Maria Ventura (1886-1954) -cover
Personalitatea zilei

Maria Ventura

(13 iulie 1886 sau 1888 – 3 decembrie 1954)


~ Personalitatea zilei* ~

 

Maria Ventura (1)Maria Ventura

Aristida Maria Ventura; 13 iulie 1886 sau 1888, București – 3 decembrie 1954, Paris

 

Maria Ventura a fost una dintre marile actrițe ale României, de renume european, care a jucat atât pe scena teatrului românesc cât și francez, cunoscută în România și sub numele de Mărioara Ventura, iar în Franța ca Marie Ventura.

A fost un copil orfan, ajuns celebru la vârsta adolescenței. A venit pe lume într-o familie de artiști – mama, actrița Lea Fanșeta Vermont, cu origini evreieşti, și-a cunoscut viitorul soț, scriitorul și dramaturgul Grigore Ventura (model pentru personajul Rică Venturiano din O noapte furtunoasă de Caragiale), când a dat examen de admitere la Conservatorul din București, el fiind în comisia de admitere. Nașă i-a fost Aristizza Romanescu. Și-a petrecut copilăria în teatru, la repetiții și în cabinele actorilor.

Marele actor Constantin Nottara avea să își amintească mai târziu de fetița crescută printre actori: „Parcă o văd pe Marioara Ventura cum aleargă printr-o curte lungă din str. Labirint. Cădea pe brânci și se ridica. […] Se amesteca în repetiții. Noi făceam mișcarea în scenă. Venea Calotescu și o dădea afară. Atunci, tărăboi, țipete, plânsete, vroia să deschidă ușa și nu ajungea cu mâna pe clanță. În pauză se repezea la scaun în mijlocul odăii, dădea din mâini și din picioare, își da ochii peste cap, zicea că și ea face teatru, era așa de comică, încât noi toți o aplaudam”.

A intrat la Conservatorul din București; când era studentă l-a cunoscut pe Tony Bulandra și au fost logodnici câțiva ani. Au jucat împreună în reprezentații pe scena Teatrului cel Mare fiind una dintre cele mai admirate perechi ale vremii. Relația nu a durat, văzându-și fiecare de propriul drum.

Grigore Ventura a insistat să meargă la Paris să studieze, făcând demersuri pentru obținerea unei burse de studii în Paris.

Deși a fost respinsă inițial de Conservatorul din Paris, din cauza dicției, nu s-a descurajat, a studiat cu Eugène Silvain și Paul Mounet  vreme de un an și a intrat anul următor, după ce a uimit comisia cu interpretarea unui monolog din tragedia Fedra.

Pe scenele de teatru din Paris a fost apreciată atât de public, cât şi de colegii actori. A ajuns să cunoască cele mai înalte culmi ale succesului, a jucat împreună cu Sarah Bernhardt, care a sprijinit-o în carieră și cu Eduard de Max, cei doi având o mare influență asupra sa.

Deși cunoscuse succesul la Paris, în primul război mondial n-a putut sta departe de România, a revenit în țară și a îngrijit bolnavii de pe front alături de Regina Maria.

Maria Ventura (3)

După încheierea războiului şi-a donat toate resursele pentru deschiderea unui teatru care să-i poarte numele. Abia spre finalul războiului s-a întors pe scena de la Paris. Începând cu anul 1919, a jucat la Comedia franceză, fiind prima actriță de origine română care a cunoscut succesul aici. A triumfat în roluri clasice sau în piese moderne. A intrepretat rolurile eroinelor lui Racine, Molière, Cehov, Shaw, Pirandello, Lenormand, Mauriac etc. Câțiva ani mai târziu a ajuns societară la Comedia franceză. A înființat și o școală de actorie în Franța.

Tot în Franța, s-a afirmat și în cinematografie. A fost protagonista unor filme mute precum Hérodiade, Le Fils de Charles Quint, La fin de Robespierre, Zaza, Les Misérables, Le péché d’un trône, Molière, sa vie, son oeuvre, Gibier de potence (1951).

 

Maria Ventura – Comedia Franceză, cinematografia și teatrul

Între 1929–1936 a dat anual spectacole la București și în România, cu ansamblul teatrului Maria Ventura pe care îl conducea. A jucat în piese de Alexandru Kirițescu, Mircea Ștefănescu etc., dând un mare imbold dramaturgiei românești.

Artistă de mare sensibilitate, cu un simț ascuțit al tragicului, dotată cu o voce impresionantă și folosind o gestică elegantă, Ventura s-a înscris în șirul marilor actori români de reputație europeană. A fost prima femeie care a pus în scenă o piesă la Comedia Franceză, anume Ifigenia de Racine în 1938.

Ultimul ei rol a fost în Valsul toreadorilor, la Teatrul de Comedie des Champs-Elysees, în 1952.

S-a stins din viață la 68 de ani la Paris și a fost înmormântată la cimitirul Passy.

Mai mult: Maria Ventura [Wikipedia]

 

Maria Ventura, marea actriță din România

 

***** [In English] *****

Maria Ventura (2)Maria Ventura

Aristida Maria Ventura; 14 July 1888, Bucharest – 3 December 1954, Paris

 

Marie Ventura was a Romanian-French actress and theatre director.

Graduate of the Dramatic Art Conservatory of Bucharest (1901) and of Paris Conservatory (1905), she starred with Sarah Bernhardt and Eduard Max, who had a great influence on her.

From 1919 to 1941 she worked at the Comédie-Française, in roles of the heroines of Racine, Molière, Cehov, Shaw, Pirandello, Lenormand, Mauriac. Maria Ventura starred in films like Le Roman d’un jeune homme riche (1909), L’Ensorceleuse (1910), Le Fils de Charles Quint (1912), Zaza (1913), Les Misérables (1913) as Fantine Thénardier, Molière, sa vie, son oeuvre (1922), Gibier de potence (1951).

Between 1929 and 1936 she played annual in Romania, leading her theater company, Maria Ventura, giving a big boost of Romanian dramaturgy and theater arts.

In 1938, she directed Iphigénie by Racine, becoming the first women to direct a play at the Comédie-Française.

More on: Maria Ventura [Wikipedia]

*****

 

Maria Ventura în Fedra de Jean Racine, înregistrare radio din perioada 1929–1932

 

#MariaVentura #personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită și adăugită