Istoria românilor România frumoasă

In memoriam Dinu Lipatti

Dinu Lipatti (1917-1950) -cover

~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Dinu Lipatti (1)21In memoriam Dinu Lipatti

19 martie 1917, București – 2 decembrie 1950, Geneva

 

Pianist, compozitor și pedagog, considerat a fi cel mai important pianist român, membru post-mortem (din 1997) al Academiei Române. Crescut într-o familie cu tradiție muzicală, fin de botez al lui George Enescu, i s-au recunoscut și cultivat din fragedă copilărie înclinațiile muzicale. În 1934, participând la concursul internațional de pian din Viena, a primit premiul II, fapt ce l-a determinat pe faimosul pianist francez Alfred Cortot să părăsească juriul în semn de protest…

Lipatti plays Lipatti – Sonatina for the Left Hand for Piano

A avut o scurtă carieră de pianist concertist în Germania și Italia sau la București, ca solist sau acompaniindu-l pe George Enescu. A fost profesor de pian la Conservatorul din Geneva, continuând cariera concertistică cu recitaluri sau ca solist în orchestre dirijate de Herbert von Karajan sau Alceo Galliera.

Grieg – Concerto in A minor Op. 16 • Philarmonia Orchestra, Conductor Alceo Galliera (1947)

În timp ce se pregătea pentru un turneu în America s-a descoperit că suferea de leucemie. A urmat un tratament costisitor, ajutat de muzicieni ca Yehudi Menuhin, Igor Strawinski, Charles Munch care au contribuit cu mari sume de bani. La 16 septembrie 1950, deși slăbit fizic, a dat ultimul concert public la Besançon. În partea doua a recitalului intenționa să execute cele 14 Valsuri în Do diez minor de Frédéric Chopin. L-au părăsit puterile, iar după o lungă pauză în care publicul nu s-a clintit din sală, a reapărut pe scenă, s-a așezat la pian și a interpretat Jesus bleibt meine Freude din cantata Herz und Mund und Tat und Leben de Johann Sebastian Bach.

Dinu Lipatti plays Mozart – Sonata in A Minor, K310, at his last recital

Cu această rugăciune s-a încheiat una din cele mai bogate și scurte cariere cunoscute în arta interpretativă modernă

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Dinu_Lipatti

 

Dinu Lipatti plays Enescu – Piano Sonata No.3, Op.24 (Radio Bern, 1943)

 

***** [In English] *****

In memoriam Dinu Lipatti

19 March 1917, Bucharest – 2 December 1950

Dinu Lipatti (2)

Dinu Lipatti was a Romanian classical pianist and composer whose career was cut short by his death at age 33.

For his baptism, which occurred not shortly after birth as is usual, but when he was old enough to play the piano, the violinist and composer George Enescu agreed to be his godfather. Lipatti played a minuet by Mozart at his own baptism.

Dinu Lipatti – Șătrarii (Les Tziganes) • Cluj-Napoca Philharmonic Orchestra, Conductor Emil Simon

In 1932 the 15-year old Lipatti won prizes for his compositions: a Piano Sonatina, and a Sonatina for Violin and Piano. That year he also won a Grand Prize for his symphonic suite Les Tziganes.

He entered the 1933 Vienna International Piano Competition but finished second, because the jury considered him too young. Alfred Cortot, who thought Lipatti should have won, resigned from the jury in protest. At eighteen, Lipatti gave his recital debut in Paris at the École Normale.

In recognition of his outstanding contributions to classical music interpretation and composition he was posthumously elected in 1997 as a member of the Romanian Academy.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Dinu_Lipatti

*****

 

Dinu Lipatti plays Chopin – 14 Valses – Barcarolle – Nocturne n°8 – Mazurka n°32 (Mono recording in 1950, 1948 & 1947)

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #InmemoriamDinuLipatti

0 comentarii la „In memoriam Dinu Lipatti

Lasă un răspuns