Doina Badea (1940-1977) -cover
Personalitatea zilei

Doina Badea

(6 ianuarie 1940 – 4 martie 1977)

~ Personalitatea zilei* ~

 

Doina Badea (1)Doina Badea

6 ianuarie 1940, Craiova – 4 martie 1977, București

 

Interpretă de muzică ușoară.

A absolvit Școala Populară de Artă din Craiova, secția Canto. A debutat cu Corul Filarmonicii de Stat Oltenia, cu care a avut mai multe turnee și spectacole, a colaborat cu teatre muzicale și de revistă din țară.

Dar marea ei dragoste a fost muzica ușoară. A debutat ca solistă la 20 de ani, pe scena Teatrului Muzical din Deva, unde a apărut pe afișe sub pseudonimul Retta Marga și s-a remarcat prin vocea ei deosebită, gravă, puternică și cu un ambitus puternic.

Vechiul pian – Muzică Vasile Vasilache Jr., Versuri George Mihalache

Era o persoană tăcută, modestă, discretă, care parcă plutea prin viață, dar care pe scenă își etala vocea de neegalat. Vocea sa a făcut-o remarcată de compozitorii Puiu Maximilian și Vasile Veselovschi, care i-au propus varianta unei cariere la București, la Teatrul „Constantin Tănase”, unde a fost angajată în 1963.

A avut foarte multe apariții la radio și TV și a făcut înregistrări pentru Electrecord. A participat la numeroase ediții ale Festivalului național de muzică ușoară de la Mamaia unde a obținut premii – în 1963 pentru interpretare cu Spre soare zburăm de George Grigoriu și în 1964 pentru interpretarea pieselor Tu de Vasile Veselovschi și Nimeni de Henri Mălineanu. În 1967 a obţinut, cu piesa Din totdeauna pe acest pământ, Marele premiu de la Mamaia.

Tu – Muzică Vasile Veselovschi, Versuri Tiberiu Utan

A fost prezentă la ediţii ale Festivalului „Maria Tănase”, organizate la Craiova. A cântat la Savoy, la Sala Palatului, la Sala Radio, sub bagheta maestrului Sile Dinicu.

Ciuleandra

A avut recitaluri la două ediții ale Festivalului Cerbul de Aur de la Brașov (în 1968 și 1971) și a avut numeroase turnee în țară și peste hotare. Apariția sa la Olympia din Paris a fost unul din succesele sale de notorietate.

Cânta un matelot – Vasile Veselovski

Doina Badea (2)A dispărut tragic, împreună cu soțul ei și cei doi băieți, la cutremurul din 1977, într-unul din blocurile care s-au dărâmat în Capitală.

Nu semăna cu nimeni şi nimeni nu va putea să o imite, fiindcă Doina Badea a fost o apariţie singulară, căreia până şi cei indiferenţi îi recunosc unicitatea sa de nerepetat” [Muzicologul George Sbârcea].

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Doina_Badea

 

Doina Badea Cele mai iubite melodii

 

#DoinaBadea #personalitateazilei #romanianmusic #romanifrumosi #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită și adăugită

2 comentarii la „Doina Badea

  1. Pingback: 4 Martie în istoria românilor

Lasă un răspuns