Margareta Sterian (1897-1992) -cover22
Personalitatea zilei Romanian Visual Art

Margareta Sterian

(16 martie 1897 – 9 septembrie 1992)

~ Personalitatea zilei* ~

 

Margareta Sterian (1)Margareta Sterian

Margareta Weinberg; 16 martie 1897, Buzău – 9 septembrie 1992, Kfar Saba, Israel

 

Margareta Sterian a fost pictoriță, ceramistă, artist decorator, scriitoare și traducătoare.

Crescută de mică de bunica sa, dedicată a-i oferi o educație aleasă, a absolvit Școala Anglicană din București, apoi Școala Evanghelică, unde i-a avut profesori pe scriitorul Ioan Slavici și pe Richard Canisius la desen, pregătindu-se în particular cu Gore Mircescu, un mare artist al acelor vremuri.

A călătorit apoi ceva timp în Anglia, Austria, Elveția, Danemarca, Norvegia, Suedia, Franța, SUA, de unde s-a întors cu poezii, adunate ulterior într-o Antologie de poezie americană.

A studiat apoi pictura, arta decorativă și istoria artei la Academia Ranson și la École du Louvre din Paris.

A lucrat frescă și ceramică cu arhitectul și pictorul Marcel Iancu, a creat costume și decoruri pentru baletele Operei Române, a ilustrat carte, a publicat poezie, a scris proză, a tradus din literatura universală.

Cunoscându-l pe marele sociolog și savant Dimitrie Gusti, în vara anului 1929, a luat parte la campania monografică de la Drăguș, condusă de profesorul Gusti. La puține luni după această campanie în satul românesc, artista a expus pentru prima dată în cadrul expoziției organizate de Seminarul de sociologie, etică și politică al Universității din București, condus de același Dimitrie Gusti. A expus șase portrete de țărani și copii din satul Drăguș.

De asemenea, la prima expoziție personală a artistei, de la Sala Mozart din București, a expus peisaje, naturi statice și 30 de lucrări din ciclul de portrete Copiii din Drăguș. Succesul acestui ciclu a fost unul uriaș. Nicolae Tonitza, Eugen Oprescu, Petre Comarnescu, Eugen Ionescu au remarcat și au apreciat talentul, frumusețea și miracolul acelor copii dintr-un sat de la început de secol XX. De altfel, artista va include de fiecare dată în expozițiile sale, de-a lungul multelor decenii de activitate, acest ciclu al copiilor din Drăguș, alături de ciclul Moșilor și cel al Circurilor.

1 Vedere Din Atelierul Artistei View From The Artist's Studio
Vedere din atelierul artistei/View from the Artist’s Studio
2 Lumini De Oraș City Lights
Lumini de oraș/City Lights
3 Plimbare Prin Cișmigiu Walk In Cismigiu Park
Plimbare prin Cișmigiu / Walk in Cismigiu Park
4 Peisaj în Poiana Țapului Landscape In Poiana Ţapului
Peisaj în Poiana Țapului / Landscape in Poiana Ţapului
5 Duminică în Breaza Sunday In Breaza
Duminică în Breaza / Sunday in Breaza
6 Baraca Circului Din Amintire
Baraca circului din amintire
7 Bâlci
Bâlci
8 Veneția
Veneția / Venice
9 Nunta Din Brănești
Nunta din Brănești / Wedding in Brănești
10 Fuga Miresei Bride S Run
Fuga miresei / Bride’s Run
11 Nuntă în Vis
Nuntă în vis / Weddind in Dream
12 Les Danses Chinoises
Les Danses Chinoises
13 Pălăria Verde
Pălăria verde / The Green Hat
13a Margareta Sterian. Autoportret Self Portrait
Autoportret / Self Portrait

A fost căsătorită întâi cu un bancher, apoi cu poetul Paul Sterian. A suferit, de-a lungul timpului numeroase persecuții: în timpul războiului, din cauza originii evreiești a pierdut o parte din avere; ce-i mai rămăsese i-a fost confiscat de comuniști după 1945.

A  fost exclusă din Uniunea Artiștilor Plastici, asociația profesională al cărei membru fondator fusese, în 1950 și a fost împiedicată să expună în expozițiile organizate de stat, când alte posibilități de comunicare cu publicul nu mai existau. Apartamentul în care locuia și lucra și care-i fusese restituit după abrogarea legilor rasiale, a fost ocupat cu forța de așa-ziși chiriași, a fost anchetată de organele de represiune pentru relații cu poeții americani din antologia pe care o editase în 1947. Izolarea artistei până după 1964 s-a datorat și faptului că marii artiști din rândul cărora făcea parte erau la rândul lor izolați; mulți dintre ei s-au atașat noului regim proletcultist. A trăit confecționând mănuși, pălării.

În 1962 a expus la Praga în cadrul Expoziției internaționale de ceramică organizată de UNESCO, primind diploma de onoare pentru lucrarea Taler. În martie-aprilie 1965 a deschis o expoziție personală de pictură la Galeria Fondului Plastic, numele său fiind reînmatriculat printre membrii Uniunii Artiștilor Plastici alături de alte nume ale unor personalități ce fuseseră și ele excluse, cu ani în urmă. A fost revenirea artistei la viață – a avut puterea să revină și să lucreze. A pictat enorm, a expus, i-au apărut două albume de bună calitate etc.

Cu toate acestea, lucrările sale nu sunt încă suficient evaluate. În apartamentul său minuscul din București, din apropierea Pieței Romane, se mai află peste 200 de picturi și 150 de lucrări de grafică. În ciuda tuturor demersurilor făcute de executorul testamentar al artistei nu s-a putut găsi, până la acea dată, de către autorități, soluția pentru un muzeu memorial.

Mai mult: Margareta Sterian [Wikipedia]; Arhiva Margareta Sterian: Opera decorativă, vol I și Opera pictată, vol II [Contemporary Literature Press];

Sursă foto: Sterian Margareta [Artindex]

 

Margareta Sterian (1)

 

***** [In English] *****

Margareta Sterian (2)Margareta Sterian

March 16, 1897, Buzau – September 9, 1992

 

Margareta Sterian was an important Romanian painter, poet, writer, translator and scenographer.

In December 1929–January 1930, she holds her first exhibition at the Mozart Gallery, Bucharest, containing portraits, landscapes and still lives. She is often associated with the Criterion generation, as she had, for instance, a contact with Mircea Eliade. Her first poetry book appears in 1945. New books are released and new exhibitions are held only beginning with the 1960s, after the period in which socialist realism is imposed in Romania.

14 Regina Florilor
Regina florilor / Queen of Flowers
15 Flori De Primăvară Spring Flowers
Flori de primăvară / Spring Flowers
16 Lalele Roșii
Lalele roșii / Red Tulips
17 Lalele și Lăcrămioare
Lalele și lăcrămioare / Tulips and Lilies of the Valley
18 Flori De Vară
Flori de vară / Summer Flowers
19 Flori De Câmp
Flori de câmp / Field Flowers
20 Flori De Hârtie
Flori de hârtie / Paper Flowers
21 Margareta Sterian. Autoportret
Autoportret / Self Portrait

She is considered one of the greatest Romanian painters of the 20th century. Mystery, magic, story and poetry together, color and technique succesive images, circus, myth, fairytale and customs, here is a brief and simple characterization of a large and extremely valuable work.

*****

 

Margareta Sterian (2)

 

#MargaretaSterian #personalitateazilei #romanianvisualart #romanifrumosi #todayspersonality #universalvisualart

----------

*Ediție revizuită și adăugită

4 comentarii la „Margareta Sterian