Atestare Mediaș -cover
Amintirile zilei Istoria românilor

3 Iunie în istoria românilor

Mediaș, Facultatea de Drept Iași, Alexandru Bibescu, Athanase Joja, Jean Livescu, Contimporanul, Dan Constantinescu–Cocoru, Ilie Năstase–Roland Garros

~ Amintirile zilei* ~

 

Foto: Mediaș

 

1267 – Prima mențiune documentară a orașului Mediaș

A fost pentru prima dată menționat documentar cu numele Villa Medies. Orașul, întemeiat în 1146, era cea mai veche urbe a Transilvaniei. Tradiția spune că la început a existat un nucleu de case în jurul unei biserici construite pe ruinele castrului roman și că la 1200 ar fi trăit aici 100 de locuitori.

1267a Stampă Vechiul Mediaș. 1735
Vechiul Mediaș. Stampă din 1735

Cu timpul acest nucleu s-a extins și a fost înconjurat de fortificații. Numele poate fi legat de numele unui trib secuiesc din secolul al IX-lea. În secolele al XII-lea și al XIII-lea regii Ungariei au așezat în zona Mediașului coloniști germani și sași. 1267b Mediaș,acum

1428 –Asediul cetății Golubac

Conflict militar desfășurat în mai–3 iunie 1428 între alianța militară creștină maghiară–română–lituaniană și armata Imperiului Otoman. Cetatea Golubac, aflată pe malul drept al Dunării (Serbia) era ocupată de trupe otomane.

1428 Cetatea Golubac
Cetatea Golubac

Din partea română, au participat 6.000 de călăreți valahi ai domnitorului Dan al II-lea al Țării Românești și moldovenii trimiși de către Alexandru cel Bun. Acest asediu a fost prima bătălie din istoria militară a Ungariei în care armata maghiară a folosit artileria. Cu toate acestea, alianța militară creștină, condusă de regele Sigismund de Luxemburg, nu a putut captura cetatea Golubac și a fost învinsă de armata otomană condusă de sultanul Murad al II-lea. În retragere, Dan al II-lea a căzut prizonier, iar condotierul polonez Zawisza Czarny a fost executat. După bătălie, armata otomană a cucerit cea mai mare parte a teritoriului Serbiei și Bosniei.

1830 – S-a înființat Facultatea de Drept din Iași

Facultatea de Drept de la Iași, prima facultate juridică moldoveană, și-a început existența la 3 iunie 1830 când, cu o solemnitate deosebită, se inaugura deschiderea primului curs de legi în limba română de catre jurisconsultul statului, Christian Flechtenmacher, în localul de la Biserica Trei Ierarhi, în cadrul căruia își începea cursurile viitoarea Academie ieșeană, până la găsirea unui sediu propriu. Actul oficial de constituire a facultății va fi adoptat la 6 octombrie 1855. 1830 Înființare Facultatea De Drept Iași

Mai mult: Facultatatea de Drept [Universitatea „Al.I. Cuza”]

1842 – S-a născut Alexandru Bibescu

3 iunie 1842, București, Țara Românească – 11 august 1911, Aix-les-Bains, Ron-Alpi, Franța

Prinț, om de litere, poet, lingvist, eseist și muzician. 1842-1911 Lingvist Alexandru BibescuS-a născut în familia domnitorului muntean Gheorghe Bibescu, care a refuzat să-i recunoască paternitatea. Până la 31 de ani s-a numit Alexandru Mavrocordat, luând numele de familie al mamei sale. A locuit în Franța de tânăr, împreună cu cei 3 frați ai săi. A activat în domeniul lingvisticii, cunoscând, pe lângă limba română, limbile franceză, greacă, latină, germană, italiană și engleză. Era bibliofil, deținând peste 10 mii de cărți. În 1874 a devenit membru al Societății Lingvistice din Paris, pe care a și prezidat-o în perioada anilor 1893–1894. A fost căsătorit cu pianista Elena Costache-Epureanu, având 3 copii. În 1895 a fost decorat cu Legiunea de onoare franceză.

