România frumoasă

Florin Piersic

Florin Piersic (1936) -cover

~ Amintirea zilei – Today’s Memory* ~

 

Florin Piersic (1)Florin Piersic

27 ianuarie 1936, Cluj

 

Florin Piersic este actor de teatru, film, radio și televiziune care a jucat dramă, comedie, tragedie, figuri istorice.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, promoția 1957. I-a avut colegi de generație pe Leopoldina Bălănuță, Geta Angheluță, Ioana Bulcă, Ica Matache, Lucia Mara, Dumitru Furdui, Cosma Brașoveanu, Gheorghe Popovici Poenaru, Liviu Crăciun, Radu Voicescu, Anatolie Spânu etc.

Castravetele, după Ion Luca Caragiale (1988)

La doi ani după absolvire, a debutat pe scena Teatrului Național din București în rolul titular din Discipolul diavolului. Au urmat Tragedia optimistă, Oameni și șoareci, Orfeu în Infern, piese care au scos în evidență geniul, naturalețea și prospețimea actorului. Are o bogată activitate teatrală la Teatrul Național din București. A jucat pe scenă în: Act venețian, Gaițele, Străini în noapte, Dulcea pasăre a tinereții.

Eu, tu și Ovidiu (1977)

La începutul carierei sale, era considerat un „june prim” al cinematografiei autohtone și a jucat în foarte multe filme. Vârful carierei sale a fost filmul De-aș fi Harap Alb (1965), însă rolul prin care s-a evidențiat a fost Mărgelatu, acest personaj fiind poate cel mai îndrăgit personaj din cinematografia românească.

De-aș fi… Harap Alb (1965)

A jucat în foarte multe filme până în anul 1987: Ciulinii Bărăganului (1958, debut), Aproape de soare, Neamul Șoimăreștilor, De-aș fi… Harap Alb, Șapte băieți și o ștrengăriță, Columna, Mihai Viteazul, Aventuri la Marea Neagră, Frații Jderi, Eu, tu și Ovidiu, În fiecare zi mi-e dor de tine și multe altele, seriile: Haiducii lui Șaptecai (regia Dinu Cocea) și Mărgelatu (regia Doru Nastase).

Trandafirul galben (1982)

A jucat teatru TV: Visul unei nopți de iarnă, Ultima haltă în paradis, Jocul de-a vacanța. A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural, „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”, cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler.

Ultima haltă în paradis Teatru TV (2002)

A fost căsătorit cu actrița Tatiana Iekel, care i-a dăruit și primul copil, pe Florin Jr. A doua soție a fost tot o actriță, Anna Széles, cu care a avut un fiu Daniel. În 1985 Anna Széles a divorțat și s-a mutat în Ungaria. În 1993, după o relație de 7 ani, Florin Piersic s-a căsătorit, a treia oară, cu Anna Török, de asemenea originară din Cluj.

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Florin_Piersic ; https://www.cinemagia.ro/actori/florin-piersic-1967/

 

Adrian Paunescu – Repetabila povară

 

***** [In English] *****

Florin Piersic

 born 27 January 1936

Florin Piersic (2)

Florin Piersic is a well-known Romanian actor and TV personality. He is particularly famous for his leading roles in The White Moor and the Seria Mărgelatu films. He has a reputation, often parodied in popular culture, as a raconteur.

Piersic attended the Caragiale Academy of Theatrical Arts and Cinematography in Bucharest. He joined the regular cast of the Romanian National Theater at 1959 and performed in numerous productions until his retirement in 1989. His first role was as Richard in The Devil’s Disciple.

 

Tudor Mușatescu – Visul unei nopți de iarnă

In 1958 he made his debut on screen in the French-Romanian co-production The Thistles of the Bărăgan. He appeared in more than forty movies, most of them in the Ceaușescu era. He often depicted heroic, masculine characters. More recently, he played in a soap opera.

Haiducii lui Șaptecai (1971)

In 2006, he was voted to the 51st place on the 100 greatest Romanians list. In 2009, he was bestowed with the lifetime achievement award in the Transilvania International Film Festival.

He’s still acting.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Florin_Piersic

*****

 

Totul se plătește (1986)

 

#todaysmemory #todayspersonality #istoriaRomaniei #Romaniafrumoasa #romanifrumosi #romanianvisualart

----------

*Ediție revizuită și adăugită

3 comentarii la „Florin Piersic

  1. Pingback: 14 Noiembrie în istoria românilor

  2. Pingback: 24 Noiembrie în istoria românilor

Lasă un răspuns

%d