Corul Madrigal -cover
Amintirile zilei

Corul Madrigal

Debut: 7 iulie 1963


~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”

Debut: 7 iulie 1963

Corul de Cameră Madrigal (1)

Corul Național de Cameră „Madrigal” a fost fondat la 11 aprilie 1963, la inițiativa profesorului Marin Constantin și a unui grup de studenți pasionați de muzica de cameră, în cadrul Conservatorului de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București, pentru ca, în 1968, să devină formația muzicală profesionistă a acestui Conservator, în prezent Universitatea Națională de Muzică din București.

Corul a fost gândit ca o formație camerală cu un repertoriu renascentist, gregorian și baroc, cu timpul dezvoltându-se prin redescoperirea comorilor muzicii bizantine și vechi românești, a colindelor, a lucrărilor de inspirație folclorică, a patrimoniului clasic autohton și contemporan.

Ansamblul a susținut primul recital la 7 iulie 1963, la Festivalul Muzicii de Cameră de la Brașov.

Paul Constantinescu – Stelele-n cer • Corul Madrigal, Dirijor Marin Constantin

Din 1963, Corul Madrigal a susținut peste 4.000 de concerte, din care mai mult de 2.000 peste hotare. În 1965 a mers în primul turneu internațional, la Halle în Germania; în 1967 a avut loc primul turneu în Europa de Vest: Italia, Franța, Austria, Germania și Spania; în 1969, primul turneu în Statele Unite ale Americii, în 1975 a susținut un concert extraordinar la celebrul Pantheon de la Roma…

Corul Madrigal a cântat pentru prima dată colinde în România comunistă în 1966.

Moș Crăciun cu plete dalbe & Bună dimineața la Moș Ajun

Activitatea maestrului Marin Constantin, a fost de asemenea, menționată în șapte dicționare internaționale de specialitate. Maestrul a primit: Marele Premiu Internațional Il Sagittario d’Oro, distincția David di Michelangelo d’Oro – Una vita per l’arte (1976), titlul de Ambasador al Bunăvoinței UNESCO (1992) etc.

Corul Național de cameră Madrigal – Cântece de lume [Marin Constantin Remember „Madrigal” 1963–2008]

Filmul documentar Cântecele Renașterii (1968) având protagonist Corul Madrigal, a câștigat Marele Premiu Palme d’Or la Cannes. În același an, Radio Europa Liberă a transmis, de Crăciun, discul de colinde al Corului Madrigal, interzis la vânzare pe teritoriul României…

Cântecele Renaşterii

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a inaugurat concertistic, la Londra, Biblioteca Reginei Victoria aflată la British Museum, susținând și un recital live în studiourile BBC (2018).

Cu o activitate neîntreruptă de peste jumătate de secol, Corul Madrigal este cel mai apreciat ansamblu coral profesionist din România, implicat activ în dezvoltarea mișcării corale din țară și a fost distins cu numeroase premii și distincții, românești și străine. De la înființare; a participat la toate edițiile Festivalului Internațional „George Enescu”.

Cântece de Paște • Corul Madrigal, Dirijor Marin Constantin, citește George Oancea

După ce s-a stins din viață creatorul Corului Madrigal, Marin Constantin, fiul său, dirijorul Ion Marin a devenit Director de Onoare al Corului Madrigal (său în 2012) și a pus bazele Programului Național Cantus Mundi.

Corul Madrigal (2)

Din februarie 2015, la 90 de ani de la nașterea fondatorului, Marin Constantin, Corul a cuprins în titulatura sa și numele acestuia, devenind Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

În noiembrie 2016, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertății, Speranței și Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Națiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace și Securitate.

Corul Madrigal (3)

Pe 1 martie 2023, la Palatul Parlamentului, Senatul României a inaugurat oficial „Galeriile Madrigal – Marin Constantin”, un spațiu dedicat, care găzduiește evenimente culturale și expoziții temporare și permanente ale Corului Madrigal.

Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Național Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, inițiat de Ion Marin, care reunește în prezent peste 1.800 de coruri și peste 63.000 de copii din țară și diaspora.

Francesco Landini – Ecco la primavera [Festivalul George Enescu 2015]

De-a lungul timpului, Corul Național de Cameră „Madrigal” a fost onorat cu nenumărate premii, distincții, aprecieri. Câteva: Diploma de Onoare UNICEF (1969), Premiul Criticii Muzicale Germane (1971), Diploma de Onoare a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (1985), Ordinul Meritul Cultural în Grad de Comandor (2003) și în Grad de Mare Ofițer (2013), a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, distincție primită la Palatul Națiunilor Unite  din Geneva (2016) etc.

Mai mult: Despre Madrigal. Istoric [Madrigal]

 

Marin Constantin – Florilegiu bizantin • Corul Madrigal, Dirijor Anna Ungureanu

 

#CorulMadrigal #amintireazilei #romanianmusic #todaysmemory #universalmusic

0 comentarii la „Corul Madrigal

Lasă un răspuns