1904 – S-a născut Athanase Joja

3 iunie 1904, București – 8 noiembrie 1972, București

Filosof și logician, membru titular (din 1955) și președinte (1966–1972) al Academiei Române. În anul 1935 a devenit membru al PCdR. A fost profesor de logică la Universitatea din București, 1904-1972 Filosof Athanase Jojaîndeplinind o serie de funcții pe linie de stat și de partid: secretarul general al Comisiei române de legătură cu Comisia Aliată de Control, secretar general și apoi director în Ministerul Afacerilor Externe, reprezentant permanent la ONU (1955–1957), ministru al Învățământului și Culturii, vicepreședinte al Consiliului de Miniștri, membru al CC al PCR, membru al Consiliului de Stat. De asemenea, a fost membru fondator și primul președinte al Asociației România, vicepreședinte al Comitetului Executiv al UNESCO. Scrieri: Studii de logică (4 vol.), Teorie și metodă în științele sociale, Logos și ethos, Doctrina universalului la Aristotel, Filosofie și cultură, Cunoaștere și acțiune.

1906 – S-a născut Jean Livescu

3 iunie 1906, Burdujeni, Botoșani/Suceava – 2 septembrie 1996, București

Filolog, germanist și istoric literar, membru corespondent (din 1965) al Academiei Române. A urmat Facultatea de Litere și Filosofie la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iași, secția Limba și literatura germană, pe care a absolvit-o în 1937. A continuat studiile superioare în Germania, la Universitatea din Marburg, apoi la cea din Berlin. Și-a luat doctoratul în 1942 la Strasbourg. 1906-1996 Filolog Jean Livescu. Desen Daniela ChirionÎntre anii 1939–1942 a beneficiat de o bursă de cercetare Humboldt în domeniul literaturii germane la Friedrich-Wilhelms-Universität din Berlin, cu prof. dr. Julius Petersen și la Universitatea din Strasbourg, cu prof. dr. Fr. Wentzlaff Eggebert. A revenit în Germania (1970–1980), pentru stagii de specializare la Marbach, Bonn, Köln și Leipzig. După absolvire, a intrat în învățământul superior, asistent, profesor suplinitor, profesor titular de Limba și literatura germană la Facultatea de Litere, decan al Facultății de Filosofie (1947–1948), rector al Universității din Iași (1949–1955). În paralel, a fost director al Institutului de Istorie și Filologie din Iași, redactor responsabil al revistei Studii și cercetări științifice, membru al Comitetului de direcție al Teatrului Național „Vasile Alecsandri”. În 1955 s-a transferat la Universitatea București, unde a predat în perioada 1955–1976, fiind ales rector (1959–1963 și 1968–1972). A mai fost adjunct al ministrului Învățământului, vicepreședinte, apoi președinte al Biroului Comisiei Naționale a RPR/RSR pentru UNESCO, membru al Comitetului de Stat pentru Cultură și Artă. A desfășurat și o bogată activitate științifică, publicând lucrări ca: Romanul evolutiv german, Herder și ideea de umanitate, Sensul și valoarea istoriei literare, Goethe, cercetător al naturii, Considerații asupra romantismului german.

1915 – S-a născut Constantin Năstase

3 iunie 1915, Mioveni, Argeș – 30 octombrie 2023, Mioveni

General, cel mai longeviv general în viață al Armatei Române și din lume. A absolvit Școala Normală „Carol I” din Câmpulung Muscel. În 1938, devenind învățător în Pitești. 1915-2023 General Constantin NăstaseA luptat în cel de al doilea război mondial, pe Frontul de Răsărit, din iunie 1941 până în 1944. Ca ofițer de rezervă al Armatei Române, a participat în cadrul Regimentului 19 Infanterie Caracal la Bătălia de la Odesa (1941) și la Bătălia de la Stalingrad (1942–1943). A scăpat cu viață de la Stalingrad și a mărșăluit mii de kilometri prin stepa din Rusia, la temperaturi de -40° C. După 75 de zile de marș a ajuns în România unde a fost internat de urgență la Spitalul Militar din Craiova. După absolvirea Facultății de Matematică–Fizică a Universității din București, a devenit profesor de Matematică și Fizică. În 1977 s-a pensionat de la Școala Racovița. Începând cu 12 septembrie 1970, prin grija și eforturile depuse de Constantin Năstase, s-a înființat Muzeul Cula Racovița, în prezent Muzeul Etnografic „Constantin Năstase” din Mioveni. În 2022, a fost avansat de la gradul de general de brigadă la gradul de general-maior.

