Ion Barbu (1895-1961) -cover
Personalitatea zilei

Ion Barbu

(19 martie 1895 – 11 august 1961)

~ Personalitatea zilei* ~

 

Oricât ar părea de contradictorii acești doi termeni la prima vedere, există undeva, în domeniul înalt al geometriei, un loc luminos unde se întâlnește cu poezia

Ion Barbu

Dan Barbilian; 19 martie 1895, Câmpulung-Muscel – 11 august 1961, București

 

Dan Barbilian (cu pseudonimul Ion Barbu) a fost matematician și unul dintre cei mai importanți poeți români interbelici, reprezentant al modernismului literar românesc.

Era fiul judecătorului Constantin Barbillian (care și-a latinizat numele inițial, Barbu) și al Smarandei, născută Șoiculescu. Între anii 1914–1921 a studiat matematica la Facultatea de Științe din București, studiile fiindu-i întrerupte în timpul primului război mondial și a continuat, între 1921–1924, la Göttingen, Tübingen și Berlin. În 1929 a devenit Doctor în Matematică.

În timpul războiului a fost cantonat în Moldova, pe Prut și aici pasiunea – redeșteptată – pentru poezie a dat primele semne. A fost perioada când se dedica deopotrivă poeziei și matematicii – a luat licența în matematică, publicând în continuare poezie.

Ion Barbu – Matematician și poet român

Ca matematician, în 1942 a fost numit profesor titular de Algebră la Facultatea de Științe din București și a publicat diferite articole în reviste matematice. De deosebită importanță sunt două dintre contribuțiile lui: o scurtă lucrare apărută în Casopis Matematiky a Fysiky în care definește o procedură de metrizare care va fi numită de Leonard M. Blumenthal spații Barbilian, și două lucrări în Jber. Deutsch. Math. Verein., care au inspirat o direcție de cercetare în geometria inelelor, direcție asociată azi în literatura de specialitate cu numele său, al lui Hjelmslev și al lui Klingenberg. Scrieri științifice: Teoria lui Galois a ecuațiilor în axiomatizarea lui Steinitz, Axiomatizarea mecanicii clasice, Curs de algebră axiomatică, Teoria aritmetică a idealelor în inelele necomutative.

Ca poet, în 1918 a debutat în revista lui Macedonski, Literatorul, cu poezia Ființa, pentru ca în 1919 să se apropie de cenaclul și revista Sburătorul, unde a publicat mai multe poezii, fiind prezentat de însuși Lovinescu și adoptând, la sugestia acestuia, numele bunicului său, Ion Barbu ca pseudonim. Aplecarea spre poezie a fost declanșată de un pariu cu Tudor Vianu. Plecați într-o excursie în timpul liceului, Dan Barbilian i-a promis lui Tudor Vianu că va scrie un caiet de poezii, argumentând că spiritul artistic se află în fiecare. Din acest pariu, și-a descoperit talentul și iubirea față de poezie.

Prima etapă, cea a versurilor publicate în Sburătorul (1919–1920), a fost numită convențional de unii critici parnasiană, deși lirica sa din faza debutului a depășit cadrul limitat al parnasianismului. Dintre acestea: Lava, Munții, Copacul, Banchizele, Panteism, Arca, Pytagora, Râul, Umanizare etc.

Banchizele • Recită Cornel Nemeș

A doua etapă, baladică-orientală, indica orientarea spiritului poetului spre concretul lumii, poeme ca: După melci, Riga Crypto și lapona Enigel, Domnișoara Hus, Nastratin Hogea la Isarlâk etc. (1921–1925).

Riga Crypto și lapona Enigel • Recită Oana Vâlcea

În final, etapa ermetică, de încifrare a semnificațiilor: Oul dogmatic, Ritmuri pentru nunțile necesare, Uvedenrode.

Uvedenrode • Recită Florian Pittiș

 

Mai mult: Ion Barbu [Wikipedia]

 

Recital de poezie Ion Barbu / Dan BarbilianLeopoldina Bălănuță

 

***** [In English] *****

As contradictory as these two terms may seem at first sight, there is somewhere, in the high realm of geometry, a bright place where poetry meets

Ion Barbu

18 March 1895, Câmpulung-Muscel, Argeș County – 11 August 1961

 

Dan Barbilian, known as pen-name Ion Barbu, was a Romanian mathematician and poet.

Ion Barbu had a talent for mathematics, as well a great passion for poetry. He was known as one of the greatest Romanian poets of the twentieth century and perhaps the greatest of all according to Romanian literary critic Alexandru Ciorănescu.

17 poezii de Ion Barbu • Recită Mihai Căsălean

In 1934, Barbilian published his article describing metrization of a region K, the interior of a simple closed curve J. At the University of Missouri, L.M. Blumenthal wrote Distance Geometry. A Study of the Development of Abstract Metrics, where he used the term „Barbilian spaces” for metric spaces based on Barbilian’s function to obtain their metric… Barbilian also made a contribution to the foundations of geometry with his articles in 1940 and 1941 in Jahresbericht der Deutschen Mathematiker-Vereinigung on projective planes with coordinates from a ring.This work „inspired research in ring geometries, nowadays associated with his, Hjelmslev’s and Klingenberg’s names.”

As a poet, he is best known for his volume Joc secund (Mirrored Play).

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Ion_Barbu

*****

 

Încreat • Versuri Ion Barbu, Muzica Florian Chelu Madeva

 

#IonBarbu #personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită