Ella Fitzgerald (1917-1996)
Personalitatea zilei

Ella Fitzgerald

(25 aprilie 1917 – 15 iunie 1996)

~ Personalitatea zilei – Today’s Personality ~

 

Unii copii din Italia îmi spuneau „Mama Jazz”, mi s-a părut atât de drăguț. Atâta timp cât nu mă numesc „Bunica Jaz”

Ella Fitzgerald, 1933Ella Fitzgerald

25 aprilie 1917, Newport News, Virginia – 15 iunie 1996, Beverly Hills, California

 

Ella Fitzgerald a fost o renumită cântăreață de jazz americană, supranumită „The First Lady of Song” (Prima Doamnă a Cântecului). Cu un registru vocal excepțional de trei octave, s-a remarcat prin puritatea vocii și intonației, o imensă muzicalitate și prin capacitatea de improvizare, în mod particular în stilul scat.

În timpul copilăriei visa să devină dansatoare, dar, la sfatul prietenilor, a început să cânte și să ia parte la mai multe competiții. În ianuarie 1934, în vârstă de 16 ani, a câștigat finala la Wednesday Amateur Show a teatrului Apollo din Harlem (New York). A fost remarcată de Bardu Ali din orchestra lui Chick Webb, care a angajat-o în formația lui în 1935 și Ella a început să cânte cu regularitate la spectacolele de la teatrul Savoy din Harlem.

Love And Kisses

În același an a înregistrat primul disc cu titlurile Are You Here To Stay și Love And Kisses, precum și celebrul If You Cant’t Sing It, You’ll Have to Swing It. În scurt timp s-a dezvoltat ca excelentă cântăreață de swing – în 1937 revista de jazz Down Beat a ales-o drept cea mai bună cântăreață a anului.

You’ll Have to Swing It (Mr. Paganini)

A primit de 13 ori cunoscuta distincție Grammy Award. Alături de cîntărețele Billie Holiday și Sarah Vaughan, a contribuit la dezvoltarea stilului vocal interpretativ modern în muzica de jazz. Colaborarea ei cu Louis Armstrong, Count Basie și Dizzy Gillespie, precum și numeroasele turnee în cadrul seriei Jazz At The Philarmonic au făcut-o cunoscută în lumea întreagă.

Bewitched, Bothered, and Bewildered (1956)

Deschisă multor stiluri muzicale moderne, de la intonațiile sud-americane până la stilul Soul, dar și pentru Blues, Swing sau Bebop, Ella Fitzgerald a lăsat posterității o operă bogată, eternizată în sute de înregistrări discografice. De-a lungul carierei sale de 60 de ani, ea a vândut 40 de milioane de copii ale celor peste 70 de albume, a câștigat 14 premii Grammy și a primit Medalia Națională a Artelor de la Ronald Reagan și Medalia Prezidențială a Libertății de la George H.W. Bush.

Mai mult: Ella Fitzgerald [Wikipedia]

 

Summertime (1968)

 

***** [In English] *****

Some kids in Italy call me “Mama Jazz”, I thought that was so cute. As long as they don’t call me “Grandma Jaz”

Ella Fitzgerald, 1962Ella Fitzgerald

April 25, 1917, Newport News, Virginia – June 15, 1996, Beverly Hills, California

 

Ella Jane Fitzgerald was an American jazz vocalist with a vocal range spanning three octaves. Often referred to as the „First Lady of Song” and the „Queen of Jazz„, she was noted for her purity of tone, impeccable diction, phrasing and intonation, and a horn-like improvisational ability, particularly in her scat singing.

Cry me a river

She won an amateur contest at Harlem’s Apollo Theatre in 1934 and became the star of drummer Chick Webb’s big band the following year. She took it over on Webb’s death (1939) and embarked on a solo career in 1942. In 1946 she began an association with the impresario Norman Granz, through his Jazz at the Philharmonic tours. During the 1950s she recorded a series of LP songbooks, arrangements by Nelson Riddle of American songs. She continued to perform and record jazz with a variety of musicians.

It Don’t Mean A Thing If It Ain’t Got That Swing (1957)

Over the course of her 60-year recording career, she sold 40 million copies of her 70-plus albums, won 14 Grammy Awards and was awarded the National Medal of Arts by Ronald Reagan and the Presidential Medal of Freedom by George H. W. Bush.

More on: Ella Fitzgerald [Wikipedia]

*****

 

My One and Only Love

 

#EllaFitzgerald #personalitateazilei #todayspersonality #universalmusic

----------

*Ediție revizuită și adăugită

6 comentarii la „Ella Fitzgerald

  1. Pingback: George Gershwin

  2. Pingback: Dizzy Gillespie

  3. Pingback: Anca Parghel

  4. Pingback: Anca Parghel

  5. Pingback: 14 Decembrie în istoria românilor

  6. Pingback: Duke Ellington

Lasă un răspuns