1916 – S-a născut Mircea Moțoc

3 iunie 1916, Dăești, Vâlcea – 23 octombrie 2006

Inginer agronom, specialist în pedologie și eroziunea solului, profesor universitar, membru titular (din 1990) al Academiei Române. A absolvit Facultatea de Agronomie din București în 1941 și a început activitatea de cercetare în domeniul prevenirii și combaterii eroziunii solului. Este fondatorul disciplinei Combaterea eroziunii solului, organizatorul și promotorul cercetării științifice în acest domeniu, precum și al valorificării practice a rezultatelor cercetării prin proiectarea amenajărilor de combatere a eroziunii solului. A înființat Stațiunea de cercetări pentru prevenirea și combaterea eroziunii solului – Perieni, Vaslui, care, în prezent îi poartă numele. A întreprins lucrări de cartare și raionare a susceptibilității solurilor la eroziune, contribuind la alcătuirea hărților de sinteză a eroziunii solului pe plan național, a elaborat metode de protejare a solurilor cu aplicabilitate practică pe mari suprafețe. Ca profesor, a contribuit la formarea multor generații de specialiști și a îndrumat numeroase serii de cercetători, doctoranzi și specialiști agricoli. Din 1969 a devenit membru de onoare al Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”.

1916 – A încetat din viață Dimitrie C. Butculescu (25 octombrie 1846 – 3 iunie 1916)

Arheolog, economist, filolog, filatelist, ziarist și filantrop; inițiatorul constituirii Societății Enciclopedice; deputat; președinte-fondator al Societății Filatelice Române.

1922 – Revista avangardistă Contimporanul

Ion Vinea a început să editeze, la București, revista avangardistă Contimporanul. La origine, a fost o revistă științifică și literară, apărută la Iași între iulie 1881–mai 1891, sub îngrijirea lui Ioan Nădejde și Vasile G. Morțun. Numele Contemporanul a lansat o tradiție, fiind o titulatură potrivită pentru a ilustra preocuparea pentru noutățile în materie de știință și cultură și pentru noile curente de idei, în opinia inițiatorilor revistei literare de avangardă Contimporanul, apărută în anul 1922 la București. 1922 Revista ContimporanulPromova sincronizarea literaturii naționale cu cea mondială. Revista a apărut la început săptămânal (3 iunie 1922–7 iulie 1923), apoi lunar (aprilie 1924–ianuarie 1932) și s-a bucurat de colaborarea unor nume de rezonanță ale culturii românești interbelice: Felix Aderca, Tristan Tzara, Tudor Arghezi, Benjamin Fundoianu, N. Davidescu, Sandu Tudor, Ion San-Giorgiu, Mircea Eliade, Ilarie Voronca, Adrian Maniu, Urmuz, Marcel Iancu.

1922 – S-a născut Edmond Nicolau

3 iunie 1922 Brăila – 2 septembrie 1996 București

Inginer specialist în radiocomunicații, cibernetician, profesor universitar, istoric al științei și tehnicii, eseist. A studiat la Facultatea de Telecomunicații a Politehnicii din București, secția de Radio, absolvind în 1945, inginer în radiocomunicații. A fost cooptat în corpul didactic al Institutului Politehnic București, unde a predat: Măsuri electrice și electronice, Antene și propagare, Rețele neuronale etc., devenind profesor universitar în 1961. La sfârșitul anilor ’60 a fost unul din creatorii Facultății de Electronică a IPB și ai Facultății de Cibernetică Economică a ASE, al cărei prim decan a devenit. În 1969 a primit titlul de Doctor Inginer cu teza Sinteza sistemelor radiante. Simbol al interdisciplinarității, unul dintre promotorii ciberneticii în România, cu toate ramurile ei: tehnică, economică și biocibernetică; a avut contribuții originale în teoria câmpului electromagnetic, antene și propagarea undelor radio, în lingvistica și modelarea matematică. A fost primul director al Centrului de calcul al Academiei de Studii Economice (1966–1968), unul dintre fondatorii Societății Române de Rețele Neuronale. În tinerețe, Edmond Nicolau a fost activ în loja francmasonică Steaua Dunării din București, imediat după căderea regimului comunist participând la reîntemeierea ei la fostul Templu.

1922 – A încetat din viață Duiliu Zamfirescu (30 octombrie 1858 – 3 iunie 1922)

Scriitor; magistrat la Hârșova și Târgoviște, avocat; redactor la România liberă; membru titular și vicepreședinte al Academiei Române.

1925 – S-a născut Mîndru Katz

Mandy Katz; 3 iunie 1925, București – 30 ianuarie 1978, Istanbul, Turcia

Pianist israelian, originar din România. La vârsta de 7 ani, George Enescu i-a dat o recomandare pentru a fi primit elev al vestitei profesoare de pian, Florica Musicescu. 1925-1978 Pianist Mîndru KatzA învățat la Conservator până în 1941, când a fost exclus pe baza legii antisemite. După război, a absolvit Academia de Muzică din București cu Magna cum laude. Debutul său scenic a fost în 1947, la București, cu Orchestra Filarmonică, iar în străinătate a debutat într-un spectacol la Paris, în 1957. Apoi a concertat la Londra, în 1958. În 1959 a rămas în Anglia și, la scurtă vreme, a emigrat în Israel și s-a angajat la Academia de Muzică Rubin din Tel Aviv, profesor de pian. A încetat din viață în urma unui infarct, pe scenă, în timp ce interpreta o sonată de Beethoven, într-un recital la Istanbul.

Frédéric Chopin – Poloneză în Si bemol major, op. 53

1934 – S-a născut Andi Andrieș

3 iunie 1934, Iași – 2 septembrie 2010, Iași

Dramaturg, poet, editor și publicist, membru al Uniunii Scriitorilor din România. A urmat cursurile Facultății de Filologie a Universității „Al.I. Cuza” din Iași, între 1951–1955. 1934-2010 Dramaturg Andi AndrieșA debutat publicistic cu versuri în ziarul Clopotul (1948) din Botoșani. A colaborat la: Ateneu, Contemporanul, Convorbiri literare, Cronica, Iașul literar, Luceafărul, Viața Românească, Literatura și arta (Chișinău) etc. A fost redactor-șef la Iașul literar și Convorbiri literare (1954–1971), redactor-șef adjunct la revista Cronica (1971–1978), director al Editurii Junimea (până în 1997), director la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași (1994–1996), gin 1992 a condus seria nouă a revistei Însemnări ieșene.  Din dramaturgia sa: Vecinii soarelui, Grădina cu trandafiri, Oaspetele fără nume, Neștiuta strălucire, Duet, Interludiu, Destinul – vioara a doua.

