fiul vornicului Scarlat Miclescu și al Mariei Beldiman, frate al mitropolitului Calinic Miclescu. După obiceiul vremii, a învățat acasă, cu poetul Daniil Scavinschi și cu profesorul francez Malgouverné, mai târziu, urmând cursurile Academiei Mihăilene. Mai întâi, s-a remarcat prin activitate literară; a debutat ca autor dramatic în 1844, cu melodrama Ionică, dragul mamei, piese ale sale fiind jucate pe scena teatrului din Iași: Rezeșii la Iași sau Iașanca la țară, Fata cojocarului, Dracul sau ciobanul, Fluierul fermecat. A publicat satire și fabule în gazetele vremii și a fondat ziarul Opiniunea, la Botoșani. A fost decan al Baroului și profesor la Liceul „A.T. Laurian” în Botoșani; ministru al lucrărilor publice în guvernele de la Iași, după Unire, dar înainte de unirea administrativă a Principatelor. A fost semnatar al petiției adresată, în 1857, Marilor Puteri, demascând activitatea caimacamului Teodor Balș. Ca deputat al ieșenilor în Adunarea Ad-hoc s-a remarcat ca „un unionist convins și înflăcărat din primele timpuri, sprijinind cu convingere și pasiune ideea unirii celor două țări, într-un moment când astfel de idei nu erau nici prea mult răspândite, nici îndeajuns de sprijinite” [Victor Slăvescu]. A condus periodice botoșănene: Opiniunea, Cucoșul în pragul ușii, Curierul de Dorohoi. „ […] om care a jucat un rol însemnat în țara aceasta, care a purtat un nume din cele mai mari din Moldova […] Dimitrie Miclescu e o figură care va sta și în istorie” [Mihail Kogălniceanu].
1828 – Împăratul rus Nicolae I a promulgat regulamentul privind administrarea regiunii Basarabia
Au fost instituite: Administrația Regională, Judecătoria Penală și Judecătoria Civilă, Direcția Financiară. Consiliului Suprem i s-a schimbat denumirea în Consiliul Regional. Funcția de rezident imperial a fost suspendată, obligațiile acestuia fiind trecute guvernatorului general al Novorosiei și Basarabiei. Prin noul regulament guvernul țarist a abolit bruma de autonomie acordată provinciei în baza Regulamentelor din 1812 și 1818, spulberând iluziile autohtonilor creduli. După după cum concluziona un exponent al istoriografiei sovietice moldovenești: „experimentul democratic al țarismului rus, prin care se urmărea să fie influențate efectiv popoarele balcanice, fiind un joc fals de-a autonomia de stat, înscenat, în 1818, în Basarabia pentru a induce în eroare masele regiunii, în 1828 a eșuat definitiv” [A. Lazarev – „Spațiile albe” din istoria Moldovei și poziția istoricilor].
1892 – S-a născut Vilmos Apor, baron de Altorja
29 februarie 1892, Sighișoara, Austro-Ungaria – 2 aprilie 1945, Győr, Ungaria
Aristocrat și cleric maghiar transilvănean, episcop al Diecezei de Győr între 1941–1945, opozant al fascismului și comunismului. A fost hirotonit preot la Oradea, în 1915. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a protestat, fără succes, împotriva persecutării evreilor maghiari de către autorități. A fost împușcat în data de 30 martie 1945 de către soldați ai trupelor Armatei Roșii, în timp ce se opunea fizic intrării soldaților sovietici în biserica sa, unde se aflau un mare număr de refugiați. A fost beatificat de către papa Ioan Paul al II-lea în 1997, cu ziua de sărbătoare pe 23 mai. Statul Israel i-a acordat titlul de drept între popoare.
1880 – A încetat din viață Costache Bălăcescu (20 ianuarie 1800 sau 1809 – 29 februarie 1880)
Poet și dramaturg, unul dintre primii autori satirici români, a scris fabule, epigrame, epistole și satire.
