~ Personalitatea zilei* ~
Ecaterina Teodoroiu
Cătălina Toderoiu; 14 ianuarie 1894, Vădeni/Târgu-Jiu – 22 august/3 septembrie 1917, lângă Panciu
Ecaterina Teodoroiu, Eroina de la Jiu, a fost o cercetașă, participantă la primul război mondial, unde a murit la sfârșitul bătăliei de la Mărășești luptând în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române.
Provenită dintr-o familie modestă din Oltenia, Ecaterina a plecat la București pentru a deveni învățătoare, iar acolo a contribuit la înființarea primelor organizații de cercetași din țară.
După intrarea României în primul război mondial, Crucea Roșie Română a folosit cercetași în spitalele în care erau îngrijiți răniții, Cătălina fiind printre cercetașii transferați în 1916, pansând răniții în spitalul din Târgu-Jiu.
Mai mult decât atât, s-a înscris la o unitate de combatanți, din dorința de a-i răzbuna pe toți cei patru frați ai ei, care muriseră în lupte.
S-a prezentat la colonelul Obogeanu, în comuna Dăneasa, cerând să fie înrolată ca voluntar, apoi a mers la colonelul Neagu Savel, solicitându-i același lucru. Acesta i-a ordonat colonelului Coandă să o includă în Regimentul 18 Infanterie, Batalionul II, Compania a 8-a, comandată de locotenentul Gheorghițoiu, care a repartizat-o la Grupul II din plutonul I. La scurt timp, a fost capturată de germani, evadând după ce a tras cu revolverul în santinela care o escorta: „în urma unei lupte scurte, survenite din cauza unei surprinderi inamice, ea a fost făcută prizonieră și încolonată într-un mic convoi, împreună cu alți mulți soldați, a fost pornită spre Bumbești, sub paza unei santinele germane. Făcându-se noapte și profitând de neobservarea santinelei, ea a scos un revolver pe care-l avea în sân și fără a avea un singur moment de ezitare a împușcat santinela”. Un alt soldat german a tras și a rănit-o în piciorul drept.
A doua zi, 6/19 noiembrie 1916, a fost rănită de un obuz la ambele picioare, în apropiere de Filiași, fiind evacuată la București și apoi la Iași, în Spitalul „Regele Ferdinand”. În spital, a fost decorată personal de Regina Maria, fiind și avansată la gradul de sublocotenent onorific. În ianuarie 1917, când s-a reîntors la Regimentul 43/59 Infanterie, generalul Broșteanu a ordonat ca voluntara să facă parte din efectivele regimentului: „Veți binevoi a cunoaște că Domnișoara Teodoroiu Ecaterina e conformată a-și continua serviciul ce îl îndeplinește la Corpul 7, comandat de Sublocot. Gh. Mănoiu. Va fi considerată și tratată cu cea mai mare îngrijire, astfel cum merită un suflet nobil, cinstit, demn și plin de sentimentul de sacrificiu al D-sale. Va lua masa gratuit la popota ofițerilor, unde i se va da cinstea cuvenită”.
Ecaterina Teodoroiu Film Documentar
Considerată de către ofițerii români o Jeana D’Arc a noastră, faptele Ecaterinei au fost aduse la cunoștina Regelui Ferdinand I, care prin Înaltul Decret Nr. 191/10.03.1917 a decorat-o cu Virtutea militară clasa a II-a: „Domnișoarei Teodoroiu Ecaterina, din legiunea de cercetașe „Domnul Tudor”, pentru vitejia și devotamentul ce a arătat pe câmpul de luptă. S-a distins în toate luptele ce Regimentul 18 Infanterie a dat, cu începere de la 16 octombrie 1916, dând probe de vădită vitejie, mai ales în luptele ce s-au dat de la 6 noiembrie 1916, în apropiere de Filiași”.
Toate marșurile inerente intrării regimentului pe front le-a executat pe jos, dând pildă soldaților de rezistență și bărbăție, cu tot drumul accidentat și noroios, adesea până la genunchi.
La 22 august/4 septembrie 1917, Ecaterina se afla într-un pluton din Compania a 7-a, pe Dealul Secului. Militarii germani au atacat pozițiile române, iar Ecaterina le-a arătat soldaților direcția de înaintare, cu casca în mâna dreaptă, întinsă spre inamic, ținând arma în mâna stângă și strigând: „Înainte băieţi, înainte, nu vedeți că sunt între voi? Pentru țară și rege!”. În acel moment a fost lovită în piept de două gloanțe, trase de o mitralieră germană, murind pe loc. A fost înmormântată cu onoruri militare în Valea Zăbrăuciorului, la 23 august/5 septembrie 1917, lângă casa viei Apostoleanu.
În 1931 a avut loc premiera filmului Ecaterina Teodoroiu, intitulat și Eroina de la Jiu. Relatează un episod eroic din primul război mondial, având-o în prim planul acțiunii pe cercetașa pornită de acasă să-și caute fratele pe front, și care, aflând că fratele a murit în luptă, s-a decis să lupte în locul lui și a căzut eroic în luptă. În film apar interpreți neprofesioniști, care-și joacă propriile roluri (mama Ecaterinei Teodoroiu, comisarul Pompilian), precum și fragmente din jurnale de actualități (vizita Reginei Maria la un spital de război, scene de pe front). Rolul Ecaterinei Teodoroiu a fost interpretat de Felicia Frunză.
Ecaterina Teodoroiu (1930)
În 1978 s-a turnat un nou film artistic, Ecaterina Teodoroiu, regizat de Dinu Cocea după un scenariu de Mihai Opriș și Vasile Chiriță. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Stela Furcovici, Ion Lupu, Mihai Mereuță, Ion Caramitru, Amza Pellea și Ilarion Ciobanu.
Este prima femeie care apare pe o bancnotă românească, fiind pusă în circulație în 2022 cu valoarea de 20 de lei.
Mai mult: Ecaterina Teodoroiu [Wikipedia]
Citate: Arhivele Militare Române, Fond M.St.M., Secția Serviciul Istoric
Ecaterina Teodoroiu (Film artistic, 1978)
***** [In English] *****
Ecaterina Teodoroiu
14 January 1894, Vădeni, Oltenia – 22 August/3 September 1917, Panciu
Ecaterina Teodoroiu (born Cătălina Toderoiu) was a Romanian woman who fought and died in World War I, and is regarded as a heroine of Romania.
After studying for 4 years in Vădeni and Târgu Jiu and graduating from the Girls’ School in Bucharest, she was to become a teacher when the Romanian Kingdom entered World War I on the Entente side, in 1916.
In October 1916, Ecaterina joined the Romanian Army, she had initially worked as a nurse but she subsequently decided to become a front-line soldier, being deeply impressed by the patriotism of the wounded and by the death of her brother Nicolae (Sergeant in the Romanian Army).
More on: Ecaterina Teodoroiu [Wikipedia]
*****
5 minute de istorie: Povestea Ecaterinei Teodoroiu
#EcaterinaTeodoroiu #istoriaromanilor #personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality
---------- *Ediție revizuită și adăugită
Pingback: 6 August în istoria românilor
Pingback: 3 Septembrie în istoria românilor
Pingback: 8 Ianuarie în istoria românilor
Pingback: 7 Februarie în istoria românilor