Andi Andrieș – Interludiu Teatru radiofonic

1935 – S-a născut Acél Erwin

3 iunie 1935, Timișoara – 24 august 2006, Viena, Austria

Dirijor și pedagog român și maghiar, de origine evreiască. A studiat la Conservatorul din București (1953–1957), având profesori pe Paul Constantinescu, George Breazul, Constantin Silvestri, Ion Vicol și la Conservatorul din Cluj (1958–1960) cu Antonin Ciolan, Anton Ronai, Izolda Erdély. 1935-2006 Dirijor Acél ErwinA debutat la Filarmonica din Botoșani (1960), unde a rămas dirijor și profesor de pian, timp de trei ani, preluând apoi funcția de dirijor al Filarmonicii din Oradea (1965–1992). A urmat cursuri de specializare la Hilversum (Olanda) cu Jean Fournet. A fost director artistic al Filarmonicii din Oradea, director artistic al operei din Istanbul. A inițiat, în 1989 la Oradea (Băile Felix), cursuri de vară de dirijat orchestră, printre elevii săi numărându-se Andrea Riderelli (Italia), Paul Murphy (Anglia), Guillaume Boulay și Frederik Rabemanjara (Franța), Dan Rațiu, Cristian Neagu, Paul Cristian Staicu etc. Din 1992 a fost dirijor în Ungaria și director la Filarmonica din Szeged. A întreprins turnee artistice în Iugoslavia, URSS, Italia, Germania, Austria și mai târziu în Asia (Taiwan, Coreea de Sud, Japonia), conducând Staatskapelle din Dresda, Filarmonica din Washington, Columbus Symphony Orchestra (SUA), Szeged Philharmony Orchestra, Philharmonica Hungarica etc. A participat la numeroase festivaluri muzicale internaționale, a depus o intensă activitate pedagogică. Vorbea, în afară de română și maghiară, germana, italiana și engleza. A abordat deopotrivă repertoriul simfonic și cel de operă. Din 1996 a predat dirijatul la Universitatea de muzică și arte dramatice din Viena, împreună cu Leopold Hager. În 1999 s-a întors director artistic la Filarmonica de Stat din Oradea.

Modest Mussorgsky – Tablouri dintr-o expoziție • Orchestra Simfonică Szeged, Dirijor Acél Erwin

1937 – S-a născut Lucian Mețianu

3 iunie 1937, Cluj

Compozitor, cercetător și profesor universitar, elvețian de origine română. A început studiile la Institutul Politehnic București, pe care l-a abandonat în 1957, înainte de ultimul an, pentru a intra la Conservatorul din București (absolvit în 1963), având profesori pe Anatol Vieru, Aurel Stroe, Alfred Mendelssohn, Tiberiu Olah. 1937 Compozitor Lucian MețianuS-a specializat la Hochschule für Musik din Köln, urmând cursuri de muzică electronică cu Herbert Eimert și a semnat una dintre primele sale compoziții electronice, Pythagoreis. A fost secretar la Filarmonica Ploiești, în anii ’70, a colaborat cu regizorul Alexandru Sîrbu la filmele de artă ale acestuia, la Studioul „Alexandru Sahia”. A compus muzică simfonică pentru orchestră, muzică de cameră, muzică pentru filme artistice sau de animație. Din 1983 își desfășoară activitatea în Elveția, unde și-a continuat experimentele muzicale. S-a stabilit în Lausanne. Percepția sa despre muzică a găsit acolo un câmp de expresie favorabil, favorizat de dezvoltarea jazz-ului și a muzicii actuale. A înființat Asociația compozitorilor Archebole. A predat Compoziție la Institute de Ribaupierre, Muzică electronică la Conservatoire de Lausanne, unde a creat Laboratorul de muzică electronică. Este membru al Uniunii compozitorilor și muzicologilor români, Suisa, Société de Musique Contemporaine de Lausanne, precum și a Societății Elvețiene de Pedagogie Muzicală. În 2007, a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural pentru activitatea sa; în 2011, a intrat în Dicționarul Grove. În prezent pensionat, locuiește la Lausanne alături de soția sa.

Lucian Mețianu – Incantation pentru orgă și saxofon alto (1997)

1940 – S-a născut Anatol Ciocanu

3 iunie 1940, Mălăiești, Bălți, Moldova – 19 iunie 2012, Călărași, Moldova

Poet, prozator, traducător și publicist din Republica Moldova. A absolvit în 1965 Universitatea de Stat din Moldova, 1940-2012 Poet Anatol CiocanuFacultatea de Filologie, urmată de activitate redacțională la publicații pentru copii: Scînteia leninistă și Tînărul leninist. A fost redactor la Moldova Socialistă și la revista Moldova, corespondent special al revistei Glasul Națiunii la București. A debutat editorial cu volumul de proză pentru copii Băiețelul din geamul albastru (1970), urmat de alte cărți pentru copii: Corăbioare, De vorbă c-un ghiduș, Trenul 61, Sus în codru, Umbrela cosmonautului, Pălăria lui Cippolino, Luni, marți, miercuri…, Unchiul meu Păcală și volume de versuri pentru adulți: Glob matern, Arme în iarbă, Iarna dragostei, Înflorite ramuri, Ploaie desculță, Iubind. A primit Premiul Național pentru literatură (2002) și Ordinul Gloria Muncii (2010).

