România frumoasă

Ovidiu Lipan Țăndărică

31 - Ovidiu-Lipan-Tandarica-n.-1953

~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

Ovidiu Lipan Țăndărică

31 ianuarie 1953, Iași

 

Ovidiu Lipan „Țăndărică” este muzician, compozitor și baterist, membru a două formații marcante de muzică rock din România, Roșu și Negru și Phoenix.

Ovidiu Lipan Țăndărică – Solo la tobe

Când a apărut în grupul Roșu și Negru (anii ’67–’68 la Iași, când Lipan avea vârsta de 13 ani), s-a dovedit copilul teribil al tobelor și implicit al rock-ului românesc. A continuat să cânte după 1971, în București, cu Roșu și Negru (cu care a apărut pe trei discuri EP) până la jumătatea anilor 70, dar și în alte formații de acompaniament ale vremii.

Ovidiu Lipan Țăndărică & Fanfara Zece Prăjini – Margareta

În 1975, când postul de baterist de la Phoenix (cea mai populară trupă a momentului atunci) a rămas liber, a fost primul contactat. A fugit din țară laolaltă cu ceilalți, conduși de Nicolae Covaci, la începutul verii 1977, iar în Germania a continuat să cânte în diverse formule, nu numai cu foștii Phoenix. În 1978 a înființat MADHOUSE cu Iosif Kappl și Krauser – formulă care a înregistrat două discuri, cântând mult prin cluburile germane și la mari festivaluri internaționale.

Ovidiu Lipan Țăndărică & Fanfara Shukar din Zece Prăjini – Tango Toledo

A cântat în studiouri, cu ERUPTION, ELOY, Joachim Witt. A revenit în țară în ianuarie 1990 (Revoluția i-a prins pe Phoenix cântând în Hyde Park din Osnabruck) nu cu trupa, ci cu un convoi de ajutoare pentru copiii din Moldova natală împreună cu maestrul Celibidache din Austria.

Din 1999 apare cu proiecte ample, colaborări cu Gheorghe Zamfir, Grigore Leșe, Marius Mihalache, Getica, Margareta Pâslaru

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Ovidiu_Lipan

 

Ovidiu Lipan Țăndărică – Toaca O dată-n viaţă (2013)

 

***** [In English] *****

Ovidiu Lipan Țăndărică

born January 31, 1953, Bucharest

 

Ovidiu Lipan is a Romanian drummer. He played with the Romanian rock bands Roșu și Negru and Phoenix. In 1977 he settled in Germany, but after 1990 he moved back to Romania. Now he has solo projects and also plays with Phoenix.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Ovidiu_Lipan

*****

 

Concert Ovidiu Lipan Ţăndărică & Friends: Stelu Enache, Panţîru Brass, Grupul Balcano

 

#todaysmemory #romanifrumosi #OvidiuLipanTandarica

0 comentarii la „Ovidiu Lipan Țăndărică

Lasă un răspuns