Constantin I. Nottara (1859-1935) - detaliu
Personalitatea zilei

Constantin Nottara

(5 iunie 1859 – 16 octombrie 1935)

~ Personalitatea zilei* ~

 

Constantin I. Nottara (tânăr)Constantin Nottara

Constantin I. Nottara; 5 iunie 1859, București – 16 octombrie 1935, București

 

Constantin Nottara a fost actor, director de scenă, profesor, una dintre personalitățile cele mai de seamă ale teatrului românesc.

A fost elevul lui Ștefan Vellescu; pionier al școlii realiste de interpretare scenică, a aderat un timp la stilul romantic de joc, sub influența cerințelor vremii și sub îndrumarea lui Mihail Pascaly. A studiat la Conservatorul de Artă Dramatică și Lirică din București și la Teatrul Odeon din Paris, preluând la întoarcere, la numai 24 de ani, majoritatea rolurilor principale ale Naționalului.

La absolvirea Conservatorului, a câștigat admirația prințului Ion Ghica, iar lumea criticii teatrale a fost uimită de interpretarea primului personaj, Don Salluste. Era atât de fascinant, încât concepea actul artistic, printr-o sinteză analitică între natura umană și creația literară. Cu o măiestrie de înalt rafinament, a interpretat în 60 de ani de scenă 700 de roluri și a trăit tot atâtea vieți, la fel de intens, pe tărâmul shakespearian, al Greciei antice sau al istoriei lui Ștefan cel Mare.

Ascultă Vocea lui Constantin I. Nottara la Radio România Cultural – „Vara la țară” de Al. Depărăţeanu

S-a afirmat în roluri ca Shylock, Hamlet și Lear din teatrul shakespearean, Oedip din Oedip Rege de Sofocle, Don Salluste din Ruy Blas de Hugo, bătrânul medic din Medicul în dilemă de Shaw, Ștefan Tipătescu din O scrisoare pierdută și Ion din Năpasta de Ion Luca Caragiale,  Vlaicu din Vlaicu Vodă de Alexandru Davila, Ștefan cel Mare din Apus de Soare și Tudose din Hagi-Tudose de Barbu Delavrancea etc.

Contactul cu dramaturgia originală, îndrumarea lui Caragiale și colaborarea cu actori de orientare net realistă ca Aristizza Romanescu și Grigore Manolescu, l-au readus la vechea sa orientare realistă. Jocul lui Nottara profund emoționant, pus în valoare de un glas modulat caracteristic, și expresiv prin frazare, se întemeia pe construirea gândită și precisă a rolului, astfel încât nimic din interpretare să nu rămână nejustificat.

Constantin I. Nottara. Bustul marelui actor din curtea Casei memoriale din București
Constantin Nottara. Bustul marelui actor din curtea Casei memoriale din București

Mare iubitor de țară, în timpul primului război mondial, împreună cu George Enescu şi Maria Ventura a mers pe front să aline durerea răniților, unde l-a descoperit pe George Vraca, într-un spital din Iași. A avut o intensă activitate și ca director de scenă și profesor la Conservatorul dramatic din București. Printre elevii săi se numără actori de renume: Tony Bulandra, Velimir Maximilian, Ion Manolescu, Maria Ventura, Maria Filotti și Elvira Popesco.

Mai mult: Constantin Nottara [Wikipedia]

 

Muzeul Constantin I. Nottara București

 

***** [In English] *****

Constantin I. Nottara. Portret de Corneliu Baba
Constantin I. Nottara. Portret de Corneliu Baba

Constantin Nottara

June 5, 1859, Bucharest – October 16, 1935

 

Constantin I. Nottara was a Romanian actor, one of the most outstanding personalities of Romanian theater.

As an actor, he was one of the pioneers of realistic school of interpretation on stage, playing roles as Shylock, Hamlet and Lear in Shakespearean theater, Oedipus in Oedipus Rex by Sophocles, Don Sallust in Ruy Blas by Hugo, old doctor Doctor dilemma by Shaw, Stefan Tipătescu in Lost Letter and Ion in The Scourge by Ion Luca Caragiale, Stefan cel Mare in Sunset and Tudose in Hagi Tudose of Barbu Delavrancea, etc.

Nottara had also an intense activity as a stage director and drama professor at the Bucharest Conservatory. Among his students are famous actors: Tony Bulandra, Velimir Maximilian, Ion Manolescu, Maria Ventura, Maria Filotti, and Elvira Popesco.

*****

 

#ConstantinNottara #personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită și adăugită