1945 – A încetat din viață Dumitru Tomescu (31 martie 1886 – 3 iunie 1945)

Critic literar, publicist; director al Teatrului Național Craiova.

1948 – Confiscarea bunurilor fostei Case Regale

Decretul nr. 38/3 iunie 1948 pentru intrarea în proprietatea Statului a bunurilor fostului rege Mihai I şi a membrilor fostei familii regale, publicat în  Buletinul Oficial nr. 127/3 iunie 1948, prevedea trecerea în proprietatea statului român a „toate bunurile mobile şi imobile, care la data de 6 Martie 1945, se aflau în proprietatea fostului rege Mihai I, ori al altor membri ai fostei familii regale”.

1950 – S-a născut Dan Constantinescu-Cocoru

3 iunie 1950, București

Pictor, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Pictură, București din 1976. A absolvit Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”’, apoi Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” în anul 1973, la clasa pictorului Corneliu Baba. Între 1975–1977 a beneficiat de bursa de creație „Theodor Aman”. În lucrările sale, a explorat iconografia medievală românească și universul venețian. A participat, începând din 1976, la numeroase expoziții personale și de grup, în țară și străinătate (Germania, Franța, Italia, Elveția, Grecia, Ungaria, Belgia, Olanda, Turcia, Rusia, China, Japonia). 1950 Pictor Dan ConstantinescuExpoziții personale a avut în București la: Galeria Orizont (1976), Galeria Amfiteatrul Artelor (1977, 1978), Galeria Municipiului București (1980, 1984), Galeria Simeza (1986, 1997, 2002, 2005, 2015), Muzeul de Artă al României (1989), Galeria Apollo (1992), Galeria ArtExpo Etaj 3/4, Teatrul Național (1997), Parlamentul României, Sala C. Brâncuși (1999), Galeria Galateca (2010) etc., la Galeria de Artă din Târgu Jiu (1977), Galeria Foresto, Geneva (Elveția, 1984), Centrul Cultural Forum, Saint Gratien, Galeria Dame Blanche, Possy (Franța, 1990), Galeria Ludicke Diener, Würzburg-Germania (1993), Centrul Cultural Român, Paris (Franța, 1997), Muzeul de Artă din Iași (2003), Galeria N. Tonitza, Bârlad (2007), Muzeul de Artă din Constanța (2011), Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Mogoșoaia (2013-2014) etc. A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer (2004).

Biografie ilustrată: Dan Constantinescu – Iubirea intelectuala de sublim de Corneliu Ostahie [Artindex]

1952 – S-a născut Ioan Buduca

3 iunie 1952, Socodor, Arad

Scriitor, critic literar, eseist, publicist, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania. A absolvit în 1975 Facultatea de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, specialitatea Română-Franceză. 1952 Scriitor Ioan BuducaÎn studenție (1972–1975) a fost redactor la revista Echinox, din 1978 a frecventat Cenaclul de Luni al Centrului Universitar București, a coordonat activitatea Cenaclului din Tei (1982–1983). A fost redactor al revistei Viața studențească. A debutat publicistic în 1970, în revista Gaudemus a liceului „loan Slavici” din Arad, debutul editorial având loc în 1988 cu volumul de eseuri După Socrate. A colaborat cu eseuri și texte critice și teoretice la revistele Echinox, Viața studențească, Amfiteatru, România literară, Familia, Caiete critice și, după 1990, la Cuvântul, Luceafărul, 22, Observator cultural, Curentul, Cotidianul etc. A mai publicat: Războiul nevăzut (1995, Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania), Doamne, Dumnezeule…, Și a fost seară, și a fost dimineață, Noua Atlantida etc. A primit Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru literatură pentru copii și tineret (1995).

