Personalitatea zilei

Olga Tudorache

11 - Olga-Tudorache-1929-2017

~ Personalitatea zilei – Today’s Personality* ~

 

Eu nu vorbesc ca Florin Piersic, eu tac ca mine

11 - Olga-Tudorache-tanaraOlga Tudorache

11 octombrie 1929, Oituz, Bacău – 18 octombrie 2017, București

 

Olga Tudorache a fost actriță de teatru, film, radio și televiziune și profesor universitar, supranumită Marea Doamnă a teatrului Românesc.

A ezitat între muzică, teatru și dans, apoi a ales teatrul. A absolvit în 1951 Institutul de Teatru și a fost angajată la Teatrul Tineretului din București, unde și-a desfășurat activitatea neîntrerupt până în 1966, când teatrul a fuzionat cu Teatrul „Nottara”.

A debutat în teatru în 1951 în Dealul vrăbiilor de Simukov, în rolul Valia, iar în anul 1955 a debutat în film în Directorul nostru, în regia Jean Georgescu.

Directorul nostru (1955) • Alexandru Giugaru, Grigore Vasiliu Birlic, Horia Șerbănescu, C. Ramadan, Radu Beligan, Iurie Darie, Puiu Călinescu, Dorina Done, Florica Demion, Olga Tudorache [dactilografa de la serviciul de statistică]

La noul teatru, Teatrul Mic, a rămas angajată până în 1978. Aici spectatorii au admirat-o în peste 70 de personaje, precum Mașa din Cadavrul viu de Lev Tolstoi, Antigona din piesa lui Sofocle, Cleopatra, din Antoniu și Cleopatra, Regina din Vulpile de Lillian Hellman, Ducesa de Gloucester în Richard al II-lea de Shakespeare, Vitoria Lipan în Baltagul de Mihail Sadoveanu, Elena Domnișor din Să nu-ți faci prăvălie cu scară, Beatrice, din Efectul razelor gamma asupra anemonelor de Paul Zindel sau Maria Vasilievna în Unchiul Vanea de Cehov.

Paul Zindel – Efectul razelor gamma asupra anemonelor (The Effect of Gamma Rays on Man-in-the-Moon Marigolds) • Olga Tudorache, Adriana Schiopu, Rodica Negrea, Monica Mihăescu  

A jucat apoi pe scena Teatrului Naţionalul București, într-o revenire spectaculoasă, în 1997, cu spectacolul Regina mamă de Manlio Santanelli, iar în 2005, a putut fi admirată pe scena Teatrului Metropolis, în spectacolele Peşte cu mazăre sau Portretul Doamnei T, aceasta din urmă, premiat de UNITER, i-a adus actriţei Premiul de Excelenţă Omul anului 2006.

Manlio Santanelli – Regina mamă • Olga Tudorache, Marius Bodochi

În anul 1976 a devenit conferențiar universitar la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale, la catedra de Actorie, iar din anul 1990 a devenit profesor universitar. A avut șase promoții de actori, până la pensionare (1997), dar retragerea efectivă din învățământ a avut loc în anul 2000. Zeci de roluri în teatru și film, regia de teatru la Studioul Cassandra pentru studenții săi, numeroase colaborări la televiziune, i-au adus supranumele de Marea Doamnă a teatrului Românesc.

Mihai Eminescu – Departe sunt de tine

11 - Olga-Tudorache-1A încercat tot timpul să-și ferească viața personală de fani și presă. De aceea, puțină lume cunoaște amănunte despre omul Olga Tudorache. În 1960, era o actriță superbă, cu o ținută aristocrată. Un actor frumos s-a îndrăgostit de ea, s-au căsătorit și au avut împreună un băiat. Căsătoria cu Cristea Avram a durat până în 1966, când acesta s-a îndrăgostit de franțuzoiaca Marina Vlady, mare vedetă internațională, venită în România pentru a filma în coproducția româno-franceză Steaua fără nume. Cristea Avram a părăsit țara pentru noua sa dragoste, însă povestea lor de iubire nu a durat prea mult. Olga Tudorache a povestit despre fiul său că este cel mai mare succes al ei.

Repetabila povară de Adrian Păunescu

În film, a avut o activitate la fel de prolifică, având roluri în: Directorul nostru (1955), Când primăvara e fierbinte (1960), Tudor (1962), Răzbunarea haiducilor (1968), Mihai Viteazul (1970),  Profetul, aurul şi ardelenii (1977), Bietul Ioanide (1979), Vreau să ştiu de ce am aripi (1984), Domnişoara Aurica (1986), Tusea şi junghiul (1990), Balanţa (1991), Doi haiduci şi o crâşmăriţă (1993), O vară de neuitat (1993), Faraon (2004), Femeia visurilor (2004) şi Cendres et sang (2008).

Bietul Ioanide (1979)

Lista premiilor şi disctincţiilor pe care Marea Doamnă le-a primit este absolut impresionantă. Dintre acestea: Premiul I pentru interpretare la Festivalul Național de Teatru din 1969, pentru Baltagul și Maria, Premiul Amfora pentru cea mai bună interpretare a unui rol principal feminin în 1968, Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină la Colocviul despre arta comediei Galaţi 1978, pentru Nebuna din Chaillot, Premiul I la Festivalul dramaturgiei contemporane Brașov 1986 pentru Elena Domnișor din Să nu-ți faci prăvălie cu scară, Premiul special al juriului la Gala dramaturgiei româneşti actuale Timișoara 1987, Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Ofițer (2000), titlul de Cetăţean de onoare al Municipiului București în 2001, Trofeul Festivalului Național de Teatru I.L. Caragiale 2004, Decorația Regală Nihil Sine Deo, acordată de Majestatea Sa Regele Mihai I (2013).

De asemenea, a mai primit în anul 1996 Diploma Opera Omnia, din partea Uniunii Cineaștilor, în anul 2001 – Diploma Artistă de onoare a filmului românesc şi în 2002 – Premiul de excelență din partea Centrului Național al Cinematografiei.

Tusea și junghiul (1992) • Olga Tudorache, Ernest Maftei, Cecilia Bârbora

Referitor la meseria de actor, Olga Tudorache declara: „În meseria noastră învățăm veșnic. Actorul, chiar dacă nu are la activul său o carieră îndelungată, trebuie să se simtă mereu ca la primul rol, să aibă starea de spirit a unui ucenic. Actoria e o meserie de disciplină. Ca milităria. Trebuie să faci un lucru atunci când ți se cere. Fără talent nu ajungi la meseria de actor, fără disciplină nu poți să o practici“.

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Olga_Tudorache

 

Regina Teatrului Românesc

 

**** [In English] *****

11 - Olga-Tudorache-2Olga Tudorache

11 October 1929, Oituz, Bacău – 18 October 2017, București

 

Olga Tudorache was the greatest Romanian stage and movie actress of 20 Century and university teacher.

She had a long career, spanning over 60 years, starring in more than 70 theatrical characters, directing plays of her students, appearing in 28 films.

Throughout her career she has received numerous professional awards.

*****

 

Răzbunarea haiducilor (1968) • Emanoil Petruț, Marga Barbu, George Constantin, Toma Caragiu, Olga Tudorache, Colea Răutu, Jean Constantin

 

#personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality #OlgaTudorache

----------

*Ediție revizuită și adăugită