~ Personalitatea zilei* ~
Dimitrie Gusti
13 februarie 1880, Iași – 30 octombrie 1955, București
Dimitrie Gusti a fost filosof, sociolog și estetician, membru titular (din 1919) și președinte (1944–1946) al Academiei Române. Între 1898–1899 a frecventat Universitatea din Iași, la Facultatea de Litere, Drept și Științe. În 1899 s-a mutat la Friedrich-Wilhelms-Universität din Berlin, iar din 1900 în Leipzig. A devenit Doctor în Filosofie cu disertația Egoismus und Altruismus. Zur soziologischen Motivation des praktischen Wollens [Egoism și altruism. Despre motivația sociologică a voinței practice]. Din 1908 s-a întors la Berlin, a studiat sociologia cu Georg Simmel, Ferdinand Tönnies, Leopold von Wiese și Max Weber, filozofia cu Friedrich Paulsen și jurisprudența cu Franz von Liszt și Rudolf Stammler. A studiat apoi cu sociologul Émile Durkheim la Paris.
A fost profesor la Universitatea din Iași, la catedra de Sociologie, Etică, Istoria filosofiei vechi din cadrul Facultății de Litere și Filozofie și la Universitatea din București, la catedra de Sociologie, Etică și Estetică a Facultății de Litere. Considerat a fi creatorul sociologiei românești, a inițiat și îndrumat acțiunea de cercetare monografică a satelor din România, a obținut legiferarea serviciului social, prin care se instituționaliza, pentru prima oară în lume, cercetarea sociologică, îmbinată cu acțiunea socială practică și cu pedagogia socială. A fondat și condus Asociația pentru Știința și Reforma Socială, Institutul Social Român, Institutul de Științe Sociale al României, Consiliul Național de Cercetări Științifice.
A fondat, împreună cu Victor Ion Popa, H.H. Stahl și G. Focșa, Muzeul Satului (1936).
Muzeul Satului București
Deschiderea oficială a Muzeului Satului a avut loc la 10 mai 1936, în prezența regelui Carol al II-lea, iar inaugurarea pentru marele public a fost la 17 mai. În discursul său de atunci, Dimitrie Gusti arăta că Muzeul Satului este un muzeu original, care nu a fost creat după modelul muzeelor în aer liber existente în acea vreme în Europa, acestea fiind „prea etnografice și în mare măsură romantice” [muzeul trebuie să] înfățișeze lucruri adevărate”, fiind o sinteză a satelor din toată România.
A fost Ministrul Instrucțiunii Publice, Cultelor și Artelor, iar în domeniul literar-științific, a înființat și a condus revistele Arhiva pentru știința și reforma socială, Sociologie românească.
Gusti și-a legat numele și de o lucrare neegalată până astăzi în istoria culturală a țării, Enciclopedia României în patru volume, apărută între 1938–1943.
Recunoscut ca autoritate internațională în materie de sociologie, profesorul a încercat să organizeze, în 1939, al XIV-lea congres internațional de sociologie la București. Tentativa a eșuat din cauza izbucnirii războiului mondial. Din același motiv, nu a putut ocupa catedra de profil de la New York, unde fusese invitat în 1941.
În domeniul literar-ştiinţific, a înfiinţat şi condus revistele Arhiva pentru ştiinţa şi reforma socială (1919–1943) şi Sociologie românească (1936–1944).
