~ Personalitatea zilei – Today’s Personality* ~
Johnny Weissmuller
Peter Johann Weissmüller; 2 iunie 1904, Freidorf, Austro-Ungaria/Timișoara – 20 ianuarie 1984, Acapulco, Mexic
Johnny Weissmuller a fost înotător și actor american de origine șvabă, născut la Timișoara. Părinții săi au emigrat în SUA, împreună cu fiul lor în vârstă de șapte luni.
Copil bolnăvicios, a fost sfătuit de un medic să se apuce de înot. Așa a ajuns de cinci ori campion olimpic la înot (1924-1928), deținătorul a 67 de titluri mondiale și 52 de titluri naționale. A deținut recordurile la stilul liber la toate probele de la 100 de yarzi la jumătatea de milă și a fost primul care a înotat 100 m sub un minut. Johnny Weissmüller a susținut ulterior că s-ar fi născut în Windber (Pennsylvania), probabil pentru a fi selectat în lotul național de natație al SUA.
Johnny Weismuller sets new swimming record / Johnny Weismuller stabilește un nou record la înot (1925)
Johnny Weismuller s-a întors o singură dată la Timișoara, în timpul copilăriei, în 1907.
În primul său film, Glorifying the American Girl (1929), Weissmuller apare ca Adonis, purtând numai o frunză de smochin.
Glorifying the American Girl (1929)
După un mare succes, directorii MGM au investit în două povești de-ale lui Edgar Rice Burroughs, în care eroul principal era Tarzan. Cyril Hume, cel care a adaptat Tarzan the Ape Man (1932), l-a văzut înotând în piscina hotelului și i-a sugerat să joace rolul lui Tarzan. Filmul a avut un succes imediat, devenind celebru prin seria de filme Tarzan (Tarzan the Ape Man / Tarzan Escapes / Tarzan and His Mate / Tarzan Finds a Son / Tarzan Secret Treasure / Tarzan New York Adventure).
Tarzan the Ape Man (1932)
Se povestește că în timpul revoluției cubaneze, pe când Johnny Weissmüller juca golf cu niște prieteni în Cuba, jucătorii s-au trezit înconjurați de revoluționari înarmați. Fără să-și piardă cumpătul, Weissmüller a lansat celebrul strigăt al lui Tarzan, iar soldații, recunoscându-l, au fost foarte încântați să escorteze grupul într-o zonă sigură.
Tarzan Escapes (1934) Fragment
La finalizarea seriei Tarzan, s-a retras din industria cinematografică pentru a se ocupa de afaceri în Fort Lauderdale, Florida. Johnny Weissmuller a fost primul Tarzan din filmele sonore și este considerat și astăzi cel mai bun Tarzan din istoria cinematografiei.
**Notă: Primul film Tarzan din toate timpurile (film mut), a fost Tarzan of the Apes (1918) cu Elmo Lincoln:
A fost recompensat cu o stea pe Bulevardul Walk of Fame din Hollywood, pentru activitatea sa din televiziune.
A fost căsătorit de cinci sau șase ori și a avut trei copii. Respectându-i-se dorința, la înmormântarea sa, coșciugul a fost coborât în groapă având ca fond sonor celebrul strigăt al lui Tarzan.
Strigătul lui Tarzan
Mai mult: Johnny Weissmuller [Wikipedia]
Jungle JIm – Jungle Man Eaters (1954)
***** [In English] *****
Johnny Weissmuller
Peter Johann Weissmüller; June 2, 1904, Freidorf, near Timisoara, Romania – January 20, 1984, Acapulco, Mexico
Johnny Weissmuller was an American freestyle swimmer and actor. He was reared in Chicago, where he attended the University of Chicago and developed into a champion swimmer. He won five Olympic gold medals (three in 1924, two in 1928) and set 67 world records.
Tarzan & His Mate (1934) Trailer
Weissmuller appeared in several sports shorts, then was hired by MGM to play Tarzan onscreen. Beginning in 1932, he starred in 12 Tarzan adventures, meanwhile doing almost no other film work.
Tarzan Triumphs (1943) Tarzan Feeds Nazi To Lion
In the late ’40s he quit Tarzan and began starring in a new series, Jungle Jim, while occasionally appearing in other films through the mid ’50s, after which he retired from acting.
Swamp Fire 1946 • Director: William H. Pine. Stars: Johnny Weissmuller, Virginia Grey, Buster Crabbe
He authored an autobiography, Water, World and Weissmuller (1967).
More on: Johnny Weissmuller [Wikipedia]
Movie Legends – Johnny Weissmuller
#JohnnyWeissmüller #personalitateazilei #todayspersonality
---------- *Ediție revizuită și adăugită
Pingback: 20 Ianuarie în istoria românilor
Pingback: Sebastian Papaiani