Mănăstirea Ciolanu
Drumul de azi dimineață duce spre Mănăstirea Ciolanu, o mănăstire de călugări creștini ortodocși din județul Buzău, atestată din secolul al XVI-lea.
Circulă informația că, la alegerea locului unde urma să se construiască Palatul Regal, acestă zonă, Măgura Buzăului, a fost luată în considerare alături de Sinaia, care a fost aleasă în final…
Avea și de ce, împrejurimile sunt superbe și, spre deosebire de Valea Prahovei, Valea Buzăului încă și-a păstrat sălbăticia.
Mănăstirea are două biserici, situate la o distanță de 100 de metri între ele. Biserica veche poartă hramul Sfântul Gheorghe.
Cercetări arheologice din anii 1970 au arătat că ea datează din a doua jumătate a secolului al XVI-lea.
Unele surse o indică drept ctitor pe Doamna Neaga, soția domnitorului Mihnea Turcitul, la 1590, pe baza unei inscripții din 1857.
Legendele locului spun că „în timpul unei invazii, Doamna Neaga, împreună cu cei 5 copii ai săi, s-a refugiat în vatra de sihăstrie de aici. Unul dintre copii a murit; după toate probabilitățile, ale lui sunt oscioarele găsite, după multă vreme, îngropate în dreapta bisericii. Inițial, biserica nu avea turle și pronaos”.
Alte surse indică pe boierii Dumitru Ciolanu din Transilvania, Radu și Dragomir Sorescu din Vernești, la 1568, pe baza documentelor legate de biserica veche, una de dimensiuni modeste, considerată puțin probabil a fi o ctitorie domnească.
Biserica nouă poartă hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel și a fost construită în 1828.
Ea conține icoane pictate în 1886 de pictorul Gheorghe Tattarescu (din păcate, nu am avut voie să fotografiez înăuntru).
Biserica din vale datează din 1828, clădită fiind de episcopul Chesarie al Buzăului. Mănăstirea a fost reconstruită în 1862 după ce, în 1855, a fost distrusă de un incendiu.
„Numele acesta de Ciolanu vine, cel mai probabil, de la oasele unor sihaștri care au fost descoperite în această poiană. Se pare că aici și-au gasit refugiul câțiva călugări scăpați din Bizanțul care fusese ocupat de turci, în secolul al 15-lea” (Protosinghel Chiril Lovin).
În incinta mănăstirii sunt spații verzi imense și bine îngrijite, brazi de dimensiuni impresionante – aproape că ating turlele bisericilor, alei pietruite cu flori din belșug, chilii cu mușcate la ferestre, grădini cu pomi fructiferi și arbori decorativi.
Mănăstirea Ciolanu se află în comuna Tisău, județul Buzău. Mănăstirea se află la o distanță de 36 km de orașul Buzău, 126 km de București și 135 km de Brașov. Numai bine de vizitat…
#Romaniafrumoasa #istoriaRomaniei
Pingback: ~ Din România frumoasă ~