Mărturii și Evocări. Dimitrie Gusti – episodul 1
Notorietatea internațională, truda sa pentru cercetare și deopotrivă pentru formarea studenților (obligați la un stagiu la țară în cadrul echipelor, când pe lângă culegerea de date făceau și o adevărată școală cu țăranii), crearea unor institute deosebite în spațiul românesc n-au fost suficiente pentru autoritățile comuniste. Asemenea altor sute de intelectuali, profesorul Dimitrie Gusti a fost încarcerat, socotit dușman al poporului, spion în slujba imperialismului american. În iunie 1950, a fost forţat să-şi evacueze locuinţa din Str. Armindenului nr. 4, fără dreptul de a lua manuscrisele, cărţile, tablourile etc. I s-a permis să ia, împreună cu soţia, numai obiecte de îmbrăcăminte, un pat, două scaune, două furculiţe, trei linguri. Din cauza modului brutal în care s-a făcut evacuarea, soacra lui Gusti (care locuia cu ei) a făcut o comoţie cerebrală şi a murit a doua zi. În lunile următoare a fost permanent supus şicanelor de tot felul, fiind considerat un susţinător al monarhiei…
Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Dimitrie_Gusti
Mărturii și Evocări. Dimitrie Gusti – episodul 2
***** [In English] *****
Dimitrie Gusti
13 February 1880, Iași – 30 October 1955, Bucharest
Dimitrie Gusti was a Romanian sociologist, ethnologist, historian, and voluntarist philosopher; a professor at the University of Iași and the University of Bucharest, he served as Romania’s Minister of Education.
Creator of the Bucharest School of Sociology and several Institutes, he also led the intense research of Romanian villages and the publishing of its results as detailed monographs. Gusti created the Village Museum in Bucharest, together with Victor Ion Popa, H.H. Stahl and G. Focșa (1936).
Gusti was elected a member of the Romanian Academy (1919), and was its President (1944-1946).
More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Dimitrie_Gusti
*****
National Village Museum „Dimitrie Gusti” – Bucharest
#DimitrieGusti #personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality
---------- *Ediție revizuită și adăugită
Pingback: ZIUA DE 10 MAI ÎN ISTORIA ROMÂNILOR « CER SI PAMANT ROMANESC
Pingback: 17 Mai în istoria românilor
Pingback: 18 Iunie în istoria românilor
Pingback: 29 Iunie în istoria românilor
Pingback: 3 Iulie în istoria românilor
Pingback: 13 Iulie în istoria românilor
Pingback: 26 septembrie în istoria românilor
Pingback: 27 Octombrie în istoria românilor
Pingback: 4 Noiembrie în istoria românilor
Pingback: 10 Noiembrie în istoria românilor
Pingback: 30 Octombrie în istoria românilor
Pingback: 2 Ianuarie în istoria românilor
Pingback: 27 Februarie în istoria românilor
Pingback: Margareta Sterian
Pingback: 1 Aprilie în istoria românilor
Pingback: 12 Mai în istoria românilor
Pingback: 21 Mai în istoria românilor
Pingback: 3 Iulie în istoria românilor
Pingback: 7 Noiembrie în istoria românilor
Pingback: 26 Noiembrie în istoria românilor
Pingback: ZIUA DE 2 IANUARIE ÎN ISTORIA ROMÂNILOR « CER SI PAMANT ROMANESC
Pingback: 7 Februarie în istoria românilor
Pingback: Marin Constantin
Pingback: 16 Martie în istoria românilor
Pingback: 31 Martie în istoria românilor
Pingback: 20 Mai în istoria românilor
Pingback: 22 Iunie în istoria românilor
Pingback: Paul Constantinescu
Pingback: 13 August în istoria românilor
Pingback: 25 Septembrie în istoria românilor
Pingback: Fănică Luca
Pingback: 18 Noiembrie în istoria românilor
Pingback: 22 Noiembrie în istoria românilor
Pingback: 3 Ianuarie în istoria românilor
Pingback: 17 Ianuarie în istoria românilor
Pingback: 25 Februarie în istoria românilor
Pingback: 3 Martie în istoria românilor
Pingback: 28 Martie în istoria românilor
Pingback: 1 Aprilie în istoria românilor
Pingback: 5 Aprilie în istoria românilor
Pingback: 10 Mai în istoria românilor
Pingback: 17 Mai în istoria românilor
Pingback: 8 Iunie în istoria românilor
Pingback: 29 Iunie în istoria românilor
Pingback: 13 Iulie în istoria românilor
Pingback: 19 Iulie în istoria românilor