1954 – S-a născut Alice Georgescu

1954 Critic Alice Georgescu3 iunie 1954

Critic de teatru. A fost redactor la revista Teatrul azi, apoi editor executiv la revista Scena, editor la Ziarul de Duminică, consultant artistic la Teatrul Național București, director artistic al Festivalului Național de Teatru (1999–2000 și 2011–2013), președinta Secției române a Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru (AICT), membră a Comitetului Executiv al AICT, membră a Senatului Uniunii Teatrale din România (UNITER). A primit Premiul UNITER pentru critică (1992, 2000); nominalizare (2005); Premiul UNITER pentru întreaga activitate (2009).

1958 – A încetat din viață Georges Boulanger (George Pantazi; 18 aprilie 1893 – 3 iunie 1958)

Cunoscut violonist, dirijor și compozitor din România; considerat unul dintre părinţii muzicii „café-concert-chantant”; a cărui activitate s-a desfășurat, în mare parte, peste hotare.

1960 – A încetat din viață Ana Pauker (Hana Rabinsohn; 13 decembrie 1893 – 3 iunie 1960)

Politiciană comunistă ilegalistă; lideră a „grupării moscovite” a PCR; vicepremier și ministru de externe al României – cea mai înaltă funcție politică deținută de o femeie în istoria României, cât și din lume; supranumită „Stalin în fustă”.

1968 – S-a născut Ada Solomon

3 iunie 1968, București

Producătoare de film. A absolvit Institutul de Construcții București (promoția 1991). 1968 Producătoare Ada SolomonEste căsătorită cu operatorul de imagine, regizorul, scenaristul și producătorul de film Alexandru Solomon. În 2006, Ada Solomon a avut inițiativa înființării Societății Culturale NEXT și a Festivalului internațional de scurtmetraje cu același nume în memoria a doi tineri cineaști, regizorul Cristian Nemescu și sunetistul Andrei Toncu, dispăruți într-un stupid și nedrept accident. A produs scurt metraje: O umbră de nor, Lampa cu căciulă și lung metraje: Război pe calea undelor, Cea mai fericită fată din lume, Medalia de onoare, Poziția copilului, Aferim!, Zielfahnder: Flucht in die Karpaten, Dublu. Conduce casele de producție Hi Film Productions și Parada Film. Este cadru didactic la UNATC, membră a Academiei Europene de Film.

Război pe calea undelor / Cold Waves (2007)

1972 – S-a născut Aurelian Temișan

3 iunie 1972, Craiova

Solist de muzică ușoară, personalitate TV. A urmat Facultăatea de Pedagogie Muzicală. A debutat în 1989 la Festivalul Mamaia și de atunci a urmat o carieră muzicală pentru care a renunțat la o carieră sportivă pe care, copil fiind, o începuse, mai întâi în handbal, apoi în box. În ultimul timp a renunțat să mai cânte, dedicându-se teatrului. Albume: Nu, nu, nu, Fortăreața, Dulce amăgire. A jucat în filme: A doua cădere a Constantinopolului, Secretul Mariei, Cuscrele, Clanul Sprânceană. Este căsătorit de 27 de ani cu actrița Monica Davidescu, formând cel mai longeviv cuplu din showbiz.

Aurelian Temișan – Cântă toată mahalaua

1973 – Ilie Năstase a câștigat turneul de tenis de la Roland Garros

Ilie Năstase a reușit un parcurs excepțional la Turneul Roland Garros (21 mai–3 iunie), câștigând întrecerea de simplu fără a pierde măcar un set, performanță egalată doar de Bjorn Borg și Rafael Nadal. 1973 Trofeul De La Roland GarrosÎn ultimul „act”, Năstase a câștigat disputa cu croatul Nikola Pilici, scorul fiind de 6-3, 6-3, 6-0.

