Jean Constantin (1927-2010) -cover
Personalitatea zilei

Jean Constantin

(21 august 1927 – 26 mai 2010)

~ Personalitatea zilei* ~

 

Jean Constantin (1)Jean Constantin

Constantin Cornel Jean; 21 august 1927, Techirghiol – 26 mai 2010, Constanța

 

Jean Constantin a fost actor de teatru, film și televiziune, considerat „maestrul comediei”.

S-a născut într-o familie multietnică, „Mama mea era grecoaică venită cu părinții de la Salonic prin aproximativ 1880 și se numea Caliopi Stavreg Zaharia” iar tatăl „era român, Dumitru Jean, și era conductor arhitect”… A avut 8 fraţi, el fiind cel mai mic dintre băieţi. Mama avea o voce extrem de frumoasă, iar tatăl avea un simţ al umorului deosebit, glumele fiind la ordinea zilei la ei în casă.

Eu mi-am jucat foarte bine rolurile de țigan și am convins etnia, și nu numai, că sunt de al lor”. Multă vreme s-a crezut că era născut în 1928; actorul însuși a menținut această confuzie, necontrazicându-i pe cei care l-au „întinerit” cu un an.

Adevărul este că mie, fiind cel mai mic și mai răsfățat dintre frați, nu mi-a plăcut deloc cartea. De-aia, deși tata voia să mă facă arhitect, auzi la el, m-am făcut artist. Înarmaţi doar cu naivitatea şi cu visele celor 16 ani, mai mulţi colegi de liceu ne-am înrolat cu entuziasm în Brigada a 3-a Constanţa, care urma să plece pe şantierul Bumbeşti-Livezeni”. Acolo l-a cunoscut pe Ilarion Ciobanu, cu care a făcut tot felul de reprezentații, foarte apreciate de public.

După doi ani de armată la Turnu Severin, la grăniceri, a ajuns la Bucureşti pentru un festival de amatori,luând Premiul I cu monologul lui N. Canner, Nu mă bag. A fost cooptat în echipa Casei de Cultură a Sindicatelor din Medgidia unde a cucerit din nou locul I pe ţară, cu rolul Tono din opereta Vânt de libertate de Dunaevschi.

A lucrat ca normator într-o fabrică din Constanța, unde a pus bazele unei brigăzi artistice. A debutat ca artist la Casa de Cultură din localitate, iar la sfârșitul anului 1957, a fost primit în nou-înființata secție de estradă din cadrul Teatrului de Stat Fantasio, unde a rămas angajat până la pensionare. A avut colaborări şi cu Teatrul „Constantin Tănase” sau cu Teatrul Naţional Bucureşti.

Convorbire telefonică • Jean Constantin și Mișu Fotino (1986) [Arhiva TVR]

A jucat în filme încă de la începutul anilor 1960, ajungând la circa 80 de filme, cum ar fi Baronul Ecluzei, Haiducii, Răzbunarea haiducilor, Zile de vară, Prea mic pentru un război atăt de mare, Secretul lui Bachus, Secretul lui Nemesis, În fiecare zi mi-e dor de tine, Punctul zero, Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii.

Brigada Diverse în alertă (1971) • Regia Mircea Drăgan. Cu: Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Puiu Călinescu, Dem Rădulescu, Jean Constantin, Iurie Darie

A devenind celebru în anii ’70, cu seria de filme de comedie BD – Brigada Diverse, dar și Nea Marin miliardar. Totodată, a fost foarte cunoscut și pentru rolul lui Ismail din Toate pânzele sus. „Esenţa gândirii regizorilor era asta: „Am nevoie de o pată de culoare în filmul meu că prea se măcelăresc toţi.” Aşa am ajuns să fac adevărate roluri de compoziţie, precum Parpanghel în „Haiducii”, vioristul din „Explozia”, unde am intrat în flăcări de-adevăratelea, Izmail în „Toate pânzele sus” sau Mitică DKW din „Mastodontul”.

Toate pânzele sus! Ismail și polonicul lui

Pe scena Teatrului Național București a jucat în spectacolul O scrisoare pierdută, regizat de Radu Beligan.

A primit premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor Gopo din 2008, dar și premiul special pentru teatru de revistă, acordat de UNITER, în 2003.

Săptămîna nebunilor (1971)  • Regia Dinu Cocea. Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Toma Caragiu, Constantin Codrescu, Aimée Iacobescu, Carmen Maria Strujac Colea Răutu, Jean Constantin, Nicolae Gărdescu, Ernest Maftei etc.

Cel care a fost considerat maestrul comediei a fost investit, în 2007, drept Cavaler de Malta al Ordinului Sf. Ioan de Ierusalim, într-o ceremonie desfășurată la Suceava. Consiliul Director al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România i-a acordat o clachetă de aur și o medalie jubiliară Magna cum Laudae (2003), iar UNITER i-a acordat premiul special pentru teatru de revistă. A fost distins în 2004 cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.

Mai mult: Jean Constantin [Wikipedia]

 

Fir-ar mama ei de viață

 

***** [In English] *****

Jean Constantin (2)Jean Constantin

Constantin Cornel Jean; 21 august 1928, Techirghiol – 26 mai 2010, Constanța

 

Jean Constantin was a famous Romanian film, television and theater actor. He graduated from Institute of Theatrical Arts and Cinematography. In 1965, he plays first role in the movie Procesul alb (White Trial) and he has starred in about 80 films.

Brigada Diverse intră în acțiune (1970) • Regia Mircea Drăgan. Cu: Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Puiu Călinescu, Dem Rădulescu, Jean Constantin, Iurie Darie

Other notable roles in Brigada Diverse în alerta! (1971), Un comisar acuza (1974), Nea Marin miliardar (1979), Toate pînzele sus (1977). He played on the stage of the theater Fantasio in Constanta and „Constantin Tanase” in Bucharest. He was married with Elena Jean. Jean received a Gopo Prize in 2008 for the whole opera. He was decorated on February 7, 2004 the Cultural Merit Order in the rank of Officer.

More on: Jean Constantin [Wikipedia]

*****

 

Un comisar acuză (1974) [English subtitles] • Regia Sergiu Nicolaescu. Cu: Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Dinică, Jean Constantin, Amza Pellea, Ion Besoiu, Emmerich Schäffer

#JeanConstantin #personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită