~ Personalitatea zilei* ~
Emanoil Petruț
8 februarie 1932, Mărășești – 8 august 1983, București
Emanoil Petruț a fost actor de film și teatru.
S-a născut într-o familie modestă, tatăl său fiind impiegat CFR, iar mama funcționară. A urmat liceul la Focșani, în paralel, a jucat într-o trupă de amatori, apoi a interpretat roluri de compoziție pe scena Teatrului Pastia. După un asemenea spectacol, susținut la matineu, George Vraca l-a sfătuit să se facă actor. În 1948 a fost trimis, pe cheltuiala orașului Mărășești, la Facultatea de Teatru din Iași, după primul an transferându-se la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografie din București, pe care l-a absolvit în 1953.
A debutat în filmul În sat la noi, în regia lui Jean Georgescu (1951), film de debut ca actor și al lui Liviu Ciulei.
În sat la noi (1951) • Regia Jean Georgescu și Victor Iliu. Cu: Constantin Ramadan, George Manum, Nana Ianculescu, Gheorghe Soare, Liviu Ciulei, Emanoil Petruț, Marietta Rareș etc.
În teatru a debutat cu trei roluri în Nepoții gornistului, pentru care a primit Premiul de Stat în 1952. Între 1953–1957 a jucat pe scena Teatrului „Constantin Nottara”, apoi pe cea a Teatrului Național București, unde a rămas până la sfârșitul vietii. În cei 18 ani de activitate scenică pe scena Teatrului Național, a interpretat peste 100 de roluri, cele mai multe principale: Arbore din Apus de soare de Barbu Delavrancea, Nehludov din Învierea de Lev Tolstoi, Torvald din Nora de Ibsen, Răzvan din Răzvan și Vidra de B.P.Hașdeu etc.
Răzbunarea Haiducilor (1968) • Regia Dinu Cocea. Cu: Emanoil Petruț, Marga Barbu, George Constantin, Toma Caragiu, Olga Tudorache, Colea Răutu, Jean Constantin etc.
În film, a jucat sub bagheta unor mari regizori: Dinu Cocea, Gheorghe Vitanidis, Andrei Blaier, Mircea Drăgan, în zeci de filme. Formarea sa pe scena teatrului l-a îndreptat cu predilecție spre teme istorice, pe care le-a interpretat cu distincție și intuiția exactă a psihologiei personajului. Este memorabil în rolul lui Tudor (Vladimirescu), în filmul omonim al lui Lucian Bratu din 1962, pentru care a primit Premiul Festivalulului Cinematografic de la Mamaia din 1964.
Tudor (1963) • Regia Lucian Bratu. Cu: Emanoil Petruț, George Vraca, Alexandru Giugaru, Lica Gheorghiu, Geo Barton, Olga Tudorache, Amza Pellea, Ernest Maftei etc.
Pentru filmul Frații, a primit premiul ACIN în 1971. În filmele Dacii și Mihai Viteazul, vocea sa inconfundabilă a dublat-o pe cea a lui Amza Pellea.
Evadarea (1975) • Regia Ștefan Traian Roman. Cu: Gheorghe Dinică, Jean Constantin, Emmerich Schäffer, Ion Bog, Emanoil Petrut, Silviu Stănculescu, Ion Marinescu, Constantin Codrescu etc.
Într-un inteviu, Emanoil Petruț spunea despre el însuși: „Eu m-am născut actor, indiferent dacă această afirmaţie a deranjat sau deranjează pe cineva, actor, aşa cum caii se nasc cai, aşa cum copacii se nasc copaci, pentru că eu consider că artistul este o specie ca oricare alta, pe care natura a făurit-o şi de care oamenii nu se mai pot lipsi”.
Puțini știu că actorul a fost și un strălucit poet. Scria poezii în cabină, înainte de a intra pe scenă, să-și susțină rolul. Mare parte din poeziile sale, pe care nu a mai apucat să le publice într-un volum, erau dedicații pentru soția sa Catinca Ralea, de care l-a legat o dragoste profundă.
În memoria sa, primăria Mărășești a dat numele său Casei de Cultură a orașului.
Mai mult: Emanoil Petruț [Wikipedia]
Clipa (1979) • Regia Gheorghe Vitanidis. Cu: Gheorghe Cozorici, Ion Dichiseanu, Violeta Andrei, Sebastian Papaiani, Emanoil Petruț, Mitică Popescu, Leopoldina Bălănuță, Rodica Tapalagă, Olga Tudorache, Octavian Cotescu, Valeria Seciu etc.
***** [In English] *****
Emanoil Petruț
8 February 1932, Mărășești – 8 August 1983, Bucharest
Emanoil Petruț was a Romanian film and stage actor. He played on the stage of Nottara Theatre then the National Theatre in Bucharest. In 22 years of stage, he performed over 100 roles, mostly main.
In the film, receives especially historical roles, which interprets with distinction and accurate intuition of the psychology of character – Porto-Franco (1961), Tudor (1962), Răzbunarea haiducilor (1968), Decolarea (1971), Ciprian Porumbescu (1973), Frații Jderi (1974), Războiul independenței (1977), Vlad Țepeș (1979), Lumina palidă a durerii (1980), Liniștea din adîncuri (1982), Întoarcerea Vlașinilor (1983) etc.
*****
Întunericul alb (1982) • Regia Andrei Blaier. Cu: Emanoil Petruț, Silvia Ghelan, Carmen Galin, Gheorghe Dinică, Valentin Uritescu, Dinu Ianculescu etc.
#EmanoilPetrut #personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality
---------- *Ediție revizuită și adăugită
Pingback: Olga Tudorache
Pingback: 19 Octombrie în istoria românilor
Pingback: 24 octombrie în istoria românilor
Pingback: 25 Noiembrie în istoria românilor
Pingback: 30 Noiembrie în istoria românilor
Pingback: 28 Ianuarie în istoria românilor
Pingback: Ștefan Mihăilescu–Brăila
Pingback: 9 Februarie în istoria românilor
Pingback: 14 Februarie în istoria românilor
Pingback: 15 Februarie în istoria românilor
Pingback: 1 Martie în istoria românilor
Pingback: George Vraca
Pingback: 5 Mai în istoria românilor
Pingback: Tudor Vladimirescu
Pingback: 14 Iunie în istoria românilor
Pingback: Ciprian Porumbescu
Pingback: 8 Noiembrie în istoria românilor
Pingback: 25 Noiembrie în istoria românilor