Louis-Comfort-Tiffany - Louis-Comfort-Tiffany-1848-1933
Personalitatea zilei

Louis Comfort Tiffany

(18 februarie 1848,  New York – 17 ianuarie 1933)

~ Personalitatea zilei – Today’s Personality ~

 

Louis Comfort Tiffany

18 februarie 1848,  New York – 17 ianuarie 1933, New York

 

Louis Comfort Tiffany a fost pictor, decorator și designer, filantrop american, recunoscut la nivel internațional ca una dintre cele mai mari forțe ale stilului Art Nouveau, cu contribuții semnificative în arta sticlei.

A fost fiul celebrului bijutier Charles Lewis Tiffany, co-fondator al companiei de lux Tiffany & Co. cunoscută pentru bijuteriile sale din argint și diamante.

De la o vârstă fragedă, Louis a declarat că vrea să devină artist, iar mai târziu a studiat cu pictorii americani George Inness și Samuel Colman și s-a specializat în pictură de subiecte narative la Paris, fiind influențat și de o călătorie în Maroc.

Întors în Statele Unite, a devenit un pictor recunoscut și membru al Academiei Naționale de Design, New York City; mai târziu a reacționat împotriva conservatorismului academiei organizând, în 1877, cu artiști precum John La Farge și Augustus Saint-Gaudens, Societatea Artiștilor Americani.

Experimentele lui Tiffany cu vitralii, începute din 1875, au condus la înființarea, trei ani mai târziu, a propriei sale fabrici de sticlă la Corona din Queens, New York. În anii ’890 era un producător celebru de artă din sticlă, experimentând mijloace unice de colorare. A devenit faimos la nivel internațional pentru sticla pe care a numit-o Favrile, un neologism din latina faber (meșter).

Christ the Consoler at Pullman Memorial Universalist Church, Albion, NY
The Baptism of Christ, at Brown Memorial
John the Baptist, Arlington Street Church, Boston
The Holy City, 1905
The New Creation Brown Memorial Presbyterian Church, Baltimore, Maryland
Angel of the Resurrection, 1904 – Indianapolis Museum of Art
Nicodemus Came to Him by Night, First Presbyterian Church, Lockport, NY
Window of St. Augustine, Lightner Museum, St. Augustine, Florida

A devenit faimos la nivel internațional pentru sticla pe care a denumit-o Favrile, un neologism din latinescul faber („meșter”). Irizată și în formă liberă, a fost uneori combinată cu aliaje ale bronzului și alte metale; astfel de exemple, unele semnate L.C. Tiffany sau L.C.T, s-au bucurat de popularitate pe scară largă în perioada 1890-1915 și au fost reînviate în anii 1960. Sticla sa Favrile a fost admirată în străinătate, în special în Europa centrală, unde a creat o nouă modă.

Tiffany a proiectat vitralii și lămpi, mozaicuri de sticlă, sticlă suflată, ceramică, bijuterii, emailuri și lucrări metalice.

După ce a înființat o firmă de decorații pentru protipendada din New York, a primit o comandă de la președintele SUA. Chester A. Arthur să redecoreze sălile de recepție de la Casa Albă din Washington, D.C., pentru care a creat marele ecran cu vitralii din holul de la intrare (mai târziu îndepărtat și distrus). A proiectat și capela pentru Expoziția Mondială Columbiană (1893) din Chicago și altarul mare din Catedrala Sf. Ioan cel Divin din New York City.

Copleșit de expoziția de artă a sticlei a genialului designer Art Nouveau francez Émile Gallé la expoziția de la Paris din 1889, Tiffany a devenit interesat de sticla suflată. Din 1896 până în 1900 a produs o cantitate mare de sticlă Favrile rafinată, multe piese realizând efecte misterioase și impresioniste; inovațiile sale l-au făcut un lider al mișcării Art Nouveau. Firma lui Tiffany a fost reorganizată în 1900, după care s-a aventurat în lămpi, bijuterii, ceramică și bibelouri. În 1911 a creat una dintre realizările sale majore: o cortină de sticlă gigantică pentru Palacio de Bellas Artes Mexico City.

 

Education (Chittenden Memorial Window) at Yale University
Girl with Cherry Blossoms, c. 1890
Pastoral window at Second Presbyterian Church (Chicago, Illinois)
The Tree of Life

La fel ca tatăl său, Louis a fost cavaler al Legiunii de Onoare; a devenit și membru de onoare al Societății Naționale de Arte Frumoase (Paris) și al Societății Imperiale de Arte Frumoase (Tokyo). În 1919, a înființat Fundația Louis Comfort Tiffany pentru studenții de artă la luxoasa și celebra sa proprietate din Long Island (pe care o proiectase în totalitate), care în 1946 a fost vândută pentru a oferi fonduri de burse.

Mai mult: Louis Comfort Tiffany [Britannica]

 

***** [In English] *****

Louis Comfort Tiffany

February 18, 1848,  New York – January 17, 1933, New York

 

Louis Comfort Tiffany was an American painter, craftsman, philanthropist, decorator, and designer, internationally recognized as one of the greatest forces of the Art Nouveau style, who made significant contributions to the art of glassmaking.

The son of the famous jeweler Charles Lewis Tiffany, Louis studied under the American painters George Inness and Samuel Colman and also trained as a painter in Paris, became a recognized painter and an associate of the National Academy of Design, New York City, and organised, with such artists as John La Farge and Augustus Saint-Gaudens, the Society of American Artists (1877).

Tiffany’s experiments with stained glass, begun in 1875, led to the establishment three years later of his own glassmaking factory. By the 1890s he was a leading glass producer, experimenting with unique means of colouring. He became internationally famous for the glass that he named Favrile, a neologism from the Latin faber (craftsman). Favrile glass, iridescent and freely shaped, was sometimes combined with bronzelike alloys and other metals; such examples, some signed L.C. Tiffany or L.C.T., enjoyed widespread popularity from 1890 to 1915 and were revived again in the 1960s. His Favrile glass was admired abroad, especially in central Europe, where it created a new fashion.

Collection of Tiffany Lamps, Virginia Museum of Fine Arts
Wisteria Table Lamp, 1902

Tiffany designed stained glass windows and lamps, glass mosaics, blown glass, ceramics, jewelry, enamels and metalwork.

More on: Louis Comfort Tiffany [Wikipedia]

*****

 

#LouisComfortTiffany #personalitateazilei #todayspersonality #universalvisualart

0 comentarii la „Louis Comfort Tiffany

Lasă un răspuns