1928 – S-a născut Albert Kovacs
29 februarie 1928, Ceauș, Mureș – 27 aprilie 2015
Teoretician, critic și istoric literar. A urmat Colegiul Reformat din Târgu Mureș și în 1948 s-a înscris la Facultatea de Filologie a Universității din Cluj. După un an de studii la secția de limba maghiară și limba rusă, a obținut o bursă de studii în Uniunea Sovietică, iar la întoarcerea în țară, a devenit, în 1956, asistent la Catedra de filologie rusă a Institutului „Maxim Gorki” din București. Și-a luat doctoratul în filologie la Universitatea „M.V. Lomonosov” din Moscova (1959). Din 1990 a fost profesor la Facultatea de Limbi Străine a Universității din București. În 1968 a devenit membru al Societății Internaționale „Dostoievski”, iar din 1997, președinte al acesteia. A publicat, în colaborare, cursuri universitare, precum și numeroase articole, studii și eseuri de specialitate în reviste literare prestigioase. A semnat traduceri din scrierile lui Asztalos Istvân, Suto Andrâs, Sorin Titel și F.M. Dostoievski.
1932 – S-a născut Ioan Hanca
29 februarie 1932, Ocna Mureș – 16 februarie 2008, Ocna Mureș
Prozator, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj. A absolvit Facultatea de Drept a Universității „Al.I. Cuza” din Iași. A debutat absolut cu reportaj în Făclia în 1957, colaborând cu numeroase publicații. A locuit în Ocna Mureș, fiind directorul cinematografului. A publicat volumele: Cartea Mureșului, Ultima caravană, Casa cu iederă și a fost prezent în volume colective.
1936 – S-a înființat Oficiul Național de Turism (ONT)
Ideea lui Emil Racoviță, de a se organiza o instituție de stat a turismului, s-a materializat în anul 1926 când s-a fondat Oficiul Național de Turism (ONT), aflat în subordinea Ministerului Sănătății, a cărui sarcină principală era coordonarea activității stațiunilor balneo-climaterice. Abia în 1933 s-a produs primul pas către instituționalizarea turismului, în sensul că ONT devenea un organism cu activitate de sine stătătoare pe lânga Președinția Consiliului de Ministri, cu obiective de încurajare a călătoriilor, la popularizarea turismului în străinătate și atragerea de vizitatori de peste hotare. Cadrul legal pentru desfășurarea mișcării turistice în țara noastră și primul organism de stat specializat în acest sens, ONT, au fost create în 1936, prin promulgarea Legii din 29 februarie 1936 pentru organizarea turismului în România. În același an, ONT a deschis un birou la Sinaia.
În 2012, acționarii ONT Carpați au anunțat intrarea în faliment a firmei.
1936 – S-a născut Marin Sorescu
29 februarie 1936, Bulzești, Dolj – 8 decembrie 1996, București
Scriitor, poet, dramaturg, prozator, eseist și traducător, membru titular (din 1992) al Academiei Române. A fost licențiat al Facultății de Filologie a Universității din Iași (1960) și a obținut un Doctorat în Filologie la Universitatea București în 1992. A debutat în 1964 cu volumul de parodii Singur printre poeți, publicând în total 23 de volume, printre cele mai cunoscute fiind Tușiți, Suflete, bun la toate, La lilieci (4 vol.). Multe dintre volumele sale sunt dedicate celor mici: Unde fugim de acasă?, Cirip-ciorap. Au rămas în manuscris cincisprezece volume, poezie, eseu, jurnal și roman. Dramaturgia sa: trilogia Setea Muntelui de sare – Iona, Paracliserul și Matca, Există nervi, A treia țeapă, Răceala, Vărul Shakespeare. Viziunea vizuinii și, mai ales, Trei dinți din față sunt două din romanele sale cele mai reprezentative. A fost ministru al Culturii, distins cu Premiul Academiei Române (1968, 1977), Medalia de aur pentru poezie Napoli ospite, Italia, Premiul Internațional de Poezie „Fernando Riello”, Madrid, Premiul „Herder”, acordat de Universitatea din Viena în 1991 pentru întreaga activitate, Premiul Uniunii Scriitorilor din România, (de șase ori, pentru poezie, teatru și critică literară). S-a făcut remarcat și prin pictură, deschizând numeroase expoziții în țară și în străinătate.
