Aurel Băeșu (1896-1928) Autoportret, Detaliu -cover
Personalitatea zilei Romanian Visual Art

Aurel Băeșu

(26 mai 1896 – 24 august 1928)

~ Personalitatea zilei* ~

 

Aurel Băeșu (1) AutoportretAurel Băeșu

26 mai 1896, Fălticeni – 24 august 1928, Piatra Neamț

 

Aurel Băeșu a fost pictor impresionist, portretist și peisagist, stins din viață prea devreme.

A văzut lumina zilei într-o familie cu multe greutăți materiale, fiul unui modest funcționar de prefectură, rămas orfan de mamă la o vârstă fragedă.

Încă din timpul școlii gimnaziale s-a dovedit a fi talentat la desen, ceea ce l-a determinat să se înscrie în 1912 la Școala de Belle Arte din Iași unde a studiat pictura timp de patru ani cu Constantin Artachino și Gheorghe Popovici. Încă din facultate, a fost distins cu Premiul I „Lecomte de Nöuy” pentru desen al Academiei Române, în anul 1915.

Spirit cercetător, simțind nevoia unei culturi artistice mai cuprinzătoare, cu sprijinul lui G.T. Kirileanu şi D. Lalu, s-a înscris la Institutul de Belle Arte din Roma. A rămas aici pentru doi ani.

Întors din Italia, și-a cumpărat o căsuță în Piatra Neamț. Din monografia Pictură sau destin. Aurel Băeșu (1896 – 1928), semnată de Gheorghe Macarie, aflăm că artistul a fost un apropiat al scriitorului Mihail Sadoveanu, de a cărui fiică, Lia Sadoveanu, s-a îndrăgostit. Iubirea lor a rămas însă platonică, situația materială a pictorului fiind mereu precară și nepotrivită unei propuneri în căsătorie, potrivit rigorilor epocii.

În 1926, a făcut o nouă călătorie în Europa, cu popasuri în Franța, Slovenia și Ungaria, care a contribuit la realizarea unor forme noi de expresie, cu tendințe de simplificare decorativă.

Aurel Băeșu (3) Autoportret
Autoportret

În ciuda constituției sale fragile, a fost încorporat în armata română, la izbucnirea primului război mondial.

Constantin Prezan, comandantul Statului Major General al Armatei, a decis, în vara anului 1917, să adune sub drapel plasticieni refugiați la Iași în acel moment. Prin Ordinul Circular Nr. 9400 emis pe 23 iunie 1917, Aurel Băeșu a fost convocat pe front alături de sculptorii Ion Jalea, Cornel Medrea, Oscar Han, Ion Iordănescu, Alexandru Călinescu, Alexandru Severin (Talpoșin) și G. Stănescu și pictorii D. Stoica, Ion Theodorescu-Sion, Traian Cornescu, Alexandru Crețoiu, Emilian Lăzărescu, Alexandru Poitevin-Scheletti, C. Petrescu-Dragoe, Remus Troteanu, Aurel Constantinescu, Ștefan Dimitrescu, Toma Tomescu, Andrei Niculescu, Grigore Negoșanu, Nicolae Mantu, Camil Ressu, Alexis Macedonsky, Nicolae Dărăscu, Petre Bulgăraș, G. Ionescu-Doru, Eftimie Hârlescu, Ion Mateescu, Otto Briese, Constantin Bacalu și Ignat Bednarik. În acel mediu aspru a contactat o pneumonie care i-a cauzat moartea prematură, la 32 de ani.

Opera sa de front cuprinde compoziții ample în ulei, care surprind scene de luptă, multe dintre ele inspirate de luptele de la Oituz și Cireșoaia, la care a participat el însuși. A pictat momente din viața militarilor participanți la marele război, dar mai ales lucrări de grafică, consacrate ființei umane, „portrete individuale în creion, mărturii remarcabile ale calităților sale de grafician”. Perioada în care Aurel Băeșu a fost sub drapel coincide, în creația sa, cu perioada portretului.

Deși a murit de tânăr, Aurel Băeșu a lăsat în urma sa nenumărate opere valoroase.

Mai mult: Aurel Băeșu [Wikipedia]; Sursă fotografii: Aurel Băeșu [Gabi, My heart to your heart]

 

1 Cap De Copil

Cap de copil

2 Portret De Fată
Portret de fată
Doi copii
Doi copii
Portrait
Portret
Peasant Woman Portrait
Portret de țărancă
Moș Simion-plutașul din Hangu
Moș Simion-plutașul din Hangu
The Monk Vlahuță
Călugărul Vlahuță
Red Hat
Pălăria roșie
Portrait of sculptor Mihail Onofrei
Portretul sculptorului Mihail Onofrei
The Portrait of Pinter Gheorghe Chirovici
Portretul pictorului Gheorghe Chirovici

***** [In English] *****

Aurel Băeșu (2) AutoportretAurel Băeșu

May 26, 1896, Fălticeni – August 1928, Piatra Neamț

 

Aurel Băeșu was a Romanian painter.

He graduated the Academy of Fine Arts in Bucharest and the Institute of Fine Arts in Rome. His paintings, many showing the influence of Nicolae Grigorescu, can be admired in museums in Bucharest, Bacau, Piatra Neamt, Galati, and figure in private collections worldwide.

He died when he was only 32 years old.

More on: Aurel Băeșu [Wikipedia]

*****

 

Landscape
Peisaj
The Bell Tower
Clopotniță
Country house interior
Interior de țară

#AurelBăeșu #personalitateazilei #romanianvisualart #romanifrumosi #todayspersonality #universalvisualart

----------

*Ediție revizuită și adăugită

0 comentarii la „Aurel Băeșu

Lasă un răspuns