Cristian Vasile (1908-1985)
Personalitatea zilei

Cristian Vasile

(8 mai 1908 – 15 iunie 1974)

~ Personalitatea zilei* ~

Cristian Vasile (1)Cristian Vasile

8 mai 1908, Brăila – 15 iunie 1974, Sibiu

 

Cristian Vasile a fost un cântăreț de muzică ușoară cu voce de tenor, din perioada interbelică.

S-a născut într-o familie bună, tatăl său fiind judecător. În clasele primare s-a dovedit cel mai talentat la muzică, ba chiar a fost solistul corului școlii. După ce a rămas orfan de tată, mama sa l-a îndrumat spre muzică și l-a trimis să studieze vioara. Deşi promitea o carieră de violonist, a renunţat destul de repede, pentru că-și dorea să ajungă solist de operă. S-a înscris la Conservatorul din Bucureşti și părea neclintit în hotărâre, dar… viaţa fascinantă și tumultoasă a Bucureştiului interbelic i-a schimbat planurile.

Nello Manzatti – Cântă marinare • Cristian Vasile

A abandonat Conservatorul pentru muzică uşoară, a abordat tangoul și romanța cu mare lejeritate și cânta cu dăruire, seară de seară, încât, la scurt timp, numele său a ajuns pe buzele tuturor bucureștenilor, iar faima i s-a dus, încet-încet, în întreaga țară și dincolo de granițele ei. A iubit tangoul. A cântat și romanțe, dar prea puține. S-a aruncat în brațele tangoului, pe care l-a interpretat în stil propriu, unic, cu mare eleganță. Ion Vasilescu i-a spus „ultimul trubadur”.

Sărută-mă [Melodii din Bucureștiul de odinioară] • Cristian Vasile

Noua carieră i-a adus rapid faimă şi bani. Odată intrat în lumea spectacolelor, a devenit în scurt timp cea mai ascultată voce din Capitală.

Două decenii (1928–1949), atât a ținut cariera de cântăreț de muzică ușoară a lui Cristian Vasile. Dar cât timp a ținut a fost o glorie adevărată în domeniul efemerei arte a melodiilor repede îmbrățișate și apoi, tot atât de repede, date uitării. Proprietarii restaurantelor faimoase îl curtau pentru a cânta în localurile lor. Răcaru, Roata lumii, Vișoiu, restaurantul Grand, terasa Lafayette, acestea au fost localurile în care a cântat.

Ion Vasilescu / N. Constantinescu, N. Vlădoianu și P. Andreescu – Plângi inima mea • Cristian Vasile

De altfel, compozitorul Ion Vasilescu i-a recunoscut calitățile pe bună dreptate după ce i-a încredințat mai multe melodii care au avut mare succes, printre care și Cel din urmă tango.

Numeroși compozitori îi încredințau piesele lor, care deveneau șlagăre peste noapte. Elly Roman i-a scris cântecele Ilona, Nuşa şi Gândeşte-te la mine, iar Ion Vasilescu, Te-aştept diseară-n Cişmigiu sau Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seara?.

Elly Roman – Ilona • Cristian Vasile

Era inclus în programele de la Radio, iar casele de discuri Odeon și Columbia îi scoteau disc după disc. Columbia avea pe atunci sediul vizavi de Palatul Telefoanelor, dar pentru imprimări Cristian mergea la Viena. Nu-i lua mult să descifreze o partitură. Câteva piese le-a pus la punct în trenul București–Viena, apoi le-a imprimat, fără nici o ezitare, în timp ce alți interpreți făceau zeci de probe. I-a uluit pe managerii casei de discuri…

Dar cea mai cunoscută melodie a venit la trei ani de la debut.  Tangoul Zaraza, creația compozitorului argentinian Benjamin Tagle, pe versurile  lui Ion Pribeagu, a fost înregistrată la Berlin în 1931. Cu ea a cunoscut succesul absolut și a câștigat sume mari de bani.

Benjamin Tagle Lara / Ion Pribeagu – Zaraza • Cristian Vasile

Mulți au citit legenda Zarazei, în care apare și Zavaidoc, așa cum a povestit-o, savuros, Mircea Cărtărescu în cartea sa, De ce iubim femeile… Nu știm dacă are vreun sâmbure de adevăr, dar e o poveste de dragoste romantică. O găsiți aici.

Cristian Vasile, compozitorul Ionel Fernic, ...
Cristian Vasile, compozitorul Ionel Fernic și … (poate mă ajutați voi)

În dragoste nu prea a avut noroc, femeile de care se îndrăgostea doreau faima şi banii lui.

Odată instalat comunismul după 1945, nu a acceptat noile „politici culturale”, fiind interzis. Deşi ar fi putut să plece din România, a preferat să rămână în ţară. S-a stins din viață la numai 66 de ani.

Mai mult: Cristian Vasile [Wikipedia]

 

Melodii din Bucureștiul de odinioară [Album: Titi Botez, Cristian Vasile, Jean Moscopol, Mia Braia, Gion, Dorel Livianu, Zavaidoc, Petre Alexandru]

 

***** [In English] *****

Cristian Vasile (2)Cristian Vasile

8 May 1908, Brăila – 15 June 1974, Sibiu

 

Cristian Vasile was a well-known Romanian tango-romance singer between 1928 and 1949

His greatest success, the song „Zaraza”, that was said to refer to a Roma woman he was in love with at that time, was in fact an adapted version of a Uruguayan tango written in 1929 by Benjamín Alfonso Tagle Lara.

Jenică Amza – De ce te uiți la mine? • Cristian Vasile

A popular rumour surrounding the song says that Vasile’s lover was murdered by a rival singer, Zavaidoc, and her death caused Vasile to never sing again. Vasile did in fact abruptly stop his singing career, but a more credible explanation is that he lost his voice due to cancer.

Ionel Fernic – Iubesc femeia • Cristian Vasile

Although he was supposedly at odds with Zavaidoc, there is no proof that such a rivalry existed beyond mere rumours. v

More on: Cristian Vasile [Wikipedia]

*****

 

Cristian Vasile – Aprinde o țigară

 

#CristianVasile #personalitateazilei #romanianmusic #romanifrumosi #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită și adăugită

5 comentarii la „Cristian Vasile