Marin Sorescu – Trebuiau să poarte un nume
1949 – S-a născut Toader Bârsan
29 februarie 1944, Bârsana, Maramureș – 4 ianuarie 2022, Bârsana
Meșter artizan, sculptor în lemn de porți maramureșene, cel mai cunoscut și vizitat sculptor al „Țării Lemnului”. A crescut și a trăit toată viața în sat, unde s-a apucat de sculptat lemnul în anul 1960, învățând meserie de la sculptorul Mihai Utan. Începând cu lucruri mici, a trecut apoi la marile porți de lemn, dar și la case și acareturi. A cioplit jumătate din porțile Bârsanei, lucrând alte porți, sute poate, în multe sate maramureșene, prin alte colțuri de țară, dar și pe toate continentele, din America și Australia, până în Japonia. A reinventat, pe la începutul anilor ’70, lanțul dintr-o singură bucată de lemn, artă pierdută și regăsită datorită lui, secretul tehnologic fiind apoi oferit, cu generozitate, tuturor. Și-a construit singur casa, veritabilă dantelărie în lemn de stejar, în doar câteva luni de lucru. A fost membru al Academiei Artelor Tradiționale din România, Ambasador al Turismului Maramureșean, iar statul român i-a decernat Ordinul Meritul Credincios cl.III.
Meșterul popular Toader Bârsan
1952 – S-a născut Gheorghe Duca
29 februarie 1952, Copăceni, Sîngerei, RSS Moldovenească
Om de știință din Republica Moldova, profesor universitar în specialitatea Chimie Fizică, membru titular (din 2000) și președinte de onoare (din 2000) al Academiei de Științe a Moldovei, membru de onoare (din 2007) al Academiei Române. A urmat cursurile Facultății de Chimie a Universității de Stat din Moldova (Chișinău) în perioada 1969–1974. În anul 1979 a devenit Doctor în Științe (specializarea Chimia Fizică) la Universitatea de Stat din Moldova, cu teza Cataliza oxidării acidului tartric și dihidroxifumaric. În anul 1983, a fost laureat al Premiului de Stat pentru Tineret în domeniul Științelor și Tehnicii din Moldova. A lucrat în mediul universitar de la absolvire, la Catedra de Chimie Fizică a Universității de Stat din Moldova, ca director al Centrului de Cercetări în Domeniul Chimiei Industriale și Ecologice al aceleiași universități, ca decan al Facultății de Chimie Industrială și Ecologică și, prin cumul, decan al Facultății de Ecologie din cadrul Universității Internaționale din Moldova. A deținut funcții de ministru al Ecologiei, Construcțiilor și Dezvoltării Teritoriului. În calitate de ministru, nu a votat pentru schimbarea denumirii obiectului de studii limba română în limba moldovenească.
1968 – S-a născut Adrian Matei
29 februarie 1968, București
Fost jucător de fotbal și antrenor. A evoluat din postul de fundaș pentru echipe din București: Rapid, Dinamo, Sportul Studentesc, Steaua, FC Național. A fost convocat la Echipa națională de două ori, în 1995. A antrenat echipe ca Minerul Lupeni, FCM Târgoviște, Rocar București, Luceafărul Oradea etc.
1980 – A încetat din viață Gheorghe Ștefan (9 noiembrie 1899 – 29 februarie 1980)
Istoric și arheolog, specialist în istoria veche, membru corespondent al Academiei Române.
1992 – S-a născut Michaela Prosan
29 februarie 1992, Slobozia
Actriță de teatru și film. A absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București, la clasa Florin Zamfirescu. Primul său rol de anvergură în teatru a fost în 2014, în rolul Mona din Steaua fără nume de Mihail Sebastian, pe scena Teatrului Elisabeta din București. A mai jucat în Biloxi Blues de Neil Simon (Teatrul Național București), Servieta de doc de Mihail Zoscenco și Rinocerii de Eugen Ionescu (Teatrul Tineretului). În film, a avut roluri în serialele TV Fructul oprit și Sacrificiul.
Fructul oprit Sonia si Alex – Scris în stele
#amintirilezilei #istoriaromanilor #romanifrumosi #todaysmemories
---------- *Ediție revizuită și adăugită
0 comentarii la „29 Februarie în istoria românilor”