Biserica-Sucevita-cover

~ Amintirea zilei* ~

 

Mănăstirea Sucevița

5a-M.-Sucevita

 

Mănăstirea Suceviţa, monument istoric de seamă al ţării noastre, este o mănăstire ortodoxă, construită între anii 1583–1586 și situată în satul Sucevița din comuna omonină (județul Suceava).

Arhitectura complexului seamănă mai mult a cetate fortificată sau curte domnească, cu zidurile fortificate care desenează perimetrul complexului, cuprinzând central biserica, păstrând şi astăzi farmecul şi atmosfera monahală străveche. În incinta fortificată se găsesc casele domneşti şi chiliile, dar şi un muzeu ce păstrează autentice valori ale artei religioase de secol XV–XVI: sculptură în lemn şi piatră, broderii, argintărie şi manuscrise care au fost dăruite mănăstirii de ctitorii şi de urmaşii acestora.

1-M.-Sucevita

 

2-M.-Sucevita-Turnul-portii
Turnul porții

3-M.-Sucevita

 

4-M.-Sucevita

 

Istoria mănăstirii Suceviţa este legată de numele familiei Movileştilor. Avându-şi începutul într-un modest schit de lemn, atribuit călugărului Pahomie, aşezarea monahală care astăzi poartă numele de Suceviţa, a luat fiinţă printr-o biserică din zid ridicată la sfârşitul secolului al XVI-lea de Gheorghe Movilă, cel mai mare dintre fraţii Movilă, care a îmbrăcat haina călugărească la mănăstirea Probota, ajungând mitropolit al Moldovei.

5-M.-Sucevita

 

6-M.-Sucevita

 

7-M.-Sucevita

 

8-M.-Sucevita

 

La început o mănăstire de proporţii modeste, al cărei stareţ a fost chiar fondatorul ei, Gheorghe Movilă, Suceviţa a fost zidită cu cheltuiala întregii familii, devenind ulterior o adevărată emblemă a boierilor Movileşti.

Unicitatea monumentului este dată şi de pictura exterioară a cărei strălucire a rezistat, timp de aproape patru veacuri, vremilor şi intemperiilor şi tocmai de aceea, alături de celelalte monumente din nordul Moldovei,  reprezintă valoroase repere în istoria artei universale.

9-M.-Sucevita

 

10-M.-Sucevita

 

11-M.-Sucevita

 

12-M.-Sucevita

 

13-M.-Sucevita

 

15-M.-Sucevita

 

16-M.-Sucevita

 

17-M.-Sucevita

 

18-M.-Sucevita

 

19-M.-Sucevita

 

20-M.-Sucevita

 

21-M.-Sucevita

 

22-M.-Sucevita

 

În anul 1993, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a inclus Biserica Învierea Domnului” din cadrul Mănăstirii Sucevița, împreună cu alte șapte biserici din nordul Moldovei (Arbore, Pătrăuți, Moldovița, Probota, Sf. Ioan cel Nou din Suceava, Humor și Voroneț), pe lista patrimoniului cultural mondial, în grupul Bisericile pictate din nordul Moldovei. Mănăstirea Sucevița a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2015.

23-M.-Sucevita

 

24-M.-Sucevita

 

 

26-M.-Sucevita

 

Mai mult: Mănăstirea Sucevița [manastirea-sucevita.ro]

 

Discover Romania: Mănăstirea Suceviţa [Arhiva TVR]

 

#ManastireaSucevita #amintireazilei #istoriaromanilor #romanianvisualart #todaysmemory

----------

*Ediție revizuită și adăugită

0 comentarii la „Mănăstirea Sucevița

Lasă un răspuns