~ Amintirea zilei – Today’s Memory* ~
Premiera comediei Coana Chirița sau Două fete și-o neneacă
9 Aprilie 1850
Coana Chirița, pe numele ei „de scenă” Chirița Bârzoi, este personajul principal și eponim al unei serii de comedii scrise de Vasile Alecsandri.
Acțiunea comediilor se concentrează în jurul protagonistei, care este o moșiereasă de la țară, incultă și grosolană, care dorește să pară o aristocrată educată, cu preocupări mondene și vorbitoare de limba franceză, pe care însă o stâlcește înfiorător.
Se păstrează o fotografie foarte veche, pe spatele căreia scriitorul Constantin Gane a făcut următoarea însemnare:„Anastasia Greceanu, născută Balș, răsbunica mea după mamă, îngropată în biserica de la Valea Glodului (Șomuz în Suceava). E coana Chirița a lui Alecsandri. Se zice că acesta a venit la Pârăul Glodului și fiind rău primit a scris acele piese de teatru spre a se răzbuna. Numirile din piesă corespund cu ale copiilor ei: Guliță = Georges Greceanu, tatăl lui tante Helene Mavrodi, Calipsița = Canano, mama tantei Elleonora, Aristița = [nu se poate citi]”.
Constantin Gane cunoștea povestea de la mama sa, a cărei bunică era Anastasia Greceanu, soția vornicului Gheorghe Greceanu. Aceasta avea casa la Fălticeni, iar conacul moșiei la Vadul Glodului. În locuința de la Fălticeni se dădeau baluri multe, unde veneau tineri boieri din toate părțile, dornici de amuzamente și aventuri galante.
Se prea poate ca la unele dintre ele să fi luat parte și Vasile Alecsandri. Se zvonea chiar că Alecsandri, în tinerețea sa, ar fi cerut în căsătorie pe una dintre fiicele Anastasiei Greceanu, pe Canano, dar nu numai că nu a fost bine primit, a fost chiar refuzat, pe motiv că ar fi un „scriitoraș” și un „coate-goale”.
Ca răzbunare, el a scris piesele care o aveau ca eroină principală pe Coana Chirița: Chirița în Iași sau două fete ș-o neneacă (1850), Chirița în provinție (1855), Chirița în voiagiu (1865), Chirița în balon (1875).
Premiera a avut loc la Teatrul Național din Iași. Primul interpret al Chiriței a fost Matei Millo, în travesti. Tradiția interpretării în travesti a fost continuată de actorii Miluță Gheorghiu, Petru Ciubotaru și Teodor Corban.
Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Coana_Chiri%C8%9Ba
Cucoana Chirita (1986) • Draga Olteanu Matei, Dem Rădulescu, Ileana Stana Ionescu, Stefan Tapalagă, Marin Moraru, Mihai Fotino, Cezara Dafinescu etc.
#CoanaChirita #VasileAlecsandri #amintireazilei #todaysmemory
---------- *Ediție revizuită și adăugită
Pingback: Miluță Gheorghiu, comedianul suprem, adorat de public – Jurnal FM
Pingback: 27 Martie în istoria românilor