1977 – A încetat din viață Theodor Burghele (12 februarie 1905 – 3 iunie 1977)

Medic chirurg și urolog; fondator al Spitalului Panduri; membru titular și președinte al Academiei Române.

1978 – S-a născut George Vasilievici

3 iunie 1978, Constanța – 10 aprilie 2010, Constanța

Poet și prozator, membru al Uniunii Scriitorilor din România. 1978-2010 Scriitor George VasilieviciA absolvit Facultatea de Științe Economice, din cadrul Universității Ovidius. A debutat în anul 2001, cu volumul de poezie Gabi78. A fost membru al Cenaclului de Marți din Constanța și al Asociației Arte / Litere ASALT, a fost redactor și redactor-șef al revistei Tomis, publicând și în mediul on-line literar (Hyperliteratura, Club literar). Poezia sa a fost tradusă în engleză, franceză, arabă, slovenă, germană și sârbă. A participat la Colocviul Tinerilor Scriitori, edițiile din 2006, 2007 și 2009. A publicat volume de poezie: Cerneală, Camera cu două camere, W.C.rul și de proză: YoYo, Viseptol (postum, 2011). La vârsta de 32 de ani, s-a sinucis în apartamentul său din Constanța.

1987 – A încetat din viață Gheorghe Ivănescu (20 octombrie/2 noiembrie 1912 – 3 iunie 1987)

Lingvist și filolog; profesor la Universitatea din Iași, Universitatea din Timișoara, Universitatea din Craiova; membru corespondent al Academiei Române.

2002 – Prima ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF)

Primul festival din România destinat exclusiv lung-metrajelor, s-a desfășurat la Cluj între 3–9 iunie. Juriul a fost format din criticul american de film Ron Holloway, producătorul de film Lewis Chesler, regizorul islandez Hrafn Gunnlaugsson, actrița Oana Pellea și regizorul Constantin Vaeni. 2002 T I F F Prima EdițieAu fost vizionate 43 de filme din 15 țări dintre care 11 în competiție. Fondat de către Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, TIFF a crescut de la an la an, devenind cel mai important eveniment cinematografic din România. Festivalul se desfășoară anual în trei cinematografe din oraș, Republica, Arta și Victoria, însă la ediția din 2004 s-a realizat o premieră prin introducerea proiecțiilor în aer liber, în curtea Universității „Babeș-Bolyai”. Altă premieră a avut loc în 2007 când festivalul s-a desfășurat în două orașe: Cluj-Napoca și Sibiu, pentru a onora anul când Sibiul a fost Capitală Europeană a Culturii.

Spot TIFF 2002

2007 – La Craiova s-a inaugurat prima fântână muzicală din România

Fântâna are 350 de mp, iar jetul de apă ajunge la 20 de metri înălțime. Este echipată cu 350 de duze și 150 de becuri în toate culorile.

Fântâna Craiova

2009 – Alpinistul Constantin Ticu Lăcătușu a urcat în premieră românească pe Gunnbjørn Fjeld

Cel mai înalt vârf din Groenlanda și cel mai înalt din Arctica, din masivul Watkins, de 3.694 m.

Constantin Lăcătușu Expedița din Groenlanda a fost mai dificilă decât cea din Himalaya

2018 – A încetat din viață Alexandru Jula (24 iulie 1934 – 3 iunie 2018)

Interpret și textier de muzică ușoară și de estradă.

2020 – A încetat din viață Valentina Tăzlăuanu (5 ianuarie 1950 – 3 iunie 2020)

Scriitoare, eseistă, jurnalistă și critic de teatru și cinema din Republica Moldova; redactor-șef al revistei Sud-Est Cultural.

2021 – A încetat din viață Dan Erceanu (29 august 1943 – 3 iunie 2021)

Grafician; cadru didactic la Universitatea de Artă din București; director al Bibliotecii Naționale a României (1997–2002 și 2005–2006).

 

#amintirilezilei #istoriaromanilor #romanianmusic #romanianvisualart #romanifrumosi #todaysmemories

----------

*Ediție revizuită și adăugită

0 comentarii la „3 Iunie în istoria românilor

Lasă un răspuns